Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Επενδύσεις 72 δισ. ευρώ μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2023

Ισπανία: Επενδύσεις 72 δισ. ευρώ μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2023
Το εθνικό σχέδιο της χώρας θα παρουσιάζει την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez στο κοινοβούλιο ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι οι πόροι του ταμείου θα συνεισφέρουν στο ισπανικό ΑΕΠ 2% τα επόμενα χρόνια
 Στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 αναμένεται να παρουσιάσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενώ ο προϋπολογισμός που ήδη έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο προβλέπει 27 δισ. ευρώ σε δαπάνες για επενδύσεις το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Απριλίου 2021.

«Όποια και αν είναι η καθυστέρηση στις διαδικασίες εντός της ΕΕ, έχουμε ήδη δεσμεύσει τους πόρους για την Ισπανία», δήλωσε ο Sanchez σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (13/4) αφού παρουσιάσε τις κύριες γραμμές του σχεδίου.

Το σχέδιο

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη ανακαίνιση των κατοικιών και 13,2 δισ. ευρώ στην βιώσιμη κινητικότητα, με στόχο την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση.
Η Ισπανία πρόκειται να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου η οικονομία της να ανακάμψει από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας.
Περίπου οι μισές ενισχύσεις θα λάβουν τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα θα είναι δάνεια.

Γερμανία

Ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας βάζει μπλόκο για αόριστο χρονικό διάστημα στην κύρωση της νομοθεσίας που επιτρέπει στην ΕΕ να  προχωρήσει σε κοινό δανεισμό, καθυστερώντας την εισροή των πόρων στις χώρες.
Η Μαδρίτη θα υποβάλει το επενδυτικό της σχέδιο στις Βρυξέλλες για έγκριση έως τα τέλη Απριλίου, δήλωσε ο Sanchez.
«Υπάρχουν ακόμη στοιχεία για να ρυθμιστούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγω επιμηκυνθήκαν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν λήξει το Μάρτιο.

Καθυστερήσεις

Αν και σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στις επενδυτικές δαπάνες, η Ισπανία αναμένει τώρα οι πόροι να εισρεύσουν έως το τέλος του έτους.
Αυτό θα μεταθέσει έως το 2022 σημαντικό μέρος της οικονομικής ανάκαμψης και η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για το τρέχον έτος σε 6,5% από 9,8%.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% ετησίως τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικούς υπολογισμούς.

Ψηφιοποίηση

Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει 110 μεγάλα επενδυτικά έργα, δήλωσε ο Sanchez, συμπεριλαμβανομένων περίπου 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τη δημόσια διοίκηση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω τις λειτουργίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης