Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εθνικό πένθος στην Βρετανία - Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου

Εθνικό πένθος στην Βρετανία - Τιμητικές βολές από τις ένοπλες δυνάμεις  στη μνήμη του πρίγκιπα Φιλίππου

Το College of Arms, η βασιλική εταιρεία που εμπλέκεται στην τήρηση του βασιλικού πρωτοκόλλου, ανακοίνωσε ότι για τον εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππο δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία, ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά της COVID-19

Σχετικά Άρθρα

Με τιμητικές βολές ή και τήρηση ενός λεπτού σιγής, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτίει σήμερα, Σάββατο 10/4, φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή 9/4 στο κάστρο του Ουίνσδορ σε ηλικία 99 ετών.
Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις απέδωσαν το Σάββατο 10/4 τιμές, στο θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, με βολές όπλων στην στεριά και στη θάλασσα.
Οι ένοπλες δυνάμεις με τη συμμετοχή μονάδων του πυροβολικού στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ, στο Μπέλφαστ και στο Γιβραλτάρ, αλλά και μερικών πλοίων προχώρησαν σε βολές όπλων το μεσημέρι τυο Σαββάτου, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που έγινε ο πατριάρχης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Επίσης, σιγή ενός λεπτού θα τηρηθεί πριν από τους αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League.

Η είδηση του θανάτου

Ο Δούκας του Εδιμβούργου απεβίωσε στον πύργο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο το πρωί της Παρασκευής 9/4, δύο μήνες προτού γίνει 100 ετών.
Η βασίλισσα εξέφρασε τη «βαθειά της θλίψη» που έχασε τον για πάνω από 70 χρόνια σύζυγός της, που αποτελούσε με τον ισχυρό του χαρακτήρα μια οικία προσωπικότητα για γενιές πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και περίπου 15 χωρών των οποίων η Ελισάβετ είναι αρχηγός κράτους.
Από το βράδυ της Παρασκευής 9/4 οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ, όπου τελέστηκε ο γάμος του με την Ελισάβετ το 1947, χτύπησαν 99 φορές, μία ανά λεπτό, αποτίοντας φόρο τιμής στον 99χρονο πρίγκιπα.
Ο Φίλιππος, γεννηθείς στις 10 Ιουνίου του 1921 στην Κέρκυρα με τους τίτλους του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Δανίας, έσπασε το 2009 το ρεκόρ του μακροβιότερου συζύγου βρετανού μονάρχη.
Ο εκλιπών αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017, αφού είχε μετάσχει σε 22.000 επίσημες δημόσιες υποχρεώσεις από την άνοδο της συζύγου του στον θρόνο το 1952.

Ο Τύπος

Στο πλευρό της Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος εκπλήρωσε χιλιάδες δημόσιες υποχρεώσεις ως την παραίτησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017. Η βασίλισσα εξήρε την αφοσίωσή του, εμπιστευόμενη δημοσίως ότι ήταν "η δύναμη" και "το στήριγμά" της.
Με τη δημοσίευση φωτογραφίας του, μόνου ή συνοδεία της συζύγου του, κυκλοφορούν το Σάββατο 10/4 πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μαζί με τη χρονολογία γέννησης και θανάτου του: 1921-2021.
Η ταμπλόιντ Daily Mail δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα 144 σελίδων, ο Φίλιππος ήταν «το ακλόνητο στήριγμα» της βασίλισσας, σύμφωνα με τους Times και τον Guardian, ή ακόμη «ο βράχος της», σύμφωνα με την Daily Star, η οποία και αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν και αυτός που «έκανε την Λίλιμπετ να γελάει», όπως ονόμαζε χαϊδευτικά την βασίλισσα ο σύζυγός της.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα άλλαξαν τα προγράμματά τους και τα παιδιά του εκλιπόντος πρίγκιπα μοιράστηκαν τις αναμνήσεις του σε ένα βιντεοσκοπημένο πρόγραμμα που μεταδόθηκε από το BBC.
«Αν έλεγες κάτι διφορούμενο, σου έλεγε: 'αποφάσισε εσύ'», διηγήθηκε ο πρωτότοκος γιος του και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

Πολίτες άφησαν λουλούδια

Χιλιάδες συλλυπητήρια μηνύματα έφτασαν από όλον τον κόσμο, ενώ πολίτες άφησαν λουλούδια και μηνύματα υποστήριξης στον πύργο του Ουίνδσορ ή στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βασίλισσας στο Λονδίνο.
flower.JPG
Δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία

Η Ελισάβετ, η οποία θα γίνει 95 ετών στις 21 Απριλίου, θα πρέπει εφεξής να αντιμετωπίζει μόνη τις κρίσεις που συγκλονίζουν την βρετανική βασιλική οικογένεια, όπως η πρόσφατη κριτική που άσκησαν ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν, που έχουν αποσυρθεί από τα βασιλικά καθήκοντα και μένει να φανεί αν θα παραστούν στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.
Το College of Arms, η βασιλική εταιρεία που εμπλέκεται στην τήρηση του βασιλικού πρωτοκόλλου, ανακοίνωσε ότι για τον εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππο δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία, ούτε θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα, λόγω των περιορισμών κατά της COVID-19.
«Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αυτό συμβαδίζει με την παράδοση και τις επιθυμίες του εκλιπόντα», αναφέρει το College of Arms σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 9/4 το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα "εξετάζει" τις ρυθμίσεις για την κηδεία του συζύγου της, ενώ δημιουργήθηκε σελίδα συλλυπητηρίων στο ίντερνετ.
Υπενθυμίζεται ότι ως σύζυγος της Βασίλισσας, ο πρίγκιπας Φίλιππος δικαιούται κρατική κηδεία, η οποία αποτελείται από το μυστήριο στο Westminster Hall και την ταφή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.

Η ανακοίνωση από το παλάτι

Ο πρίγκιπας παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν γίνει βασίλισσα και ήταν ο παλαιότερος βασιλικός σύζυγος στη βρετανική ιστορία.
Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και 10 εγγόνια

Η ανακοίνωση από το παλάτι:

«Με μεγάλη της λύπη η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προσθέτει πως απεβίωσε ειρηνικά αυτό το πρωϊνό και πως αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις.
Η βασιλική οικογένεια συμπάσχει με όλο τον κόσμο και θρηνεί για την απώλειά του.

It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen has announced the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh.

His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle. pic.twitter.com/XOIDQqlFPn
— The Royal Family (@RoyalFamily) April 9, 2021
φ.JPG

Ο Φίλιππος είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για διάφορες ασθένειες, πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο, είπε το παλάτι.
 
Η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος έλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Εθνική περίοδος πένθους

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνει σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία.
Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες -με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία- και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες.
Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.

Ποιος θα παρευρεθεί στην κηδεία;

Με βάση τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου, αναμένεται ότι μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι αρχηγοί κρατών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας θα παρευρεθούν στην κηδεία, σύμφωνα με το Independent.
190342c18dc441d3af8ea23e0b93cf86.jpg58334d207029661c008b4840.jpg

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου ήταν το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921.
Ήταν το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης.
Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.
Λίγο μετά τη γέννησή του, η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα.
philip-obituary-4-jumbo.jpg

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης