Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ στρέφεται στις ΗΠΑ για την εισαγωγή εκατ. δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca

Η ΕΕ στρέφεται στις ΗΠΑ για την εισαγωγή εκατ. δόσεων των εμβολίων της AstraZeneca
Βρετανία κατά ΕΕ για τον περιορισμό εξαγωγών εμβολίων - Γαλλία και ΕΕ στο πλευρό της Ιταλίας για το "μπλόκο" σε άλλες χώρες
Στις ΗΠΑ στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιτρέψουν την εξαγωγή στην Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να καλύψουν ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η ΕΕ θέλει επίσης από την Ουάσινγκτον να εξασφαλίσει την ελεύθερη ροή των αποστολών κρίσιμης σημασίας συστατικών των εμβολίων τα οποία χρειάζονται για την παραγωγή τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την FT.

Οι περιορισμοί εμβολίων θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Βρετανία είπε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια μάχη κατά του ιού, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
"Η παγκόσμια ανάκαμψη από την COVID βασίζεται σε διεθνή συνεργασία. Όλοι εξαρτόμαστε από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες --η επιβολή περιορισμών θέτει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες για αντιμετώπιση του ιού", δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Boris Johnson.

Η ΕΕ μπλοκάρει τις εξαγωγές σε ξένες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε την απόφαση της Ιταλίας να εμποδίσει την αποστολή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία, στην πρώτη αρνητική απάντηση σε αίτημα για εξαγωγή από τότε που θεσπίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου ο σχετικός μηχανισμός που παρακολουθεί την κυκλοφορία των εμβολίων.
"Ο πρωθυπουργός πράγματι μίλησε με την πρόεδρο (της ΕΕ) Ursula Von der Leyen νωρίτερα φέτος και εκείνη επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός τους εστίαζε στη διαφάνεια και δεν επεδίωκε να περιορίσει τις εξαγωγές των εταιριών….αναμένουμε από την ΕΕ να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Johnson.
Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, πάντως, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παρεμποδίσει αποστολές εμβολίων της Covid-19 στο εξωτερικό, όπως έκανε η Ιταλία. Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό BFM εάν η Γαλλία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας στο θέμα αυτό, ο Βεράν απάντησε: "Θα μπορούσαμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης