Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο οι αποδόσεις των ομολόγων - Μεικτές τάσεις στη Wall Street, στο +3,31% ο DAX

Στο επίκεντρο οι αποδόσεις των ομολόγων - Μεικτές τάσεις στη Wall Street, στο +3,31% ο DAX

Μεικτές τάσεις στη Wall Street με το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 8/3 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις αποδόσεις των ομολόγων μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία το σαββατοκύριακο που έδωσε το πράσινο φως στο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων.

Το πακέτο τόνωσης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και αναμένεται να συνεχίσει να κερδίζει ορμή καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί επιτρέποντας το άνοιγμα ολοένα και περισσότερων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η αναμενόμενη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει και σε απότομη άνοδο του πληθωρισμού, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Αυτό με τη σειρά του έχει προκαλέσει ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, πυροδοτώντας κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ άγγιξε νέο υψηλό 12 μηνών την Παρασκευή, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες.
Η απόδοση παραμένει σήμερα σε ανοδική τροχιά, φτάνοντας κοντά στο 1,59%.
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο + 0,97% και έκλεισε στις 31.802,44 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,54% και υποχώρησε στις 3.821,35 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε βουτιά -2,41% στις 12.609,16 μονάδες.

Covid19: Ανοίγουν την οικονομία οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στα σχολεία στην Αγγλία

Με τις παραλλάξεις της covid να τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, το μεγάλο στοίχημα παγκοσμίως είναι να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί έτσι ώστε αφενός να προστατευθεί επαρκώς ο πληθυσμός αφετέρου για να μπει ένα φρένο στον πολλαπλασιασμό των μεταλλάξεων του ιού.
Οι χώρες που τα έχουν καταφέρει και που έχουν επιταχύνει τους εμβολιασμούς, αναφέρουν ήδη και τα πρώτα θετικά νέα.
Στις ΗΠΑ, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι αίρουν ή χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της, αν και οι Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να αρθούν τα μέτρα διότι λόγω των μεταλλάξεων, υπάρχει ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή, η Αγγλία, η οποία και αυτή παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών, προχώρησε σήμερα Δευτέρα 8/3 στο άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα βήμα προς την κανονικότητα, τα οποία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν την 21η Ιουνίου.
Αντιθέτως, η Ευρώπη, η οποία υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς (εκτιμάται πως αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, η Γερμανία θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της τον Σεπτέμβριο του 2022), παραμένει υπό περιορισμούς και lockdown ενώ ανησυχητικά είναι τα νέα και από την Ινδία, όπου αν και έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 21 εκατομμύρια πολίτες, καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων.

Ισχυρή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, κέρδη στις τράπεζες

Θετικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να λαμβάνουν στήριξη από το «πράσινο φως» της Γερουσίας των ΗΠΑ στο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ.
Στο ταμπλό πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της ενέργειας και του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής.
Οι μετοχές πετρελαϊκών κολοσσών όπως της Royal Dutch Shell και BP κατέγραψαν άλμα, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του αργού ύστερα από αναφορές για επίθεση σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.
Ο κλάδος των μετοχών πετρελαίου και αερίου σημείωσε άνοδο +1%, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής καθώς και των τραπεζών ενισχύθηκαν νωρίτερα πάνω από 1,3%.

Σε υψηλά έτους οι μετοχές των τραπεζών στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλά έτους ενισχύθηκαν οι μετοχές των τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των προσδοκιών για ανάκαμψη.
Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο +2%.
Η μετοχή της ισπανικής Banco Sabadell κατέγραψε άλμα +5% και ηγείται των κερδών στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.
Κέρδη άνω του +2% σημείωσαν οι μετοχές των HSBC, Banco Santander και ING Groep.
Άνοδο άνω του +1% κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των ασφαλιστικών και των κατασκευαστών αυτοκινήτου.

Ευρωζώνη: Σε υψηλά έτους το επενδυτικό κλίμα τον Μάρτιο 2021

Σε υψηλά έτους ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, με όχημα την αισιοδοξία για την ανάκαμψη, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Ο δείκτης του Sentix αυξήθηκε στο 5,0 από το -0,2 τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο από το Φεβρουάριο του 2020.
Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για άνοδο του δείκτη στο 1,9.
Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στο 32,5 από 31,5 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθκών βελτιώθηκε στο -19,3 από -27,5 τον Φεβρουάριο.
Οι παγκόσμιες εκστρατείες εμβολιασμού σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο, αυξάνοντας τις ελπίδες για αποτελεσματική προστασία από τον κορωνοϊό, αναφέρουν οι αναλυτές του Sentix.
«Αυτές οι τάσεις επιτρέπουν ένα ταχύτερο άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό στοιχηματίζουν οι επενδυτές», πρόσθεσε.
Οι επενδυτές βλέπουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται, καθοδηγούμενες από την επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, καθώς και από την πενταπλή ζήτηση.
Στην έρευνα της Sentix συμμετείχαν 1.218 επενδυτές από τις 4 Μαρτίου έως τις 6 Μαρτίου.

Πτώση στην Ασία

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της ανησυχίας για τον πληθωρισμό, μετά την έγκριση του πακέτου Biden από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,7% στις 4.008 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,42%, στις 28.743 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση- 0,14% στις 1.893 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,7% στις 28.540 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -2,3% στις 3.421 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,6% στις 50.680 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης