Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ψυχρός Πόλεμος» Ρωσίας - ΗΠΑ: Ανακλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον μετά τις δηλώσεις Biden για τον Putin

«Ψυχρός Πόλεμος» Ρωσίας - ΗΠΑ: Ανακλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον μετά τις δηλώσεις Biden για τον Putin
Η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποφύγει οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, δήλωσε η Maria Zakharova
Σχετικά Άρθρα

Σε ανάκληση του πρέσβη της στην Ουάσιγκτον προέβη η Ρωσία μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Joe Biden ότι ο Ρώσος ομόλογός τους, Vladimir Putin, είναι «δολοφόνος», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου TASS, το οποίο επικαλείται την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
Στόχος, σύμφωνα με τη Zakharova, είναι να επανακαθοριστούν οι προοπτικές της σχέσης Ρωσίας-ΗΠΑ.
«Η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποφύγει οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των διμερών σχέσεων» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταλήγοντας:
«Προσδοκούμε σε πιθανούς τρόπους βελτίωσης της σχέσης που η ίδια η Ουάσιγκτον έφερε σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια».

«Πρωτοφανές γεγονός»

Η ανάκληση του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις είναι πρωτοφανές γεγονός, δήλωσε η Maria Zakharova, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θυμάται» να έχει γίνει κάτι τέτοιο στο παρελθόν.
Ερωτηθείσα, πόσο άνευ προηγουμένου μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της ανάκλησης του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «δεδομένου ότι και η ατμόσφαιρα είναι αρκετά φορτισμένη, θα πω απλώς, ότι δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάτι τέτοιο».
Η ίδια προσέθεσε ότι πρόκειται «για ανάκληση για διαβουλεύσεις» και πρέπει να είμαστε «λιγότερο συναισθηματικοί», τονίζοντας ότι στο κείμενο των δηλώσεων που είχε κάνει νωρίτερα για το ίδιο θέμα έχουν ειπωθεί όλα.

Biden: Ο Putin είναι δολοφόνος

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα επιτέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin, στον απόηχο της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που κάνει λόγο για ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Donald Trump.
Σε δηλώσεις του στο ABC ο Biden τόνισε πως ο Putin θα πληρώσει το τίμημα για αυτήν την κίνηση του, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως αυτό θα συμβεί άμεσα.
«Θα πληρώσει το κόστος.
Θα το δείτε σύντομα.
Τον γνωρίζω αρκετά καλά.
Το πιο σημαντικό στη διαπραγμάτευση με ξένους ηγέτες, με βάση την εμπειρία μου, είναι να γνωρίζεις καλά τι είναι ο άλλος απέναντί σου» είπε ο Biden, ο οποίος υποστήριξε πως πιστεύει πως «ο Putin δεν έχει ψυχή».
Ερωτηθείς μάλιστα αν πιστεύει πως ο Putin είναι δολοφόνος, ο Biden απάντησε: «Ναι το πιστεύω». 

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε απόψε ότι η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της, αφού μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ενίσχυσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιχείρησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki είπε ότι η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, από εκείνην που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την προηγούμενη τετραετία.
«Ασφαλώς οι Ρώσοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δράση που ανέλαβαν», πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η τοποθέτηση του Biden έρχεται ύστερα από την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βάσει της οποίας έγιναν προσπάθειες από το Κρεμλίνο επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι οποιοσδήποτε ξένος παράγοντας αλλοίωσε ψήφους ή παρεμπόδισε την εκλογική διαδικασία.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι «σε αντίθεση με το 2016, δεν είδαμε επίμονες ρωσικές προσπάθειες στον κυβερνοχώρο για πρόσβαση στην εκλογική υποδομή».
«Ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Μόσχας σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο ήταν η χρήση αντιπροσώπων που συνδέονται με τη ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών για να προωθηθούν αφηγήματα με επιρροή - συμπεριλαμβανομένων παραπλανητικών ή μη τεκμηριωμένων ισχυρισμών κατά του Προέδρου Biden - σε αμερικανικούς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και σε εξέχοντα άτομα, ακόμα και ορισμένων κοντά στον τέως Πρόεδρο Τραμπ και σε στελέχη της διοίκησής του» αναφέρει η έκθεση, στην οποία τονίζεται πως η Ρωσία προσπάθησε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα Biden καθώς θεωρούσε πως η προεδρία του θα ήταν ενάντια στα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Επεκτείνουν τις κυρώσεις οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επεκτείνουν τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη Ρωσία, μετά από το πόρισμα του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας στις 2 Μαρτίου 2021 ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ή θανατηφόρα ή βιολογικά όπλα εναντίον των υπηκόων της.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ανάπτυξη παράνομων παραγόντων εναντίον αντιφρονούντων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, η ρωσική κυβέρνηση ενήργησε κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεών της βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και έθεσε άμεσα τους δικούς της πολίτες και εκείνους άλλων χωρών σε θανάσιμο κίνδυνο.
Το Υπουργείο Εμπορίου δεσμεύεται να εμποδίσει τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες αμερικανικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να εκτραπούν στις κακοήθεις χημικές τους δραστηριότητες».
Κρεμλίνο: Αβάσιμη έκθεση
Από την πλευρά του πάντως το Κρεμλίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ανέφερε πως η έκθεση είναι αβάσιμη.
«Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτή της έκθεσης σχετικά με τη χώρα μας.
Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου.
Άρα, βλέπουμε αυτή την έκθεση ως λανθασμένη.
Είναι απολύτως αβάσιμοι και αναπόδεικτοι» υποστήριξε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης