Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μιανμάρ: Στους 91 οι νεκροί στις διαδηλώσεις - Ρωσία και Κίνα στηρίζουν τη χούντα

Μιανμάρ: Στους 91 οι νεκροί στις διαδηλώσεις - Ρωσία και Κίνα στηρίζουν τη χούντα
Η στήριξη Ρωσίας και της Κίνας είναι σημαντική για την χούντα καθώς οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα

Τους 91 έφτασαν σήμερα (27/3) οι νεκροί στη Μιανμάρ από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας του στρατιωτικού καθεστώτος που ανέλαβε της εξουσία με πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου.
Η πιο αιματηρή καταστολή των τελευταίων 2 μηνών συμπίπτει με τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων την ώρα που ο αρχηγός της χούντας και επικεφαλής του στρατού Min Aung Hlaing δήλωνε στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα δώσει αγώνα για την δημοκρατία.Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε την δέσμευσή του ότι θα διενεργήσει εκλογές, αλλά δεν διευκρίνισε πότε.

Ο στρατός πυροβολεί και κατά παιδιών

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές είχαν ειδοποιηθεί ότι θα τους πυροβολούσαν εάν παράκουγαν τις εντολές της χούντας και διαδήλωναν κατά του καθεστώτος. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι εάν αγόρι μόλις 5 ετών ενώ ένα βρέφος ενός έτους χτυπήθηκε στο μάτι από σφαίρα καουτσούκ.Ο σημερινός αριθμός των νεκρών ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη του πραξικοπήματος σε πάνω από 400.

Ρωσία και Κίνα στηρίζουν τη χούντα

Ο στρατός κατέλυσε τη Δημοκρατία μετά τις εκλογές της 1ης Φεβρουαρίου υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή της προέδρου Aung San Suu Kyi ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Η εκλεγμένη πρόεδρος της χώρας βρίσκεται υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία.
Η διεθνής κοινότητα ασκεί πίεση προς την χούντα ζητώντας την επιβολή νέων κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη ωστόσο η Ρωσία έστειλε τον υφυπουργό Άμυνας της στον εορτασμό της Εθνικής εορτής της χώρας που είχαν προγραμματίσει οι αρχηγοί της χούντας με το στρατηγό Hlaing να δηλώνει ότι «η Ρωσία είναι ένας αληθινός φίλος».
Η στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία επίσης δεν έχει καταδικάσει το πραξικόπημα, είναι σημαντική για την χούντα καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και μπορούν να ασκήσουν βέτο σε πιθανές αποφάσεις του Οργανισμού.
Η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων τιμά την έναρξη της αντίστασης στην ιαπωνική κατοχή το 1945, η οποία είχε ενορχηστρωθεί από τον πατέρα της εκλεγμένης προέδρου Suu Kyi και ιδρυτή του στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης