Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Οι ΗΠΑ σταματούν τη χρήση του - Καθυστερούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη

Θρίλερ και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Οι ΗΠΑ σταματούν τη χρήση του - Καθυστερούν οι παραδόσεις στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό θα έφτανε στην Ελλάδα αύριο (14/4/2021)
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Ακόμα ένα θρίλερ σχετικά με το εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αρχίζει τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη.
Ειδικότερα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων.
Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό το εμβόλιο θα έφτανε αύριο (14/4/2021) στην Ελλάδα.
Στις ΗΠΑ, έξι άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος, εντός περίπου δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.
Και τα έξι άτομα ήταν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, εκ των οποίων η μία απεβίωσε ενώ η δεύτερη νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τους New York Times, η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας.
Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου.
Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.
Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του FDA και του CDC αναμένεται να εξετάσουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί.
Ήδη, αύριο (14/4/2021) έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη θα επηρεάσουν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το εμβόλιο θα έφτανε αύριο (14/4/2021) στην Ελλάδα, ενώ οι εμβολιασμοί θα άρχιζαν τη Δευτέρα (19/4/2021).
Στη χώρα μας αναμένονται 33.600 δόσεις και η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται σε αυτό για πιο γρήγορο χτίσιμο του τείχους ανοσίας καθώς χρειάζεται μόνο μία δόση.
Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη από τις ΗΠΑ εντείνει την ήδη μεγάλη αβεβαιότητα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν πυροδοτήσει οι θρομβώσεις που φαίνεται να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».

Η ανακοίνωση της Johnson & Johnson

Η εταιρεία Johnson & Johnson αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Ενημερωθήκαμε για μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει για θρόμβους αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο για την Covid-19.
Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επανεξετάζουν δεδομένα που αφορούσαν έξι περιπτώσεις στις ΗΠΑ σε περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν.
Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA έχουν συστήσει μια παύση στη χρήση του εμβολίου μας.
Επιπλέον, εξετάσαμε αυτές τις περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές.
Λάβαμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας στην Ευρώπη.
Συνεργαζόμασταν στενά με επιστήμονες και υγειονομικές αρχές και υποστηρίζουμε σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό.
Το CDC και το FDA έχουν διαθέσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αναγνώριση και διαχείριση λόγω της μοναδικής θεραπείας που απαιτείται με αυτόν τον τύπο θρόμβου αίματος.
Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19 και έχουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».

Πως λειτουργεί το εμβόλιο των Johnson & Johnson και AstraZeneca

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ίδιου τύπου με το εκείνο της AstraZeneca.
Ειδικότερα, τα εν λόγω εμβόλια χρησιμοποιούν έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Γερμανία: Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich είναι αρμόδιο για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στο Ινστιτούτο Paul Ehrlich παρέπεμψε σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, μετά την πρόταση του FDA για αναστολή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.
Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου, Hanno Kautz, ερωτώμενος σχετικά.
Ο Kautz, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα.
Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης