Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visual Capitalist: Οι πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία και ο αντίκτυπός τους στον παγκόσμιο πληθυσμό

Visual Capitalist: Οι πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία και ο αντίκτυπός τους στον παγκόσμιο πληθυσμό
Yπήρξαν αρκετές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, που μία ασθένεια προκάλεσε μαζική καταστροφή
Σχετικά Άρθρα

Η ανθρωπότητα μάχεται ενάντια σε θανατηφόρες ασθένειες και πανδημίες εδώ και αιώνες.
Και ενώ τα περισσότερα μεταδοτικά κρούσματα δεν έχουν φτάσει ποτέ σε πλήρη κατάσταση πανδημίας, το Visual Capitalist σημειώνει ότι υπήρξαν αρκετές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, που μία ασθένεια προκάλεσε μαζική καταστροφή.
Οι πλέον θανατηφόρες πανδημίες στον κόσμο παρουσιάζονται μαζί με την επίδραση που είχαν στον παγκόσμιο πληθυσμό εκείνη την εποχή.

Μαύρος Θάνατος - Πανώλη

Στα μέσα του 1.300, μια πανώλη γνωστή ως ο Μαύρος Θάνατος σκότωσε περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους - περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή.
Η συγκεκριμένη αιτία του Μαύρου Θανάτου είναι ακόμη προς συζήτηση.
Πολλοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι η πανδημία του 14ου αιώνα προκλήθηκε από μια πανώλη της βουβωνικής χώρας, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν πιθανώς πνευμονική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανούκλα εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα - ωστόσο, είναι σημαντικά λιγότερο θανατηφόρα, χάρη στα σύγχρονα αντιβιοτικά.
Αν και δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως οι ασθένειες αυτές, η ανθρωπότητα σήμερα έχει τα επιστημονικά εργαλεία να φτάσει στην κατανόησή τους.
Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι θεοί και τα πνεύματα προκαλούσαν ασθένειες και εκτεταμένη καταστροφή.
Αλλά τον 19ο αιώνα, ένας επιστήμονας με το όνομα Louis Pasteur ανακάλυψε τη θεωρία των μικροβίων - την ιδέα δηλαδή ότι οι μικροοργανισμοί προκαλούν ασθένειες.

Πανώλη του Ιουστινιανού

Δεύτερη πιο θανατηφόρα πανδημία ήταν η πανώλη του Ιουστινιανού, το 543 που σκότωσε το 19,1% του παγκόσμιου πληθυσμού ήτοι, 30 έως 50 εκατ. ανθρώπους.
Η πανδημία ξέσπασε, όταν η ηγεμονία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανού Α’ επλήγη σημαντικά από ένα ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης.

Ευλογία

Τρίτη πιο θανατηφόρα επιδημία η ευλογία.
Άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, όμως εδραιώθηκε όταν αυξήθηκε ο πληθυσμός κατά την εποχή των Σταυροφοριών.
Από ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι τον 15ο αιώνα το ποσοστό θνησιμότητας έφτανε το 30% και ευθύνεται για την απώλεια του 12,1% του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή.

Πανώλη του Αντωνίου

Τέταρτη στη σειρά, πλέον θανατηφόρα επιδημία, η πανούκλα του Αντωνίου το 200 μ.χ, και εκτιμάται πως ευθύνεται για την απώλεια του 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ή  5 εκατ. ανθρώπων..

Ισπανική Γρίπτη

Ακολουθεί η Ισπανική Γρίπη το 1919, από την οποία χάθηκε το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, πριν από 102 χρόνια.
Από την Ισπανική Γρίπη προσβλήθηκαν πάνω από 500 εκατ. άνθρωποι, ενώ έχασαν τις ζωές τους πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Ο ιός της Ισπανικής Γρίπης ήταν ο Η1Ν1 και το ξέσπασμά του ήρθε κατά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι υγειονομικές αρχές δεν είχαν κανένα πρωτόκολλο τότε για να αντιδράσουν σε πανδημίες και γι’ αυτόν τον λόγο οι απώλειες ζωών ήταν τεράστιες.
Τα πρώτα κρούσματα της Ισπανικής Γρίπης καταγράφηκαν στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1918, ενώ ακολούθησαν περιστατικά σε Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ και στη Γερμανία.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους η πανδημία έφτασε στις Ινδίες, τον Ιούλιο στη Νέα Ζηλανδία και τον Αύγουστο στη Νότιο Αφρική.

Η τρίτη Πανώλη

Υπεύθυνη για την απώλεια του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 12 εκατ. ανθρώπων ήταν η τρίτη Πανώλη το 1850.
Ξεκίνησε από τον Ινδία και εξαπλώθηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές.
Ένας Βρετανός ιατρός, ανέπτυξε μεθόδους για την ανακοπή της πανδημίας και το 1854 κατάφερε να απομονώσει την πηγή (της πανώλης) σε μια αντλία νερού στο Σόχο του Λονδίνου.

HIV

Ο ιός HIV ευθύνεται για τον θάνατο του 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι πρώτες περιπτώσεις του HIV/AIDS καταγράφηκαν το 1981, όμως η νόσος εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί απώλειες ζωών.
Από το 1981, 75 εκατ. άνθρωποι ήταν φορείς του HIV και περίπου 32 εκατ. έχασαν τις ζωές τους.
Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς διαδιδόμενο νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία.
Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται ως μια επίμονη επιδημία που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων, κάθε χρόνο.
Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για το AIDS, έχουν βρεθεί θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν το HIV και να «φρενάρουν» τη νόσο.

Covid -19

Τελευταίος στη λίστα του Visual Capitalist ο Covid – 19 που ευθύνεται για την απώλεια του 0,03% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το εν εξελίξει πανδημικό κύμα εμφανίστηκε το 2019 και μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 2,7 εκατ, ανθρώπων παγκοσμίως.
Εκτιμάται πως ο ενδέχεται να προσβάλει το 40% με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η πλέον απαισιόδοξη εκδοχή είναι να προκληθούν περί τους 10 εκατομμύρια θανάτους από τον νέο κορωνοϊό
pandemics.jpg
death_toll_1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης