Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για τη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας - Η απρόσμενη πρωτοβουλία Biden, νέες προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο

Συναγερμός για τη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας - Η απρόσμενη πρωτοβουλία Biden, νέες προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές και αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διένεξη Ρωσίας - Ουκρανίας, την ώρα που το περιθώριο αντίδρασης της βορειοαντλαντικής συμμαχίας είναι περιορισμένο, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος και οι μεγάλοι γεωπολιτικοί παίκτες αναζητούν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης, καθώς η Μόσχα εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Η συγκέντρωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αποτυπώνεται στην πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin και να προτείνει συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Anthony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin, βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα της Ουκρανίας αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο, η οποία αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, της Ιταλίας Luigi Di Maio, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu και της Βρετανίας Dominic Raab.
Ο Blinken ξεκίνησε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες την Τρίτη με έμφαση στο ζήτημα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια αυτόνομη Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Blinken, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας αυτήν την εβδομάδα.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα από τις αρχές της χρονιάς έχει αναζωπυρωθεί η βία στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών.
Στο κάδρο της διένεξης έχει μπει και η Τουρκία, η οποία διεκδικεί τον ρόλο του μεσολαβητή, με το κουβάρι ωστόσο να περιπλέκεται λόγω της σχέσης Erdogan - Putin.

H απρόσμενη επικοινωνία Biden - Putin

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές και αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε απάντηση ρωσικών ενεργειών όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η απόπειρα ανάμειξης στις εκλογές.
Επίσης, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες εστίασαν στη δημιουργία μιας σταθερής διμερούς σχέσης των δύο χωρών.
Παράλληλα, ο Joe Biden ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα να δράσει υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ουκρανία, ενώ δεν δίστασε να προτείνει συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος τους επόμενους μήνες.

Νέες προειδοποιήσεις από το Κρεμλίνο, τι απαντά στην πρόταση Biden

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «μελετήσει» την πρόταση για μια σύνοδο κορυφής που διατυπώθηκε χθες, Τρίτη, από τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
«Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε γι' αυτή τη συνάντηση με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια νέα πρόταση που θα μελετηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.
Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών πως το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα στην Ουάσινγκτον πως θα δράσει με αποφασιστικότητα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα «μη φιλικά μέτρα», όπως επιβολή κυρώσεων.
Σύμφωνα με το RIA, τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Putin σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Yuri Ushakov, ο οποίος κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα για συνομιλίες μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Putin και τον Biden.

Επαφές Blinken - Borell

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Joseph Borrell συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Borrell, οι δύο άντρες έκαναν αναφορά στην στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή.

Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα για πρόκληση

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για προκλήσεις στο ουκρανικό ζήτημα, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους της του ΝΑΤΟ και καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται.
«Η εντύπωση που έχω είναι ότι η ρωσική πλευρά κάνει τα πάντα για να προκαλέσει αντιδράσεις», δήλωσε η Annegret Kramp - Karrenbauer στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, προσθέτοντας ότι «με την Ουκρανία δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να παρασυρθούμε σε αυτό το πεδίο».
«Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, ότι πρόκειται για ασκήσεις, τότε υπάρχουν διεθνείς κανόνες που προβλέπονται γι'αυτό για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός.
Η Γερμανίδα υπουργός διαβεβαίωσε ότι «εμείς είμαστε δεσμευμένοι στο πλευρό της Ουκρανίας, τα πράγματα είναι σαφή».
Ταυτοχρόνως είναι προφανές ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν αναμένει παρά ένα βήμα (της Ουκρανίας) προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να δράσει περαιτέρω», σημείωσε όσον αφορά τους κινδύνους άμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση παρακολουθείται «με ανησυχία». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα γενικευθεί", υπογράμμισε, χαιρετίζοντας το Κίεβο για την "μετρημένη" μέχρι στιγμής αντίδρασή του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης