Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed - HΠΑ): Συγκυριακές πληθωριστικές πιέσεις δεν θα μας οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων

Powell (Fed - HΠΑ): Συγκυριακές πληθωριστικές πιέσεις δεν θα μας οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων

Το άνοιγμα της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού επισήμανε ο επικεφαλής της Fed Jerom Powell, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής σημείωσε σε «μηνυμά» του προς την αγορά ομολόγων

Σχετικά Άρθρα

Το γεγονός ότι αναμένει ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στο μέλλον, αλλά ότι πιθανότατα αυτές δεν θα αποδειχθούν ικανές ώστε να οδηγηθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σε αύξηση των επιτοκίων επισήμανε ο Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Fes, Jerome Powell, την Πέμπτη 4 Μαρτίου σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Αναμένουμε την άνοδο του πληθωρισμού καθώς η οικονομία θα ανοίξει εκ νέου και θα εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης – πρόκειται για μία από τις βασικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Powell κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Wall Street Journal.
«Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ωθήσει ανοδικά τις τιμές», σημείωσε.

Η αντίδραση

Επενδυτές και οικονομολόγοι ανέμεναν με αγωνία την αντίδραση του επικεφαλής της Fed στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και ήθελαν να διαβλέψουν τυχόν διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Fed παραγματοποιεί επί του παρόντος αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων ύψους 120 δισ. δολάρια το μήνα.
Στις φήμες που κυκλοφόρησαν αφορούσαν την πιθανότητα η Fed χρησιμοποιήσει εκ νέου μια νέα έκδοση του προγράμματος του «Operation Twist», μέσω του οποίου πωλεί βραχυπρόθεσμους τίτλους και αγοράζει ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Νομισματική πολιτική

Ο Powell επανέλαβε τις προηγούμενες δηλώσεις σχετικά με τον επισημαίνοντας ότι δεν αναμένει ότι η άνοδος των τιμών θα είναι μακροχρόνια ή ικανή να οδηγήσει σε αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής την οποία ακολούθησε η Fed.
Σημείωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων τράβηξε την προσοχή του εν μέσω βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία

Στο 2%

Στόχος της Fed είναι το ύψος του πληθωρισμού να κυμαίνεται γύρω στο 2%, ένα ποσοστό που πιστεύει ότι σηματοδοτεί μια υγική οικονομική δραστηριότητα και παρέχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων σε περιόδους κρίσης.
Ωστόσο, το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας και ο πληθωρισμός ήταν ιδιαίτερα «αδύναμος» κατά την περίοδο της πανδημίας.
Με την οικονομία να επιστρέφει στην κανονικότητα, είναι πιθανό να προκύψουν ορισμένες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, δήλωσε ο Powell, αλλά είπε ότι πιθανότατα θα είναι παροδικές και θα φαίνονται εντονότερες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα που ελήφθησαν του περασμένου έτους, ακριβώς όπως ξεκίνησε η πανδημίας ο οποίος επηρέασε το επίπεδό τους

Πλήρης απασχόληση 

Η αύξηση των επιτοκίων, πρόσθεσε, θα απαιτούσε η οικονομία να έχει επιστρέψει στην πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί σε ένα βιώσιμο επίπεδο πάνω από το 2%.
Δεν περιμένει να συμβεί αυτό φέτος, σημείωσε.
Ακόμα κι αν η οικονομία αντιμετωπίζει «παροδικές πληθωριστικές πιέσεις… περιμένω ότι θα είμαστε υπομονετικοί», σημείωσε.

Διδάγματα

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η δέσμευση της Fed για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων θα ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό .
Ο Powell είπε ότι έχει κατά του τα διδάγματα από την έκρηξη του πληθωρισμό από τις δεκαετίες του 1960 και του ’70, αλλά σημειώνει ότι η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Νομίζω όμως ότι είναι πιο πιθανό ότι αυτό που θα συμβεί τον επόμενο χρόνο θα ισοδυναμεί με αύξηση των τιμών, αλλά δεν θα είναι επίμονο φαινόμενο και σίγουρα όχι στο βαθμό να διαμορφωθούν οι προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμόυ σημαντικά πάνω από 2%», κατάληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης