Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέθανε ο Bernie Madoff, ο «εγκέφαλος» της πιο διάσημης χρηματιστηριακής απάτης που αποσπούσε 200.000 δολ. την ημέρα

Πέθανε ο Bernie Madoff, ο «εγκέφαλος» της πιο διάσημης χρηματιστηριακής απάτης που αποσπούσε 200.000 δολ. την ημέρα
Είχε καταφέρει να παίρνει περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα από  επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

Την τελευταία του πνοή άφησε ο 82χρονος Bernie Madoff, ίσως ο πιο γνωστός χρηματιστής της Wall Street, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη από το σχήμα «Πόντσι», τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην ιστορία.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Bernie Madoff πέθανε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής στη Βόρεια Καρολίνα, πιθανών από φυσικά αίτια.
Σημειώνεται πως «χτίζοντας πυραμίδα», ο Madoff κατέβαλε σε παλαιότερους πελάτες του κεφάλαια προερχόμενα από τους καινούργιους και τα παρουσίαζε ως αποδόσεις. Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια.

Η διασημότερη απάτη

Ο άλλοτε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 150 ετών, έπειθε μεγάλους ιδιώτες, θεσμικούς και τράπεζες να εμπιστευτούν σε αυτόν τα χρήματά τους.
Οπως σε κάθε «πυραμίδα» οι αποδόσεις στους πελάτες πληρώνονται από τα κεφάλαια των νέων επενδυτών που εμπιστεύονται το «σχήμα».
Στις πυραμίδες τύπου «Ponzi» υπάρχει μία επιχειρηματική ιδέα και ένας «εγκέφαλος», ο οποίος αναλαμβάνει μόνος του τη στρατολόγηση των υποψηφίων επενδυτών, υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις.
Το όνομα της πυραμίδας προέρχεται από Charles Ponzi έναν Αμερικανό ιταλικής καταγωγής, ο οποίος το 1919 έπεισε επενδυτές να του δώσουν ό,τι ποσό ήθελαν και αυτός θα τους επέστρεφε απόδοση 50% κάθε 90 ημέρες.
Εγινε πολύ δημοφιλής καθώς ανταποκρινόταν περίπου για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις του.
Τον Αύγουστο του 1920 το «σχήμα» κατέρρευσε.
Μέχρι τότε είχε καταφέρει να παίρνει περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα από επενδυτές.
12madoff2-600.jpg

Η ιστορία του

Ο Bernie Madoff, γιος ενός Πολωνού υδραυλικού, γεννήθηκε το 1938 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.
Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1960, ιδρύει την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, μια επενδυτική εταιρεία με πεδίο δραστηριοποίησης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο Madoff σκαρφίζεται μια διαφορετική ιδέα: να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μιας μετοχής.
Ωστόσο, το πότε άρχισε να χτίζει την παράνομη «πυραμίδα» του παραμένει άγνωστο.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70.
Και όλοι αναρωτιούνται πώς οι ελεγκτές του αμερικανικού Δημοσίου δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα τόσα χρόνια.
Για να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα λεφτά επενδύονται σε όλον τον πλανήτη, ο Madoff είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις–«βιτρίνα» που αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης