Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Θα διαθέσει 7 δισ. ευρώ για δίκτυα 5G από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιταλία: Θα διαθέσει 7 δισ. ευρώ για δίκτυα 5G από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα συνολικά κεφάλαια για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης της οικονομίας στο αναθεωρημένο σχέδιο ανέρχονται σε περίπου 49 δισ. ευρώ έναντι 46,3 διδ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση και επιχορηγήσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Περίπου 7 δισ. ευρώ σκοπεύει να διαθέσει η Ιταλία από τους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης στα δίκτυα 5G και ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυξάνοντας κατά 60% τα σχετικά ποσά από τους στόχους που είχαν τεθεί στο προηγούμενο σχέδιο, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να προωθήσουν ταχύτερα το σχέδιο για το ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Αναθεώρηση

Η κυβέρνηση του Mario Draghi, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της το Φεβρουάριο, προχωρεί σε αναθεώρηση του εθνικού σχέδιου ανάκαμψης της οικονομίας στο πλαίσιο της άντλησης πόρων 206 δις. ευρώ έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα η Ρώμη σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό που δαπανήθηκε για ευρυζωνικές, 5G και δορυφορικές υποδομές σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν πτοβλεφθεί τον Ιανουάριο από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα συνολικά κεφάλαια για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης ανέρχονται σε περίπου 49 δισ. ευρώ, έναντι 46,3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση και επιχορηγήσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η Ιταλία κατέλαβε την τέταρτη από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στο ψηφιακό περιβάλλον το 2019, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με ένα προηγούμενο σχέδιο για τη συγχώνευση το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της πρώην κρατικής εταιρείας Telecom Italia (TIM) με αυτό της ανταγωνίστριας της Open Fiber, ανέφεραν οι πηγές.

Τα δίκτυα

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο επιχειρήσεων έχουν καθυστερήσει εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τη κυβέρνηση και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να ενταχθούν  στον νέο φορέα.
Η Open Fiber ελέγχεται από κοινού από τη μεγαλύτερη εταιρεία Enel της Ιταλίας και κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti (CDP).
ΗCDP είναι ο Νο. 2 μέτοχος της TΙΜ μετά τη γαλλική Vivendi.
Η TIM έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει να κατέχει λιγότερο από το 50% οποιουδήποτε νέου φορέα - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ρυθμιστικά ζητήματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

Επενδυσεις

Οι αρμόδιοι υπουργοί του Draghi συζητούν ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε 20 περιοχές της Ιταλίας χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Fixed Wireless Access (FWA), ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
Ένα τέτοιο σύστημα - το οποίο πρότεινα ο υπουργός Καινοτομίας Vittorio Colao - περιλαμβάνει bonus για να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν μικρότερα τέλη σύνδεσης.

Συγχώνευση

Η κυβέρνηση μελετά επίσης ένα λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο για τη συγχώνευση της Open Fiber με το Fibercop, ένα επιχειρηματικό όχημα που ελέγχεται από την TIM και διαχειρίζεται το δευτερεύον δίκτυο του ομίλου που συνδέσει τα κέντρα παροχής στους δρόμους με τις οικίες.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου, η TIM θα εισέφερε το πρωταρχικό της δίκτυο - συνδέοντας τα κέντρα μεταγωγής με τις οικίες - στην επιχείρηση, και έτσι θα εμποδιστεί το πρώην μονοπώλιο να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο.
Και οι δύο ανωτέρω επιλογές αφήνουν την πόρτα ανοιχτή σε κοινά επενδυτικά σχήματα που επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα σε ορισμένες περιοχές και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες σε άλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης