Τελευταία Νέα
Διεθνή

AstraZeneca: Πρόταση για χρήση για άνω των 60 - ΠΟΥ: Απέχουμε από το τέλος της πανδημίας - ΕΕ: Συμφωνία για διαβατήριο εμβολιασμού

AstraZeneca: Πρόταση για χρήση για άνω των 60 - ΠΟΥ: Απέχουμε από το τέλος της πανδημίας - ΕΕ: Συμφωνία για διαβατήριο εμβολιασμού
«Η σύγχυση και ο εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 σημαίνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έκανε με επιστολή της η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ.
Στην επιστολή, την οποία επικαλείται Bloomberg, προτείνεται μια ενιαία στάση, ήτοι οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο θα πρέπει να περιοριστούν σε άτομα άνω των 60 ετών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, «η σύγχυση και ο εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 σημαίνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε μερικούς μήνες, με τα κατάλληλα, δοκιμασμένα μέτρα δημόσιας υγείας.
Στο μεταξύ, η Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση ενός πράσινου διαβατηρίου για τον τουρισμό.

Η επιδημία με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 136.299.006 και οι νεκροί 2.940.670
  • Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.242.193 κρούσματα και 562.360 νεκρούς
  • Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 13.527.717
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 353.137 και τρίτη σε κρούσματα με 13.482.023
  • Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 209.338 και τέταρτη η Ινδία με 170.179
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.128.126
  • Πέμπτη η Ρωσία με 4.597.400 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.388.296
  • Έβδομη η Τουρκία με 3.849.011 και όγδοη η Ιταλία με 3.779.594
  • Ένατη η Ισπανία με 3.370.256 και δέκατη η Γερμανία με 3.024.537

dfas_1.jpg
EΕ: Πρόταση για εμβολιασμούς με το AstraZeneca σε άτομα άνω των 60

Πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca περιλαμβάνεται σε επιστολή της πορτογαλικής προεδρίας που απηύθυνε προς τους υπουργούς Υγείας των κρατών – μελών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.
Στην επιστολή, την οποία επικαλείται Bloomberg, προτείνεται μια ενιαία στάση, οι εμβολιασμοί με το εν λόγω εμβόλιο θα πρέπει να περιοριστούν σε άτομα άνω των 60 ετών.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση (σ.σ. στο εν λόγω ζήτημα) και το να περιορίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου AstraZenca στις ίδιες ηλικιακές ομάδες μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης»,επισημαίνεται στη επιστολή, η οποία υπογράφεται από την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας Marta Temido και έχει ημερομηνία 9 Απριλίου.
ds.jpg
ΠΟΥ: Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της

H σύγχυση και ο εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 σημαίνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της, αλλά μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο "σε μερικούς μήνες", με τα κατάλληλα, δοκιμασμένα μέτρα δημόσιας υγείας, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Και εμείς θέλουμε να δούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες ν' ανοίγουν, τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίσουν", δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
"Δεν θέλουμε να βλέπουμε καραντίνες χωρίς τέλος.
Αλλά αυτή τη στιγμή, οι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλές χώρες είναι υπερφορτωμένες και οι άνθρωποι πεθαίνουν - και αυτό μπορεί να αποφευχθεί εντελώς".
"Η πανδημία απέχει πολύ ακόμη από το τέλος της.
Ωστόσο έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.
Η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών δείχνει ότι αυτός ο ιός και τα παραλλαγμένα στελέχη του μπορούν να σταματήσουν, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η μετάδοση οφείλεται σε "σύγχυση, εφησυχασμό και ασυνέπεια στα μέτρα δημόσιας υγείας".

Λίγοι λαμβάνουν προφυλάξεις

Ο Ghebreyesus είπε ότι σε ορισμένες χώρες, παρά τη συνεχιζόμενη μετάδοση, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα και οι αγορές είναι ανοιχτές και γεμάτες από κόσμο και ότι μόνο λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν προφυλάξεις.
"Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να ακολουθούν την προσέγγιση ότι εάν είναι σχετικά νέοι, δεν έχει σημασία να προσβληθούν από την Covid-19", δήλωσε.
Η πανδημία έχει φτάσει σε "κρίσιμο σημείο" με λοιμώξεις που αναπτύσσονται εκθετικά, προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός. "Βρισκόμαστε τώρα σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας. Η πορεία αυτής της πανδημίας αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, εκθετικά, με αύξηση 9% των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα αυξητικής τάσης και με 5% αυξηση των θανάτων. Δεν είναι η κατάσταση στην οποία θέλουμε να βρισκόμαστε 16 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ διαθέτουμε αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου", δήλωσε η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής της καταπολέμησης της Covid-19 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Η Ινδία ξεπέρασε τη Βραζιλία και έγινε η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μαζικό δεύτερο κύμα, έχοντας χορηγήσει περίπου 105 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε έναν πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων.
"Την περασμένη εβδομάδα καταγράψαμε τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα, έως τώρα. Αρκετές χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής σημείωσαν μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Και αυτό, παρα το γεγονός ότι περισσότερες από 780 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως", πρόσθεσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι τα εμβόλια είναι "ζωτικής σημασίας και ισχυρά" εργαλεία, αλλά κάλεσε τα κράτη και τους πολίτες να συνεχίσουν να ακολουθούν πάντα τα μέτρα που λειτουργούν: κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκα, υγιεινή των χεριών, αερισμός των χώρων, διαγνωστικό τεστ, ιχνηλάτηση επαφών, απομόνωση, καραντίνα.

Πράσινο διαβατήριο με επτά 7 κριτήρια - Τι συμφώνησαν Αυστρία, Ελλάδα και άλλες 11 χώρες

Η Αυστρία και δώδεκα άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επτά κριτήρια για τη θέσπιση ενός πράσινου διαβατηρίου για τον τουρισμό, με στόχο αυτό να εφαρμοστεί ταχύτερα και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτές οι επτά προτεραιότητες θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, E. Kestitngher, σε σημερινές δηλώσεις 12/4 της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Μετά από πρόσκληση της ίδιας, για πρώτη φορά η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία συζήτησαν τις προτεραιότητες για την εφαρμογή του πράσινου διαβατηρίου σε τηλεδιάσκεψη τους στις 29 Μαρτίου.
Δύο εβδομάδες αργότερα, τα 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι το πράσινο διαβατήριο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τον Ιούνιο, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ελευθερία ταξιδιού ενώ η πανδημία συνεχίζεται.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι δεν θα υπάρχει διάκριση, καθώς δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την πίσω πόρτα, και αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ασφαλούς και φιλικής προς το χρήστη τεχνικής λύσης, αναφέρεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων που διαβιβάστηκε στο ΑΡΑ.
Όπως αναφέρεται περαιτέρω, πρέπει να διατηρηθεί η εθνική ελευθερία επιλογής έναντι των πρόσθετων ελευθεριών μέσω του πράσινου διαβατηρίου, οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται σε μια κοινή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα υγείας των επί μέρους πολιτών δεν θα αποθηκεύονται σε κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά θα πρέπει να αποθηκεύονται μόνο στο κράτος-μέλος και πουθενά αλλού.
Ο στόχος είναι, εξάλλου, να αναπτυχθεί μια διασυνοριακή λύση με τρίτες χώρες και να υπάρξει στενή συνεργασία με τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο για την εισαγωγή του πράσινου διαβατηρίου.
Το πράσινο διαβατήριο δείχνει με μια ματιά αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αποθεραπευτεί ή έχει κάνει τεστ και με έναν ενιαίο κωδικό QR, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με απλό και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η απόφαση σχετικά με το ποιες είναι οι λεπτομέρειες ως προς τις διευκολύνσεις, λαμβάνεται φυσικά από κάθε κράτος-μέλος, τονίζει στις δηλώσεις της στο ΑΡΑ η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού.

Γαλλία: Περίπου 6.000 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 78 και ανέρχεται πλέον σε 5.916, ένα νέο ρεκόρ για το 2021, την ώρα που ο αντίκτυπος του νέου πανεθνικού lockdown, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα, δεν έχει ακόμη φανεί.
Η Γαλλία κατέγραψε, επίσης, 385 νέους θανάτους από κορωνοϊό σε νοσοκομεία, σε σύγκριση με 176 την Κυριακή, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται σε 99.135.
Επιπλέον, η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 8.536 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων από την Covid-19 να βρίσκεται πλέον στα 5,07 εκατομμύρια, μια αύξηση 4,84% σε εβδομαδιαία βάση, η χαμηλότερη αύξηση σε εβδομαδιαία βάση από την περασμένη Τετάρτη.

Μεγάλη Βρετανία: 3.586 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 από την 1η Απριλίου, με 3.568 νέες μολύνσεις, αριθμός μεγαλύτερος από τις 1.730 χθες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, 13 άνθρωποι πέθαναν, σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από ένα θετικό τεστ, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται σε 127.100.

Ιταλία: 9.789 νέα κρούσματα και 358 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα περιστατικά κορωνοϊού στην Ιταλία, είναι 9.789 και 358 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 190.635 διαγνωστικά τεστ, το 5,1% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες, ωστόσο, όπως κάθε Κυριακή, ο αριθμός των τεστ ήταν πολύ περιορισμένος: τα κρούσματα ήταν 15.746 και 331 οι θάνατοι.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, οι ασθενείς με covid -19 είναι 8 περισσότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 78 περισσότεροι από χθες.
Από την αρχή της πανδημίας στην χώρα έχουν μολυνθεί 3.779.594 άνθρωποι και οι θάνατοι είναι 114.612.
Οι γιατροί που έχασαν την ζωή τους ανήλθαν σε 352.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Καμπανία (1.386) και ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.151) και η Σικελία (1.110).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης