Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Υποτονικές παρέμειναν οι αγορές ομολόγων μέσω PEPP για δεύτερη εβδομάδα

ΕΚΤ: Υποτονικές παρέμειναν οι αγορές ομολόγων μέσω PEPP για δεύτερη εβδομάδα

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης πραγματοποίησε «καθαρές» αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 11,9 δισ. ευρώ την εβδομάδα 1 – 5 Μαρτίου έναντι 12 δισ. ευρώ την προηγούμενη ενώ ο μέσος όρος των αγορών ομολόγων είχε διαμορφωθεί στα 18 δισ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Διατήρησε το χαμηλό ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του «πανδημικού» προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δεύτερη εβδομάδα, καθώς το χρέος που ωρίμασε λειτούργησε ως τροχοπέδη στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Στοιχεία

Το ίδρυμα πραγματοποίησε καθαρές αγορές ομολόγων 11,9 δισ. ευρώ (14,2 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο του εκτάκτου προγράμματος πανδημίας αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP την εβδομάδα 1 – 5 Μαρτίου, παρόμοια επίδοση με τις αγορές 12 δισεκατομμυρίων ευρώ της εβδομάδας προ προηγήθηκε.
Ο μέσος εβδομαδιαίος ρυθμός αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είχε διαμορφωθεί στα 18 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του PEPP.


Ωρίμαση χρέους

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι υποτονικές αγορές οφείλονται στο γεγονός ότι κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες έληξαν κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο επηρέασε τη δυναμική των εβδομαδιαίων αγορών της ΕΚΤ.
Η σταθερή απόκλιση από την επίτευξη του στόχου των 18 δισ. ευρώ αναζωπυρώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για πρόωρη ή ταχύτερη άρση των μέτρων χαλαρής νομισματικής πολιτικής - ένας φόβος, ο οποίος έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Διαψεύσεις

Από την πλευρά τους, οι διαμορφωτές της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει ότι η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία δεν πρόκειται να συνεπάγεται την πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής για την τόνωσης της οικονομίας.
Με βάση αυτή τη «διευκολυντική» όπως αποκαλείται νομισματική πολιτική έγινε κατορθωτό σε μεγάλο ποσοστό οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν τις δημοσιονομικές επεκτατικές πολιτικές

Το sell-off

Ένα παγκόσμιο sell-off στην αγορά ομολόγων ομολόγων προκάλεσε διάφορα επίπεδα ανησυχίας μεταξύ των αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ, λαμβάνομένου υπόψη ότι οι κρατικές αποδόσεις χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως σημείο αναφοράς για το δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται ήδη να είναι επιβραδυμένη  από εκείνη πολλών άλλων προηγμένων οικονομιών, διαρκούσης της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που «παγώνουν» την οικονομική δραστηριότητα.

Επιτάχυνση

Την προσεχή Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, πάντως, θα συνεδριάσει η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, από την οποία οι επενδυτές προσδοκούν διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν από την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση στις αγορές ομολόγων.
Σήμερα, σε κάθε περίπτωση, οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, εμφάνισαν μικτά πρόσημα, καθώς από τη μία πλευρά οι γερμανικές και οι γαλλικές αποδόσεις ενισχύθηκαν στο -0,284% και στο -0,042% αντίστοιχα, ενώ οι ιταλικές και οι ισπανικές υποχώρησαν στο 0,738% και στο 0,388% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης