Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρίσκο η απόφαση Biden για αποχώρηση από το Αφγανιστάν – Αδυναμία ή αλλαγή στρατηγικής;

Ρίσκο η απόφαση Biden για αποχώρηση από το Αφγανιστάν – Αδυναμία ή αλλαγή στρατηγικής;
Ώρα να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν είπε ο Blinken - Φόβοι για αστάθεια σε μια περιοχή με διάσπαρτα πυρηνικά όπλα
Σχετικά Άρθρα

Την αποχώρηση των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν και συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις επιθέσεις της Al Qaeda, οι οποίες και σήμαναν την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πλέον μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Biden πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδια του για την απόσυρση των περίπου 2.500 Αμερικάνων έως τις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, την ημέρα που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις επιθέσεις της Al Qaeda στη Νέα Υόρκη, οι οποίες και αποτέλεσαν το έναυσμα για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στον πλέον μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία της.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή έγινε γνωστή τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα πόρισμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βάσει του οποίου υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός του 2021 ενώ παράλληλα διατυπώνεται η προειδοποίηση πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να ελέγξει πιθανή εξέγερση των Ταλιμπάν, εάν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Το σχέδιο

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια προειδοποίηση που διατυπώνεται εδώ και πολλά χρόνια.
Ωστόσο η κυβέρνηση Biden έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, μια και αυτή η στρατηγική δεν φαίνεται να αποδίδει.
Το σχέδιο πάντως του Biden συνεπάγεται ότι θα χαθεί η προθεσμία της 1ης Μαΐου που είχε θέσει η διακυβέρνηση Trump για την απόσυρση των στρατευμάτων, με τους Ταλιμπάν να προειδοποιούν ότι θα αρχίσουν τις επιθέσεις κατά ξένων δυνάμεων εάν χαθεί και αυτή η προθεσμία.
Ωστόσο, το σχέδιο Biden για σταδιακή αποχώρηση με καθυστέρηση λίγων μηνών, εκτιμάται πως θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ταλιμπάν.
«Ο πρόεδρος έχει κρίνει ότι αυτή η προσέγγιση με όρους, η οποία ήταν η προσέγγιση των τελευταίων δύο δεκαετιών, είναι μια συνταγή να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν για πάντα», ανέφερε Αμερικάνος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Blinken: Ώρα να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν

Τη θέση πως έχει έρθει η ώρα για να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ και των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
«Είμαι εδώ για να συνεργαστώ στενά με τους συμμάχους μας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ βάσει της αρχής που θέσουμε από την αρχή: Είμαστε μαζί, προσαρμοζόμαστε μαζί και φεύγουμε μαζί» είπε ο Blinken, οποίος τόνισε ότι η Συμμαχία θα επεξεργαστεί το ποια θα είναι η περίοδος προσαρμογής μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Τεράστιο ρίσκο

Πρόκειται για μια κίνηση που συνιστά ένα τεράστιο ρίσκο για τον Biden, ο οποίος εκτιμά πως έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που τέθηκαν το 2001 και πως για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 2021, οι ΗΠΑ πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στις απειλές του σήμερα, όπως ο ανταγωνισμός με την Κίνα, η πανδημία του κορωνοϊού και οι διάφορες τρομοκρατικές απειλές, ιδίως στον κυβερνοχώρο.
Όπως υποστηρίζουν Αμερικάνοι αναλυτές, για να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ τις νέες αυτές απειλές του 2021, θα πρέπει να κλείσουν το «20ετές βιβλίο του πολέμου στο Αφγανιστάν».
Πρόκειται ωστόσο για μια απόφαση που διχάζει τους αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν τα οφέλη της απόσυρσης των Αμερικάνων αντισταθμίζουν το πιθανό κόστος μιας αποσταθεροποίησης του Αφγανιστάν και της ευρύτερης περιοχής.

Πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια πιο δυναμική εμφάνιση των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό, η οποία θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει ορισμένες συμμαχίες της όπως με το Πακιστάν και την Ινδία.
Αναλυτές αναφέρουν πως η απόφαση της αποχώρησης θα έχει κάποια βραχυπρόθεσμη επίπτωση στην αξιοπιστία των Αμερικάνων, που θα μπορούσε να δώσει το πάτημα στην Κίνα να κάνει λόγο για παρακμή των ΗΠΑ, παρόλο αυτά η εκτίμηση είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική στην Ουκρανία και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Παράλληλα, είναι κοινή παραδοχή πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πληρώνουν το κόστος μιας επιχείρησης, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται να μην έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική ή έστω ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Απογοήτευση

Οι διαπιστώσεις αυτές όμως προκαλούν αντιδράσεις σε άλλους Αμερικάνους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν πως η επιχειρηματολογία αυτή δεν στέκει, εκτός και αν όντως οι ΗΠΑ έχουν απογοητευθεί πλέον με την εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν.
Όπως υποστηρίζουν, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων δεν θα βάλει τέλος στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και κινδύνους τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο διεθνές σκηνικό.
Αναφέρουν μάλιστα πως εάν η αφγανική κυβέρνηση ηττηθεί ή αντικατασταθεί από τους Ταλιμπάν και αυτοί δώσουν καταφύγιο στους τρομοκράτες της Al Qaeda ή αν διαγραφούν τα κέρδη που αποκτήθηκαν όπως π.χ τα δικαιώματα των γυναικών, τότε ο Biden θα δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Παράλληλα υποστηρίζουν πως χωρίς την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών, η πιθανότητα μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν είναι ιδιαίτερα χαμηλή ενώ παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και στην εμπλοκή άλλων «παικτών» που θα προθυμοποιηθούν να καλύψουν το κενό, όπως για παράδειγμα το Πακιστάν, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

Δεν είναι το τέλος του πολέμου

Βασική εκτίμηση είναι πάντως πως η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, δεν συνεπάγεται το τέλος του πολέμου, αλλά το τέλος της ανοιχτής εμπλοκής των Αμερικάνων στον πόλεμο του Αφγανιστάν, αν και επισημαίνεται πως θα υπάρξει «μυστική» αμερικανική ανάμειξη στα εσωτερικά θέματα του Αφγανιστάν.
Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία ειρήνης μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπών.
Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν πως η αποχώρηση των στρατευμάτων θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη ειρήνης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς να έχει επιτευχθεί ή να διαφαίνεται ιδιαίτερη πρόοδος, με τις επιθέσεις μάλιστα των Ταλιμπάν κατά Αφγανών πολιτών και κατά των δυνάμεων ασφαλείας να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αστάθεια σε μια περιοχή με διάσπαρτα πυρηνικά όπλα

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το μήνυμα που θα δοθεί στους Ταλιμπάν είναι ότι κατάφεραν να διώξουν τους Αμερικάνους, γεγονός που ενδεχομένως να τους οδηγήσει να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος αστάθειας της ευρύτερης περιοχής στο ακραίο εκείνο σενάριο που καταρρεύσει το Αφγανιστάν.
Σε αυτό το σενάριο η αστάθεια θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή σε ένα σημείο του πλανήτη όπου και πυρηνικά όπλα υπάρχουν και μεγάλες συνοριακές αντιπαραθέσεις παραμένουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης