Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου 60%

Το Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο με καθαρότητα 60%, μια κίνηση που θα έφερε το σχάσιμο υλικό πλησιέστερα στο 90% κατάλληλο για πυρηνικά όπλα, μια μέρα αφότου η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ για σαμποτάζ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στo Natanz, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την επανάληψη των συνομιλιών στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν το 2015 με μεγάλες δυνάμεις, συμφωνία που το Ισραήλ αντιτάχθηκε έντονα, αφού ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την εγκατέλειψε πριν από τρία χρόνια.
Ανακοινώνοντας τον εμπλουτισμό του ουρανίου, ο επικεφαλής πυρηνικός διαπραγματευτής Abbas Araghchi δήλωσε επίσης ότι το Ιράν θα εισαγάγει 1.000 ακόμη μηχανήματα φυγοκέντρησης στο Natanz, μια πυρηνική εγκατάσταση που επλήγη από μια έκρηξη την Κυριακή (11/4) που η Τεχεράνη χαρακτήρισε πράξη σαμποτάζ από το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση

«Απόψε, θα ξεκινήσουν πρακτικές προετοιμασίες για εμπλουτισμό 60% στο Natanz. Το 60% ουράνιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας ποικιλίας ραδιοφαρμακευτικών προϊόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού πυρηνικού πρακτορείου Behrouz Kamalvandi, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις κράτησαν αυτό που χαρακτήρισαν ως «εποικοδομητικές» συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, η οποία κινδύνευσε να καταρρεύσει καθώς το Ιράν παραβίασε τα όριά του για τον εμπλουτισμό ουρανίου από τότε που ο Τραμπ επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Η συμφωνία είχε περιορίσει το επίπεδο καθαρότητας στο οποίο το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει εξαφθοριούχο ουράνιο, την πρώτη ύλη για φυγοκεντρικές ουσίες, στο 3,67%, πολύ χαμηλότερο από το 90% που απαιτείται για υλικό ποιότητας βόμβας.

Δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ισχυρίζεται η Τεχεράνη

Το Ιράν τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό σε καθαρότητα 20%, ένα επίπεδο όπου το ουράνιο θεωρείται εξαιρετικά εμπλουτισμένο και ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παραγωγή πυρηνικών όπλων είναι η συγκέντρωση επαρκών ποσοτήτων σχάσιμου υλικού - είτε εμπλουτισμένου με ουράνιο 90%, είτε πλουτωνίου - για τον πυρήνα μιας βόμβας.
Το Ιράν αναφέρει ότι δεν έχει επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει ή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι επιδιώκει πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτικούς σκοπούς στους τομείς της ιατρικής ή της ενέργειας.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Ιράν είχε ένα παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο είχε καταστραφεί το 2003, αν και το Ισραήλ πιστεύει ότι συνεχίζει να βλέπει την πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης ως απειλή.

Την Πέμπτη οι συζητήσεις στη Βιέννη

Οι συζητήσεις στη Βιένη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα συνεχιστούν την Πέμπτη (15/4), αντί για αύριο Τετάρτη που ήταν προγραμματισμένο, ανακοίνωσε ο Ρώσος απεσταλμένος στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Mikhail Ulyanov.
«Η συνάντηση της μεικτής επιτροπής», στην οποία συμμετέχουν τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας JCPOA (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ρωσία και Ιράν), υπό την αιγίδα της ΕΕ, «θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου» στην αυστριακή πρωτεύουσα, ανέφερε στο Twitter ο Ρώσος αξιωματούχος.
Συμπλήρωσε πως «προφανώς θα συζητηθούν οι τελευταίες ανακοινώσεις της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ιδίως ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 60%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης