Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Να αποτραπούν διακρίσεις από τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Κομισιόν: Να αποτραπούν διακρίσεις από τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Ποιες οδηγίες αναμένεται να αποστείλει η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή στα κράτη – μέλη, καθώς αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα οι τελικές προτάσεις

Σχετικά Άρθρα

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πρέπει να αποτρέπουν τις διακρίσεις» αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα test και την ανοσία μετά απο την νόσηση, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters πριν από τη δημοσίευση την επόμενη εβδομάδα.
Το σχέδιο αφήνει στα 27 κράτη - μέλη να αποφασίσουν εάν θα ήταν διατεθειμένα να παραιτηθούν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μόνο για όσους εμβολιάστηκαν με εμβόλια που έχουν εγκριθεί για ολόκληρο την ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ή επίσης για όσους έλαβαν δόσεις εμβολίων μετά απο μονομερείς συμφωνίας με συγκεκριμένες χώρες.

Εμβόλια

Τα μέλη της ΕΕ Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν ήδη προμηθειτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, παρόλο που δεν έχουν εγκριθεί από τον EMA.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει την τελική πρόταση για πιστοποιητικά COVID-19 την επόμενη εβδομάδα με τις νότιες χώρες να βασίζονται στον τουρισμό ελπίζοντας ότι θα ξεκλειδώσει τη φετινή θερινή περίοδο

Ανθρώπινα δικαιώματα

Το αίτημα των χωρών του Νότου για την υιοθέτηση «πιστοποιητικών εμβολιασμού» αντιμετώπισε αντιθέσεις από χώρες όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, οι οποίες ανέφεραν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε υποχρεωτικός ούτε προς το παρόν τα προγράμματα εμβολιασμού έχουν εξελιχθεί ώστε να εμβολιασθεί ο πληθυσμός που το επιθυμεί..
Παρόλο που η πρόταση αποσκοπεί στη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ότι κάθε απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να οδηγεί σε διακρίσεις εις βάρος εκείνων που αρνούνται τον εμβολιασμό ή δεν έχουν τη δυνατότητα εξαιτίας των γενικότερων συνθηκων.
Παρέμεινε ασαφές πώς θα λειτουργούσε στην πράξη, καθώς τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίζονται άτομα που δεν έχουν το σχετικά έγγραφα εάν επιθυμούν να περάσουν τα σύνορα.

Αποκατάσταση ελευθεριών

Έντονος είναι ο προβληματισμός στη Γερμανία για τη σύνδεση αυτού του είδους πιστοποιητικών με την περιστολή ελευθεριών.
«Μπορεί κανείς να προβλέψει» ενδεχόμενη σύνδεση του πρόσφατου αρνητικού τεστ και του εμβολιασμού με την αποκατάσταση ελευθεριών που έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn,, διαχωρίζοντας ωστόσο το ιδιωτικό από το δημόσιο πεδίο σε ομιλία του στις 24 Φεβρουαρίου στην Bundestag .
Το ερώτημα «έχω πρόσφατο αρνητικό τεστ» ή «έχω εμβολιαστεί» μπορεί κανείς να προβλέψει ότι θα συνδεθεί σε κάποιους τομείς, όπως π.χ. με την είσοδο σε κάποιες χώρες, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε ερωτήσεις βουλευτών.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει διαφορά αν το θέμα αφορά το ιδιωτικό πεδίο – αν π.χ. προσκαλεί κάποιος στο σπίτι του και ζητά από τους καλεσμένους να είναι εμβολιασμένοι – ή αν αφορά τον δημόσιο τομέα, π.χ. τα νοσοκομεία ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Εκεί δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση», δήλωσε ο Spahn, .

Ο σχεδιασμός

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Spahn, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα προσωρινό ψηφιακό πιστοποιητικό, επιπροσθέτως του αναλογικού. «Προσωρινό, επειδή το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή την 1.1.2022 – έναν χρόνο νωρίτερα θα ήταν καλύτερα – ενός ψηφιακού πιστοποιητικού για όλους και για όλα τα εμβόλια», διευκρίνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «επειδή θέλουμε να το κάνουμε διαθέσιμο πιο νωρίς – και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε μια σχετική απόφαση, να αναπτυχθεί αυτό ευρωπαϊκά, με κοινά κριτήρια – αναπτύσσουμε και ένα ψηφιακό παράλληλα με το αναλογικό».
Το τι θα ακολουθήσει, τόνισε, είναι μια άλλη συζήτηση, «η οποία θα πρέπει σίγουρα να γίνει στη Βουλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης