Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία για εμβολιασμούς, πληθωρισμό στη Wall - Πτώση για Dow Jones, νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

Ανησυχία για εμβολιασμούς, πληθωρισμό στη Wall - Πτώση για Dow Jones, νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

Νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σήμερα 13/4 οι S&P 500 και  Nasdaq, με τον πρώτο να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες μετά την απόφαση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο μονής δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 λόγω σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) ζήτησαν την άμεση αναστολή των εμβολιασμών μετά από έξι περιστατικά με σπάνιες μορφές θρομβώσεων.
Η αναστολή έρχεται ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια νέα αύξηση των μολύνσεων κορωνοϊού, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Johns Hopkins University να δείχνουν περίπου 70.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 33.677,27 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,33% στις 4.141,59 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,05% στις 13.996,1 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν τον Μάρτιο το περισσότερο από το 2012, ενισχύοντας τον προβληματισμό για τον κίνδυνο έξαρσης του πληθωρισμού καθώς η οικονομία θα συνεχίζει να ανοίγει και η ζήτηση θα ενισχύεται.
Κατά 0,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6%, έναντι προσδοκίας για 2,5%.
Αυτή η μεγάλη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν βάση υπολογισμού, καθώς το επίπεδο που χρησιμοποιείται για σύγκριση ήταν πιο χαμηλό.
Τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει ένα μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, στέλνοντας περισσότερους από 22 εκατ. Αμερικανούς στην ανεργία.
Αν και ο πληθωρισμός φαίνεται υψηλός, πολλοί οικονομολόγοι καθώς και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένουν ότι η αύξηση θα είναι προσωρινή.
Και τον Απρίλιο πιθανότατα θα παρουσιάσει απότομη άνοδο, αλλά μετά θα κινείται πιο χαμηλά καθώς η ετήσια σύγκριση θα γίνεται με τους χειροτέρους μήνες του lockdown.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πάντως αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός άλματος των τιμών, επισημαίνοντας ότι περιμένουν το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, κάτι που δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard δήλωσε ότι αν και είναι ακόμα νωρίς για να συζητηθεί η απόσυρση των μέτρων τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, ο εμβολιασμός του 75% με 80% του πληθυσμού ενδεχομένως να σημάνει ότι φτάνει η ώρα να περιοριστούν οι αγορές ομολόγων από την Fed.
Η American Airlines αναμένει υψηλότερες ζημιές στο τρίμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το α΄ τρίμηνο αναμένει καθαρές ζημιές 1,2-1,3 δισ. δολαρίων.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, οι καθαρές ζημιές διαμορφώνονται στα 2,7-2,8 δισ. δολάρια.
Η American Airlines τόνισε πως αναμένει τα έσοδα να μειωθούν 62% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019 (προ πανδημίας), αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις που έδωσε τον Ιανουάριο για πτώση 60%-65%.
Επίσης τόνισε ότι έχει αναβάλει την παράδοση των πέντε αεροσκαφών Boeing 787-8 για το 2023, και θα μετατρέψει την παραγγελία σε αεροσκάφη τύπου 787-9, ενώ οι υπόλοιπες 14 παραγγελίες των 787-8 αεροσκαφών έχουν προγραμματιστεί εκ νέου μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2022.

Πιο μεταδοτική όχι πιο θανατηφόρα η βρετανική παράλλαξη - Σταματούν οι ΗΠΑ το εμβόλιο της J&J

Με τον ΠΟΥ να προειδοποιεί ότι απέχουμε κατά πολύ ακόμα από το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Ευρώπη να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο θανάτους, με τις ΗΠΑ να αναφέρουν αύξηση κρουσμάτων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και με την Ινδία και την Βραζιλία να παρακολουθούν τον ιό να διασπείρεται ανεξέλεγκτα, τα μόνα αισιόδοξα νέα είναι ότι η βρετανική παράλλαξη του ιού – που κυριαρχεί σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική – μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα.
Και ενώ πυκνώνουν τα δυσοίωνα μηνύματα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο σε μερικούς μήνες χάρη αφενός στα εμβόλια και αφετέρου στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κοκ.
Η Μ. Βρετανία, η οποία πρωτοστατεί παγκοσμίως στους εμβολιασμούς, άνοιξε και πάλι τα καταστήματα και την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, διαμηνύοντας παράλληλα πως απώτερος στόχος της πλέον είναι να έχει εμβολιάσει έως τα τέλη Ιουλίου όλους τους ενήλικες.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ από τις 19/4 αρχίζουν τους εμβολιασμούς σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών, ενώ η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο της τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού της έως τα μέσα με τέλη Ιουλίου, επιδιώξεις που πάντως αναμένεται να περιπλεχθούν μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μικρές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων

Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα βασικά οικονομικά στοιχεία και να αναμένουν την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Στα εταιρικά νέα, η Airbus ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τόσο ο επικεφαλής της στον τομέα άμυνας όσο και ο επικεφαλής στον τομέα τεχνολογίας θα αποχωρήσουν την 1η Ιουλίου και διόρισε νέο επικεφαλής λειτουργίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος Guillaume Faury δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συνοχή στις τάξεις της αεροπορικής εταιρείας.
Η Credit Suisse σημειώνει περαιτέρω πρόοδο στο να εκκαθαρίσει κεφάλαια που σχετίζονται με την Greensill Capital και είναι σε θέση να διανείμει περαιτέρω 1,7 δισ. δολάρια στους επενδυτές, ανέφερε η τράπεζα.
Το ποσό αυτό ανεβάζει τη συνολική πληρωμή της εταιρείας προς τους μετόχους, στα 4,8 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής.
Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι τελευταίες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που σπεύδουν να «κλειδώσουν» το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού προτού οι αποδόσεις αυξηθούν περαιτέρω.
Η ζήτηση για την τελευταία έκδοση ομολόγου της Βρετανίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018 στη σημερινή, 13 Απριλίου 2021, έκδοση, με προσφορές για το ομόλογο που λήγει το 2071 να έρχονται σε περισσότερες από δύο φορές τα 1 δισ. λίρες που προσφέρθηκαν.
Η Αυστρία έλαβε προσφορές άνω των 14 δισ. ευρώ για χρέος 50 ετών, λιγότερο από το ήμισυ της ζήτησης ρεκόρ που παρατηρήθηκε για ένα δεκαετές ομόλογο τον Ιανουάριο.
Επίσης, η Ισπανία συγκέντρωσε προσφορές άνω των 62 δισ. ευρώ για την πώληση 15ετούς χρέους, πολύ κάτω από το υψηλό όλων των εποχών.

Με 0,4% «έτρεξε» η βρετανική οικονομία τον Φεβρουάριο

Kατά 0,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, αλλά καλύτερο από τον Ιανουάριο όταν είχε κινηθεί αρνητικά κατά 2,2%.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο τομέας των υπηρεσιών ενισχύθηκε κατά 0,2%, αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερα από το σημείο προ πανδημίας, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2020.
Κατά 1,3% υψηλότερα ήταν η μεταποίηση.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφηκε συρρίκνωση κατά 7,8%.

Γερμανία: Οι φόβοι για νέο lockdown επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα τον Απρίλιο

Αιφνίδια επιδείνωση εμφάνισε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, εν μέσω των σεναρίων για την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 70,7 μονάδες τον Απρίλιο από 76,6 μονάδες τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές, ωστόσο, στοιχημάτιζαν σε βελτίωση του σχετικού δείκτη.
«Ο φόβος ενός αυστηρότερου lockdown έχει οδηγήσει σε ψαλιδισμα των προσδοκιών για την ιδιωτική κατανάλωση» σχολίασε το ινστιτούτο ZEW.
Παρ’ όλα αυτά, όπως πρόσθεσε, οι προοπτικές για τις εξαγωγές είναι καλύτερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή κατέδειξαν «βουτιά» – έκπληξη για τον Φεβρουάριο, με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann να εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μάλλον θα επιβραδυνθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση για την πορεία του γερμανικού ΑΕΠ εντός του 2021 διαμορφώνεται πέριξ του 3%.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας καταγράφουν αύξηση της ζήτησης.
Στην Κίνα, οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα 30,6% τον Μάρτιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν άνοδο 38,1% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 4.000 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,72 στις 29.751 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,20% στις 1.958 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,2% στις 28.497μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,47% στις 3.396 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,2% στις 48,462 μονάδες, ανακάμπτοντας από το sell off της Δευτέρας, λόγω του ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται στην Ινδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης