Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Κομισιόν): Στο β’ εξάμηνο του 2021 οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ με επίκεντρο τις επενδύσεις

Gentiloni (Κομισιόν): Στο β’ εξάμηνο του 2021 οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ με επίκεντρο τις επενδύσεις
Σύμφωνα με μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η εισαγωγή ενός νέου «χρυσού κανόνα» για χρηματοδότηση των επενδύσεων και όχι των δαπανών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis
Σχετικά Άρθρα

Την απλοποίηση των ιδιαίτερα περίπλοκων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μείωση του τεράστιου συσσωρευμένου χρέους και την ενίσχυση των επενδύσεων θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Paolo Gentiloni, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021.
Η διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων, που αποκαλούνται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εκκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους, αλλά η Επιτροπή την ανέστειλε λόγω της πανδημίας.
Με το πέρας της υγειονομικής κρίσης η Επιτροπή επιθυμεί την επανέναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων.
«Θα ξαναρχίσουμε τη δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα υποβάλουμε με μια συνολική πρόταση αργότερα φέτος», ανακοίνωσε ο Gentiloni στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν λειτουργούν

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, που αρχικά γράφτηκαν το 1997 και αναθεωρήθηκαν τρεις φορές από τότε, έχουν καταστεί ιδιαίτερα περίπλοκοι και επικεντρώνονται σε δείκτες του οποίους συχνά δεν μπορούν να ελέγχουν είτε να παρατηρούν άμεσα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Ο Gentiloni επισήμανε ότι θα πιέσει οι αναθεωρημένοι κανόνες να στοχεύουν στη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων σημειώνοντας ότι στην τελευταία κρίση της Ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία οι δημόσιες επενδύσεις σχεδόν μηδενίστηκαν.
«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή την πρακτική», σημείωσε ο Gentiloni.

Χρυσός κανόνας

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, επίσης παρών, σημείωσε ότι μία από τις ιδέες στις συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα ήταν να εισαχθεί ένας «χρυσός κανόνας» που οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται για επενδύσεις, αλλά όχι για τρέχουσες δαπάνες.
Για να βοηθήσουν τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν ακόμη και να συνδέσουν τις επενδύσεις με δημοσιες δαπάνες κυρίως σε αυτούς τους τομείς.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί», σημείωσε ο Dombrovskis.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Στο επίκεντρο των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών - οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδιώκουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διαρθρωτικούς όρους και να μην καταγράφουν ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ.
Εάν αυτό είναι υψηλότερο, η ΕΕ κινεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η οποία μπορεί να καταλήξει στην επιβολή προστίμων, αν και μέχρι στιγμής αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ, παρά τις κατάφωρες παραβιάσεις του ορίου.
«Στο πλαίσιο της απλούστευσης των κανόνων υπάρχει μια παράμετρος από την οποία θα θέλαμε να απομακρυνθούμε: το συνδυασμό διαρθρωτικής ισορροπίας και παραγωγικής υστέρησης», δήλωσε ο Dombrovskis.

Χρέος

«Οι εν λόγω μεταβλητές είναι δύσκολο να παρατηρηθούν και να ερμηνευθούν και επίσης οι εκτιμήσεις αυτών των μεταβλητών είναι αρκετά ασταθείς», είπε.
«Έτσι, προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τις διαρθρωτικές εξισορροπήσεις (σ.σ. τους προϋπολογισμούς) και να κατευθυνθούμε προς τη διαμόρφωση ενός δείκτη ως προς τις δαπάνες και ένα ‘‘φρένο’' ως προς το χρέος». 
Οι κυβερνήσεις είναι τώρα υποχρεωμένες να διατηρούν το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και, εάν είναι υψηλότερο, να το απομειώνουν ετησίως κατά 1/20 της πλεονάζουσας αξίας ή να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα.
Όπως και στην περίπτωση των ελλειμμάτων, καμία χώρα δεν τιμωρήθηκε ποτέ, παρόλο που ορισμένες, όπως η Ιταλία, όχι μόνο δεν περικόπτουν, αλλά και αυξάνουν το χρέος κάθε χρόνο.
Το πρόβλημα του χρέους θα καταστεί ακόμη πιο εμφανές τώρα που η πανδημία έχει αυξήσει το μέσο χρέος στη ζώνη του ευρώ στο 100% του ΑΕΠ, με την Ιταλία στο 160% και την Ελλάδα στο 200%.
Ο Gentiloni επισήμανε ότι οι αξιόπιστοι κανόνες για την απομείωση του δημόσιου χρέους θα είναι καθοριστικοί στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

Βορράς και Νότος

Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το δέον δενέσθαι θα ήταν πολύ δύσκολη, διότι οι απόψεις διαφέρουν έντονα μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ, ιδίως μεταξύ του παραδοσιακά υπέρμαχου της λιτότητας βορρά και του νότου ο οποίος αντιτίθεται σε περιοριστικές πολιτικές και είναι επιβαρυμένος με υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ θα τεθούν σε αναστολή για τρίτο έτος το 2022 προκειμένου να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να ασκήσουν χαλαρή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες, οπότε θα μπορούσε να προκύψει συμφωνία για την εφαρμογή των αναθεωρημένων δημοσιονομικών κανόνων από το 2023 ή αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης