Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλαρώνουν τα μέτρα οι ΗΠΑ, covid free το Τέξας – Διατηρεί τους περιορισμούς η Ευρώπη

Χαλαρώνουν τα μέτρα οι ΗΠΑ, covid free το Τέξας – Διατηρεί τους περιορισμούς η Ευρώπη
Εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους έως τα τέλη Μαΐου λέει ο Biden
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Με τις μεταλλάξεις να τροφοδοτούν την επιδημία του κορωνοϊού και με τον ΠΟΥ να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε με τον ιό έως τα τέλη του 2021, τα θετικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ.
Αν και ο πρόεδρος Biden δεσμεύεται ότι έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικους Αμερικάνους και προειδοποιεί ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, θα πρέπει να τηρούνται προσεκτικά τα μέτρα, μια σειρά από Πολιτείες ανακοινώνουν χαλάρωση των περιορισμών.
Μάλιστα το Τέξας ανακοίνωσε πως από τις 10 Μαρτίου «πετά τις μάσκες» και προχωρά στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, επικαλούμενο κυρίως τον μεγάλο αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών του.
Και ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τα βήματά τους για την επόμενη ημέρα, στην Ευρώπη, όπου οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να χωλαίνουν, παραμένουν οι περιορισμοί και τα lockdown καθώς αρχίζει και πάλι να καταγράφεται μια ακόμα έξαρση κρουσμάτων.
Σε δεινή θέση, πιθανότητα λόγω και της παραλλαγής του ιού, είναι και η Βραζιλία, η οποία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο ενώ πολύ καλύτερα είναι Ινδία και Κίνα, όπου επιταχύνονται και εκεί τα εμβολιαστικά προγράμματα.
Υπενθυμίζεται πως η Ινδία έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως τα τέλη Ιουλίου ενώ η Κίνα θέλει να εμβολιάσει πάνω από το 40% των 1,4 δις του πληθυσμού της (περίπου 548 εκατομμύρια ανθρώπους) έως τα τέλη Ιουνίου, αν και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει περίπου 51 εκατομμύρια Κινέζους που αποτελούν το 3,56% του πληθυσμού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 114.843.310 και οι νεκροί 2.551.200
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.719.624 κρούσματα και 516.608 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 257.361 και τρίτη σε κρούσματα με 10.646.926
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 187.187 και τέταρτη η Ινδία με 157.346
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.220.291
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.200.700, έκτη η Γαλλία με 3.843.241
• Έβδομη η Ισπανία με 3.130.184 και όγδοη η Ιταλία με 2.955.434
• Ένατη η Τουρκία με 2.723.316 και δέκατη η Γερμανία με 2.462.061
485475756745453523452.JPG
ΗΠΑ: Πετά τις μάσκες το Τέξας, επανεκκινεί στο φουλ την οικονομία – Biden: Να εμβολιαστούν οι δάσκαλοι

Έτοιμη να πετάξει τις μάσκες και να επανεκκινήσει στο σύνολο της την οικονομία είναι η Πολιτεία του Τέξας, η οποία θεωρεί ότι διαθέτει όλα τα μέσα πλέον προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της από την επιδημία του κορωνοϊού.
Το άνοιγμα είναι προγραμματισμένο για τις 10 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Greg Abbott.
«Από την επόμενη Τετάρτη 10 Μαρτίου, όλα τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους θα μπορούν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν στο 100% της δυναμικότητάς τους.
Χάρη στις ιατρικές προόδους, τα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, το Τέξας διαθέτει πλέον τα μέσα για να προστατεύσει τους Τεξανούς από τον ιό» υποστήριξε ο Abbott, ο οποίος με διάταγμα του βάζει «τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη την πολιτεία», μέτρο που εφαρμοζόταν από τον Ιούλιο του 2020.
Επιπλέον, απαγόρευσε να επιβάλλονται τιμωρητικά μέτρα στους κατοίκους της πολιτείας αν δεν καλύπτουν τα πρόσωπά τους, αν και διευκρίνισε ότι σε κάποιες κομητείες με υψηλά επίπεδα εισαγωγών στα νοσοκομεία θα μπορούν να επιβάλλονται κάποια μέτρα.
Ο Abbott δικαιολόγησε την άρση των μέτρων αναφέροντας ότι το Τέξας, έχει προχωρήσει σε 5,7 εκατ. εμβολιασμούς επί συνολικού πληθυσμού 29 εκατομμυρίων και υποστηρίζοντας ότι ως τα τέλη Μαρτίου κάθε κάτοικος μεγάλης ηλικίας που θέλει να εμβολιαστεί θα μπορεί.

Λευκός Οίκος: Τα μέτρα είναι ακόμα απαραίτητα

Κληθείς ο Λευκός Οίκος να σχολιάσει τις κινήσεις αυτές του Τέξας, η εκπρόσωπος Jen Psaki υποστήριξε πως ο πρόεδρος Joe Biden έχει καταστήσει σαφές πως τα μέτρα συνεχίζουν να είναι απαραίτητα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε.
Είμαστε ακόμη σε πόλεμο με τον ιό, ο πρόεδρος φυσικά θα συνεχίσει να προβάλλει αυτό το μήνυμα προς τους πολίτες και κατ’ ιδίαν στις συζητήσεις του» υποστήριξε η Psaki, τη στιγμή που οι Αμερικάνοι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα διότι οι μεταλλάξεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη μείωση κρουσμάτων και θανάτων που καταγράφεται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε όλη την χώρα.
Σημειώνεται ότι πέρα από το Τέξας, και οι Πολιτείες Άιοβα, Μισισιπή, Μοντάνα και Βόρεια Ντακότα έχουν άρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Biden: Να εμβολιαστούν πρώτα οι δάσκαλοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κάλεσε τις Πολιτείες να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των δασκάλων έτσι ώστε έως τα τέλη Μαρτίου κάθε εκπαιδευτικός να έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα σχολεία ενώ επανέλαβε την υπόσχεση του πως τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, θα έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι.
Παράλληλα ο Biden ανέφερε ότι έπεισε την φαρμακοβιομηχανία Merck να βοηθήσει την ανταγωνίστρια Johnson & Johnson να παράξει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της ενάντια στον κορωνοϊό.
Ο Biden εμφανίζεται βέβαιος ότι με τρία διαθέσιμα εμβόλια, θα έχει καταφέρει έως τα τέλη Μαΐου να έχει διαθέσιμα εμβόλια για κάθε ενήλικα Αμερικάνο πολίτη, αν και σημειώνει πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να νικηθεί ο κορωνοϊός.

Συμπαραγωγή Merck και Johnson & Johnson για τα εμβόλια

Όπως είπε ο πρόεδρος Biden η Merck & Co Inc θα βοηθήσει στην παραγωγή του εμβολίου κατά της COVID-19 της ανταγωνιστικής της εταιρείας Johnson & Johnson (J&J), ώστε να επιταχυνθεί η αργή σε σχέση με τις αρχικές υποσχέσεις παραγωγή του εμβολίου της μιας δόσης.
Ο Biden τόνισε ότι η κυβέρνηση του επικαλέστηκε το νομοσχέδιο αμυντικής παραγωγής (Defense Production Act) για να βοηθήσει στον εξοπλισμό δύο εργοστασιακών μονάδων της Merck για την παραγωγή του εμβολίου της J&J.
«Ένα από τα πράγματα που έμαθα, όταν ήρθα στο προεδρικό γραφείο, ήταν ότι η Johnson & Johnson βρισκόταν πίσω στη βιομηχανική παραγωγή.
Απλά δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα.
Έτσι, η ομάδα μου δούλεψε σκληρά για την επιτάχυνση της προσπάθειας» τόνισε ο Biden, ο οποίος υποστήριξε ότι τα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο της J&J θα αυξήσουν την παραγωγή τους, παράγοντας εμβόλια 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Μία αυξημένη διάθεση του εμβολίου της J&J γρηγορότερα θα επιταχύνει σημαντικά την προσπάθεια του εμβολιασμού στις ΗΠΑ.
38485756453634646.JPG
Στις 11/3 αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός τους Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.
Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες.
Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.

Περιορισμοί και lockdown παντού στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία όλα δείχνουν πως το lockdown, το οποίο ισχύει έως τις 7 Μαρτίου, θα παραταθεί έως τις 28 Μαρτίου ενώ στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Μ. Βρετανία: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί άνω των 40 ετών

Εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία όπου μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
H Βρετανία, ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς ενώ έως αύριο έχει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Ευρώπη αυξάνοντας την πιθανότητα άρσης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων, που είναι ακόμη σε ισχύ, από αύριο και μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, ενώ τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.
Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.
2343950230582305892305235252.JPG
Ινδία: Κάτω από 15.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Λιγότερα από 15.000 κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ινδία τις προηγούμενες 24 ώρες με την επιδημία να φαίνεται πως παραμένει υπό έλεγχο και παρά την πρόσφατη έξαρση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα.
Η Ινδία μετρά 11.139.516 μολύνσεις και 157.346 νεκρούς, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλοι 98 θάνατοι.
Η δεύτερη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης στη χώρα άρχισε στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.
Σκοπός είναι η ανοσοποίηση των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών και άνω των 45 ετών με συννοσηρότητες.
Εκτιμάται ότι έχουν έχουν εμβολιαστεί πάνω από 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο κόκκινο λόγω covid η Βραζιλία – Νέο ρεκόρ με 1.641 θανάτους

Στο κόκκινο λόγω της επιδημίας της covid βρίσκεται και πάλι η Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να αναφέρει νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.641 θάνατοι και 59.925 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο ρεκόρ (1.595 θάνατοι) είχε καταγραφεί την 29η Ιουλίου 2020.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 257.361 νεκρούς επί συνόλου 10,6 εκατ. μολύνσεων.

Στα όρια κατάρρευσης το σύστημα υγείας

Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τους θανάτους, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Η έξαρση της επιδημίας έχει φέρει εκ νέου πολλά νοσοκομεία στα όρια του κορεσμού και το βραζιλιάνικο σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τις τελευταίες επτά ημέρες, κατά μέσον όρο οι θάνατοι που καταγράφονται ημερησίως έφθασαν τους 1.262.
Ως τον Φεβρουάριο, αυτός ο μακάβριος μέσος όρος δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τους 1.100.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έξαρση οφείλεται τόσο στις γιορτές του τέλους της χρονιάς, όσο και στον εορτασμό του καρναβαλιού, παρότι πολλές πολιτείες είχαν επιβάλει απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και πολλές Πολιτείες και πόλεις πήραν περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση του προέδρου J. Bolsonaro δεν εφάρμοσε ούτε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ούτε άλλους αποκλεισμούς, με το επιχείρημα ότι το lockdown θα ήταν χειρότερο από την ασθένεια, λόγω του αντίκτυπού του στην οικονομία.

Έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική η βραζιλιάνικη παραλλαγή

Έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού, η οποία επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.
Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.
Εκτιμάται ότι η εν λόγω παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19».
Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.
Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει.
238549093408230523523523452.JPG
ΠΟΥ: Με κορωνοϊό ως το τέλος του 2021

Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα απαλλαγούμε από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε χθες 1/3 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.
Ωστόσο, όπως είπε, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης
«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία» είπε ο Ryan.

Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την επιδημία

Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, το οποίο αφού επικαλείται τις θέσεις μιας σειράς ειδικών, υποστηρίζει πως για τις ΗΠΑ – αλλά και για πολλές άλλες χώρες - η οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να αναμένεται την άνοιξη του 2022.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζωή φέτος την άνοιξη δεν θα διαφέρει σε σχέση με πέρυσι, αν και το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που θεωρείται κανονικότητα.
Βάσει των εκτιμήσεων, για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα υπάρχουν δύο εκδοχές:
Είτε μία συνεχιζόμενη επιφυλακτική βελτίωση της κατάστασης είτε ένα μέτριο πισωγύρισμα, που όμως θα ακολουθηθεί την επόμενη άνοιξη από μία σχεδόν βέβαιη, πλέον, επιστροφή σε μία κανονική προπανδημική ζωή.
Η καθημερινή ζωή τους λίγους επόμενους μήνες μέχρι το φετινό καλοκαίρι - σε μεγάλο βαθμό - θα συνεχίσει να απέχει αρκετά από την κανονικότητα.
Θεωρείται απίθανο ότι έως το τέλος της άνοιξης θα έχουν εμβολιαστεί τόσοι πολλοί άνθρωποι ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι μέσα στην άνοιξη η κατάσταση μπορεί πρόσκαιρα να επιδεινωθεί ξανά, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από Covid-19.
Ωστόσο, αναφέρεται πως ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει την άνοιξη, το καλοκαίρι πιθανώς θα μοιάζει με αυτό του 2019, με τη ζωή να βρίσκεται κοντά στην κκανονικότητα, ήδη, από το Μάιο, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους για αρκετό καιρό ακόμα.
Μολονότι άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το Μάιο, σχεδόν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων ότι κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο συνδυασμός των προχωρημένων εμβολιασμών και του πιο ζεστού καιρού πιθανότατα θα κάνει πολλές δραστηριότητες πολύ ασφαλέστερες, όπως τις συναντήσεις οικογενειών και φίλων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τα ταξίδια, τα σχολεία κ.ά.
Σταδιακά, αναμένεται ότι οι άνθρωποι θα διευρύνουν τον κύκλο των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων τους.

Ηπιότερη η επιδημία το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός, αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα. Μερικοί επιστήμονες αισιοδοξούν ότι του χρόνου τον χειμώνα θα επιτρέπονται πια ακόμη και οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.
Μεμονωμένες εξάρσεις της Covid-19 θα υπάρχουν, αλλά χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς θα είναι δραστικά μειωμένη η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο ή να μεταδώσει τον ιό.
Ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι μία μετάλλαξη που θα ξεφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να ανανεωθούν ανάλογα (κάτι που θα απαιτήσει λίγους μήνες), ενώ «άγνωστος Χ» είναι και σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν τα κρούσματα μεταξύ όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Μία απότομη αύξηση στα κρούσματα μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτους -προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος από το σύστημα υγείας- νέους προσωρινούς περιορισμούς (τηλεργασία, μάσκες παντού κ.ά.), αλλά πιθανώς χωρίς αυστηρό «lockdown».
Μετά και τον επόμενο χειμώνα θα έρθει για τα καλά η άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ο κορωνοϊός δεν θα έχει εξαλειφθεί (αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ), αλλά όπως η γρίπη θα αποτελεί ένα εποχικό χειμωνιάτικο φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο με τα εμβόλια.
Μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από την Covid-19, αλλά δεν θα υπάρξει ξανά νέα επιδημική έξαρση και απειλή ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης