Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Προς παράταση έως τον Ιούνιο στο καθεστώς ελέγχων για τις εξαγωγές εμβολίων

tags :
ΕΕ: Προς παράταση έως τον Ιούνιο στο καθεστώς ελέγχων για τις εξαγωγές εμβολίων

Η Κομισιόν αναμένεται να παρατείνει το καθεστώς της αδειοδότησης για τις εξαγωγές έως τον Ιούνιο σύμφωνα με πηγές στην Επιτροπή τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Σχετικά Άρθρα

Την επέκταση του καθεστώτος ελέγχων στις εξαγωγές των εμβολίων από την ΕΕ μέσω της παροχής άδειας έως το Ιούνιο, εξετάζει η ΕΕ, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλειται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, μετά το ιταλικό «μλόκο» στην αποστολή δόσεων εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία.

Καθυστερήσεις

Η επέκταση των ελέγχων θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις με χώρες που βασίζονται στην προμήθεια εμβολίων από τα εργοστάσια στην ΕΕ.
Ο μηχανισμός ελέγχου στις εξαγωγές μέσω συστήματος αδειοδότησης δημιουργήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου ως αντίδραση στις ανακοινώσεις των φαρμακοβιομηχανιών όσον αφορά καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το καθεστώς αυτό επρόκειτο να λήξει στα τέλη Μαρτίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να το παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο, ανέφεραν στο Reuters οι δύο αξιωματούχοι.
«Η Επιτροπή θα προτείνει την παράταση της αδειοδότησης για τις εξαγωγές έως τον Ιούνιο.

Συμφωνία

Και αυτό χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι χρειαζόμαστε ακόμα αυτόν τον μηχανισμό», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο δεύτερος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σε συνάντηση με διπλωμάτες της ΕΕ την Τετάρτη 3 Μαρτίου, πολλές χώρες υποστήριξαν το μέτρο, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και Γαλλίας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi ζήτησε επίσης κυρώσεις σε εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με την ΕΕ.

Αιτήματα

Σύμφωνα με το σύστημα του μηχανισμού ελέγχου οι εταιρείες πρέπει να λάβουν άδεια πριν από την εξαγωγή βολών COVID-19 και ενδέχεται να απορριφθούν τα αιτήματα εάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για προμήθεια με την ΕΕ.Την Πέμπτη 4 Μαρτίου η ΕΕ εμπόδισε την αποστολή του εμβολίων της AstraZeneca που προοριζόταν για την Αυστραλία μετά την αδυναμία της φαρμακοβιομηχανίας να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ.
Πηγές ανέφεραν ότι η AstraZeneca είχε ζητήσει άδεια από την ιταλική κυβέρνηση να εξάγει περίπου 250.000 δόσεις από το εργοστάσιό της στο Anagni, κοντά στη Ρώμη.

Εξαγωγές

Μέχρι την απόφαση για τον αποκλεισμό της αποστολής εμβολίων στην Αυστραλία, η ΕΕ είχε εγκρίνει όλα τα αιτήματα για εξαγωγή από την αρχή λειτουργίας του μηχανισμού στις 30 Ιανουαρίου έως τις 26 Φεβρουαρίου, το οποίο ανερχόταν σε 150 για εκατομμύρια εμβόλια σε 29 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, του Ηνωμένου Αραβικού Εμιράτων και ο Καναδάς, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης