Τελευταία Νέα
Διεθνή

CCDH: Ο αλγόριθμος του Instagram ενισχύει τα fake news για τον κορωνοϊό

CCDH: Ο αλγόριθμος του Instagram ενισχύει τα fake news για τον κορωνοϊό
Στο στόχαστρο ο αλγόριθμος του Instagram
Σχετικά Άρθρα

Στο στόχαστρο των ειδικών είναι ο αλγόριθμος του Instagram, καθώς, σύμφωνα με σχετικές αναφορές, φαίνεται πως προωθεί fake news σχετικά με την πανδημική κρίση και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η πλατφόρμα προωθούσε ψευδείς ειδήσεις στο timeline των χρηστών μέσω προτεινόμενων δημοσιεύσεών της – μια πρακτική που φέρεται να εφάρμοζε και η μητρική της εταιρείας, η Facebook.
«Ο αλγόριθμος Instagram οδηγεί τους ανθρώπους όλο και περισσότερο στις δικές τους πραγματικότητες.
Ωστόσο, διαχωρίζει αυτές τις πραγματικότητες, έτσι ώστε μερικοί άνθρωποι να μη λαμβάνουν ψευδείς ειδήσεις και κάποιοι άλλοι να λαμβάνουν μόνο ψευδείς ειδήσεις και κάποιοι οδηγούνται όλο και περισσότερο παραπληροφόρηση» αναφέρει το Οργανισμός για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους στις ΗΠΑ.

Μια ψευδής ανάρτηση ανά εβδομάδα

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική ομάδα που έχει γραφεία στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2020, η ψηφιακή πλατφόρμα πρότεινε 104 ψευδείς αναρτήσεις - περίπου μία ανάρτηση την εβδομάδα.
Η τοποθέτηση ειδήσεων στο timeline έχει πραγματικά ισχυρό αντίκτυπο.
Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι τροφοδοτούνται από λογαριασμούς που δεν ακολουθούν.
Πιστεύουν ότι «Αυτοί είναι άνθρωποι που έχω επιλέξει να ακολουθώ και να εμπιστεύομαι - και αυτό αυξάνει την επικινδυνότητα».
Παρόλο που το Facebook φέρεται να υιοθέτησε μια επιθετική προσέγγιση κατά των ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 τους τελευταίους μήνες, επικριτές λένε ότι τα μέτρα δεν ήταν επαρκή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης