Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Στο 6% ο μετριοπαθής στόχος για ανάπτυξη το 2021 και τα σενάρια για τη πανδημία

Κίνα: Στο 6% ο μετριοπαθής στόχος για ανάπτυξη το 2021 και τα σενάρια για τη πανδημία

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν την επέκταση της κινεζικής οικονομίας και αποδίδουν τον μετριοπαθή στόχο σε σενάρια επιστροφής του Covid-19

Σχετικά Άρθρα

Μετριοπαθή ετήσιο στόχο οικονομικής ανάπτυξης, πάνω από το 6% έθεσε η Κίνα και δεσμεύτηκε για τη δημιουργία περισσότερων θέσεις εργασίας από ό, τι πέρυσι, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σχεδίαζε μια προσεκτική πορεία μέσα σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021
Η Κίνα ήταν η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη που αναπτύχθηκε το 2020, με αποτέλεσμα να μειώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ.
Τώρα, ελπίζει να ανοίξει το βήμα της το 2021, με τον πρωθυπουργό Li Keqiang να ανακοινώνει ότι το Πεκίνο στοχεύει σε ανάπτυξη άνω του 6% φέτος.
Η Κίνα βγήκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία σε καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες πέρυσι, όμως και πάλι, εμφάνισε ανάπτυξη μόλις 2,3%.

Ποιότητα

Την ίδια ώρα ο στόχος για ανάπτυξη 6% το 2021 είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να ξεπεράσει το 8% φέτος.
«Είναι φανερό ότι η φετινή ανάπτυξη θα είναι πάνω από 6%.
Ο σκοπός είναι να πούμε στους πολίτες ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη υψηλότερης ποιότητας», δήλωσε στο Reuters ο Yao Jingyuan, σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κίνας.
Ο πρωθυπουργός Li δεσμεύθηκε να προωθήσει την εγχώρια κατανάλωση και την καινοτομία, ως μέρος ενός σχεδίου για τη μείωση της εξάρτησης από τις υπεράκτιες αγορές και την τεχνολογία για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Δαπάνες

Ως εκ τούτου, η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη κατά περισσότερο από 7% κάθε χρόνο έως το 2025
Ο νέος στόχος για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι υψηλότερος από αυτόν που χρειάζεται η χώρα για να βρίσκεται σε τροχιά εκπλήρωσης του μακροπρόθεσμου στόχου του προέδρου Xi Jinping για διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2035.
Για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ λίγο χαμηλότερη του 5% φέτος και να κινηθεί με παρόμοιους ρυθμούς την επόμενη δεκαετία.

Σενάριο πανδημίας

Όμως και πάλι, ο στόχος του Li Keqiang για το 2021 είναι χαμηλότερος από αυτόν που περίμεναν κάποιοι για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Η Κίνα έθεσε αιφνιδιαστικά ένα στόχο για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Ανησυχώ ότι ο χαμηλός στόχος του ΑΕΠ θα μπορούσε να σηματοδοτεί την πιθανότητα η κυβέρνηση να έχει συμπεριλάβει ένα σενάριο επιστροφής του κορωνοϊού», επισημαίνει η Iris Pang, οικονομολόγος της ING.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Όπως και οι άλλες χώρες, η Κίνα πρέπει τώρα να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για κάποια μέτρα στήριξης της οικονομίας και το χρέος που βαίνει αυξανόμενο.
Ανάμεσα στους στόχους που ανακοίνωσε το Πεκίνο είναι και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα του 3% που περίμεναν πολλοί αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης