Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόκο ΕΕ στα εμβόλια J&J, AstraZeneca – Προστασία 9 μήνες από Pfizer, Moderna

Μπλόκο ΕΕ στα εμβόλια J&J, AstraZeneca – Προστασία 9 μήνες από Pfizer, Moderna

Kανένα πρόβλημα στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα λένε οι ΗΠΑ - Καλπάζει η επιδημία σε Ινδία, Λατινική Αμερική

Παγκόσμιος προβληματισμός επικρατεί για τα εμβόλια της Johnson & Johnson αλλά και της AstraZeneca ύστερα από τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από εμβολιασμούς με τα εν λόγω σκευάσματα.
Η διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, ύστερα από τον εντοπισμό 6 περιστατικών θρομβώσεων (ενός θανατηφόρου) επί συνόλου 7 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων προκαλεί ανησυχία για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, μια και εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσει τις επιφυλάξεις πολιτών σχετικά με τα εμβόλια.
Άλλωστε πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις θρομβώσεων και με το αντίστοιχο σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, για να επαναρχίσουν με διαφορετικά ηλικιακά κριτήρια σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, γεγονός που και αυτό με τη σειρά του ενίσχυσε τη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Δανία αναμένεται ανακοίνωσε πως σταματά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η Κομισιόν φέρεται έτοιμη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με τις AstraZeneca και Johnson&Johnson για το 2022.
Και ενώ οι επιστήμονες αναζητούν τον μηχανισμό εκείνο των εν λόγω εμβολίων, τα οποία σημειωτέον βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί αδενοϊούς (οι αδενοϊοί είναι συνηθισμένοι ιοί που συνήθως προκαλούν κοινά κρυολογήματα), έτσι ώστε να δουν τι είναι αυτό που προκαλεί τις θρομβώσεις, την ίδια στιγμή ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι τα δύο αυτά εμβόλια που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA μπορούν να παράσχουν προστασία για τουλάχιστον 9 μήνες από την χορήγηση των εμβολίων.
Παράλληλα, νέες μαζικές κλινικές μελέτες επί του εμβολίου της Moderna έδειξαν ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά 90% έναντι της COVID-19 και κατά 95% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Πάντως και παρά τη δυσπιστία αλλά και τον προβληματισμό που προκαλούν παγκοσμίως τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της J&J και της AstraZeneca, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν αποδειχθεί κάποια σχέση μεταξύ του εμβολίου της J&J με τις θρομβώσεις – κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ για την AstraZeneca έχει αναφερθεί ότι υπάρχει ενδεχομένως κάποια σύνδεση -, πρόκειται για ένα περιστατικό ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται πως κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το εμβόλιο της AstraZeneca, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί προσκόμματα στα εμβολιαστικά προγράμματα αρκετών χωρών και να έχουν επιβληθεί ηλικιακοί περιορισμοί στη χρήση του (π.χ. στην Ελλάδα χορηγείται στους άνω των 30 ετών).
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμά ότι στην περίπτωση της ΑstraΖeneca πρόκειται για μία ενδεχόμενη, πολύ σπάνια παρενέργεια μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί κατά πόσο κάτι ανάλογο πιθανώς ισχύει για το εμβόλιο της J&J.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, αυτοί είναι υπερβολικά μικροί και σίγουρα πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο του κορωνοϊού, γι' αυτό οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να διστάζουν να εμβολιαστούν.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 137.852.958 και οι νεκροί 2.965.374
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.401.920 κρούσματα και 564.098 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 13.873.825
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 358.425 και τρίτη σε κρούσματα με 13.599.994
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 210.282 και τέταρτη η Ινδία με 172.085
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.210.770
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.613.646 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.393.328
• Έβδομη η Τουρκία με 4.025.557 και όγδοη η Ιταλία με 3.809.193
• Ένατη η Ισπανία με 3.387.022 και δέκατη η Γερμανία με 3.067.620
Καταγραφή_19.JPG
Επιταχύνει η Pfizer

Στην επιτάχυνση της παραγωγής της προχωρά η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ έως τα τέλη Μαΐου 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα μπορέσει «να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων (δόσεων) όπως ήταν η συμβατική της υποχρέωση ως τα τέλη Ιουλίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από την καθορισμένη προθεσμία».

Κατά 90% αποτελεσματικό κατά της Covid19 το εμβόλιο της Moderna

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα νέας κλινικής μελέτης για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 90% έναντι της COVID-19 και κατά 95% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Αυτό ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας επικαλούμενη νέα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής.
Πρόκειται για ευρήματα ελαφρά υποδεέστερα σε σχέση με εκείνα προηγούμενης δοκιμής.
Τα νεότερα δεδομένα προέρχονται από κλινική δοκιμή 3ης φάσης με συμμετοχή 30.000 εθελοντών στις ΗΠΑ.
Η αποτελεσματικότητα του προϊόντος παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με το 94,1% που καταγράφηκε σε ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο στη New England Journal of Medicine.
Η Moderna δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της εάν η μείωση της αποτελεσματικότητας συνδέεται – ή όχι – με τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που έχουν ταυτοποιηθεί.
Σημειώνεται πως η Moderna εργάζεται πάνω σε δύο νεότερες εκδοχές του εμβολίου της, ειδικά τροποποιημένες για να αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές του κορωνοϊού, και τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια – τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους – χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικά.
Έως τις 12 Απριλίου, η Moderna υποστηρίζει πως είχε παραδώσει 132 εκατ. δόσεις του εμβολίου της σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων 117 εκατ. στις ΗΠΑ.
534535455252522.JPG

Δανία: Σταματά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σταματά η Δανία, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Δανία αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει την απόφαση της να αφαιρέσει από το εμβολιαστικό πρόγραμμα το συγκεκριμένο εμβόλιο κατόπιν των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί μετά την χορήγηση του.
Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν σε συνέντευξη τύπου οι υγειονομικές αρχές της Δανίας στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

EE: Δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια για εμβόλια των Johnson&Johnson και AstraZeneca

Αποφασισμένη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και την Johnson & Johnson εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa που επικαλείται πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, αναφέρει πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις δύο αυτές εταιρείες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με ηγέτες πολλών χωρών (της ΕΕ), αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιογενούς φορέα, τα οποία ισχύουν για το τρέχον έτος, δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πως η Κομισιόν θα προτιμούσε να εστιάσει στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως είναι των Pfizer/BioNTech και της Moderna.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από χθες διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson για την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της στην Ε.Ε, μετά την καταγραφή έξι σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του, στις ΗΠΑ, και την αναστολή της χρήσης του από τις αρμόδιες αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και στην Ευρώπη, παραμένουν τα lockdown – Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί

Aν και η Ευρώπη, η οποία μετρά πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους από τον κορωνοϊό, υπολείπεται σημαντικά των εμβολιασμών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, εκτιμάται ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Κατά μέσο όρο, το 16% των ενηλίκων στην Ευρώπη έχει κάνει την πρώτη δόση και το 6,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Αντίστοιχα, τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχει κάνει το 62% των Ισραηλινών, το 47% των Βρετανών και το 34% των Αμερικανών.
Απόρροια πάντως του χαμηλού ρυθμού των εμβολιασμών είναι ολοένα και περισσότερα κράτη να προσφεύγουν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, παρά τις αντιδράσεις των κρατιδίων ενώ σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων είναι από τις 3 Απριλίου και η Γαλλία.
Σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε πως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 28 Απριλίου.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.

ΗΠΑ: Κανένα πρόβλημα με την εκστρατεία ανοσοποίησης – Θέμα εβδομάδων οι εμβολιασμοί στους 12 – 15 ετών

Πάντως και παρά τις αρνητικές εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί επαρκείς ποσότητες εμβολίων για όλον αμερικανικό πληθυσμό.
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές υποστήριξαν πως η αναστολή των εμβολιασμών με το «J&J» δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική εκστρατεία εμβολιασμού, καθώς αυτές οι δόσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% εκείνων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα καθώς και ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ικανή επάρκεια δόσεων εμβολίων προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση έως τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως είναι θέμα εβδομάδων να δοθεί έγκριση και για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναλειτουργία των σχολείων από το φθινόπωρο.
Σημειώνεται πως αύξηση των κρουσμάτων covid και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν πάνω από 563 χιλιάδες νεκρούς και 31,4 εκατομμύρια μολύνσεις.
Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11/4 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια αύξηση της τάξης του 8% στις μολύνσεις, με την Πολιτεία του Μίσιγκαν να αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών ασθενών από όλες τις Πολιτείες.
Παράλληλα, οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν κατά 6% την τελευταία εβδομάδα, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να ξεπερνά τους 39.000.
Πάντως, με μεγάλη ταχύτητα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, ενώ πλέον στόχος είναι από τις 19 Απριλίου να αρχίσουν να εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες άνω των 16 ετών.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, το 36% των Αμερικάνων πολιτών έχει εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ το 22% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Μ. Βρετανία: Εμβόλια σε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών

Τουλάχιστον μια δόση εμβολίου έχει διαθέσει σε όλους τους πολίτες που είναι άνω των 50 ετών η Μεγάλη Βρετανία, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο που είχε θέσει.
Η Βρετανία πραγματοποίησε ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς βρέθηκε πίσω μόνο από το Ισραήλ στην αναλογία του πληθυσμού της που έλαβε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει προσφέρει τουλάχιστον μία δόση στις ομάδες προτεραιότητας από 1 ως 9, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ενήλικες άνω των 50 ετών, οι κλινικά ευάλωτοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, πριν από την ημερομηνία-στόχο της 15ης Απριλίου.
Στόχος πλέον της κυβέρνησης Johnson είναι να εμβολιαστούν έστω και με μια δόση εμβολίου, όλοι οι ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.
Σημειώνεται πως από χθες Δευτέρα 12/4 επαναλειτούργησαν όλα τα καταστήματα και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους με τη Μεγάλη Βρετανία να κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα, ενώ από σήμερα 13/4 η Μεγάλη Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς και με το εμβόλιο της Moderna.
98768685685685685678567856.JPG
Εκτός ελέγχου η Ινδία – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων για 8η συνεχόμενη ημέρα

Εκτός ελέγχου είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου για όγδοη συνεχόμενη ημέρα αναφέρθηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 184.372 κρούσματα, αριθμός χωρίς προηγούμενο και για άλλη μια μέρα ο υψηλότερος στον πλανήτη.
Συνολικά η Ινδία μετρά 13,9 εκατομμύρια κρούσματα αλλά και 172.085 νεκρούς, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.027 θάνατοι.
Εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, των ελλείψεων οξυγόνου για ιατρική χρήση σε ορισμένα ομόσπονδα κράτη και των περιοριστικών μέτρων, μεγάλα πλήθη πιστών συγκεντρώθηκαν χθες σε όλη τη χώρα για μια ινδουιστική θρησκευτική γιορτή.
Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν για να κάνουν το μπάνιο τους στον Γάγγη την τρίτη ημέρα της εορτής Κουμπ Μελά.
Ελάχιστοι από τους προσκυνητές φόραγαν μάσκες ή τηρούσαν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση.
Ενώ κατέγραφε λιγότερα από 10.000 κρούσματα την ημέρα στην αρχή της χρονιάς, η Ινδία πλέον είναι η χώρα που καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις στον πλανήτη από τη 2η Απριλίου, με την κυβέρνηση Modi να επιρρίπτει την ευθύνη στην παραβίαση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των επαφών από πολλούς πολίτες.
Οι αρχές στο πλουσιότερο ομόσπονδο κράτος της Ινδίας, τη Μαχαράστρα, επίκεντρο του νέου κύματος της πανδημίας – καταγράφει σχεδόν το ένα τέταρτο των μολύνσεων – αναμένεται να επιβάλλουν νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα από σήμερα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάπλωση.

Θερίζει τη μια χώρα μετά την άλλη στη Λατινική Αμερική η επιδημία covid

Τη μια χώρα μετά την άλλη θερίζει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική.
Στη Βραζιλία, η οποία είναι η πλέον πληττόμενη χώρα της περιοχής, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 82.186 κρούσματα ενώ άλλοι 3.808 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 358.425 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 13,6 εκατομμυρίων.
Η κατάσταση είναι δραματική, το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει ενώ εξακολουθεί να μην υπάρχει μια ενιαία εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του ιού.
Μάλιστα, οι επικρίσεις για τους χειρισμούς του προέδρου Jair Bolsonaro εντείνονται ενώ η Γερουσία έχει αποφασίσει να αρχίσει έρευνα για τυχόν λάθη ή παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ρεκόρ μολύνσεων στην Αργεντινή

Την ίδια στιγμή ρεκόρ μολύνσεων ανέφερε η Αργεντινή το τελευταίο 24ωρο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.001 κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2.579.000.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν άλλοι 217 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 58.174.
Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων πιέζει ολοένα περισσότερο τα νοσοκομεία.
Σημειώνεται πως το ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε παρότι την Παρασκευή η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, του κλεισίματος μπαρ και εστιατορίων από τις 23:00 και τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς μόνο από τους εργαζόμενους που είναι απόλυτα απαραίτητο να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση σε 5.696.664 ανθρώπους.

Περίπου 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Χιλή

Περίπου 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην Χιλή, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν λάβει 7.444.769 πολίτες, ενώ 4.815.079 έχουν λάβει και τη δεύτερη στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης από τον Δεκέμβριο.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει 15 εκατομμύρια κατοίκους το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 35 ασθενείς με την COVID-19.
Συνολικά η Χιλή μετρά 24.518 νεκρούς επί συνόλου 1.088.710 μολύνσεων.

Ουρουγουάη: Το παράδειγμα… προς αποφυγή

Ενδεικτική περίπτωση του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση σε μια χώρα που πλήττεται από την επιδημία είναι η Ουρουγουάη.
Η Ουρουγουάη, η οποία για μήνες ήταν υπόδειγμα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, σπάει ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων.
Τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους στον πλανήτη.
Την περασμένη Δευτέρα η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ρεκόρ 71 θανάτων ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 1.533.
Στη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών η Ουρουγουάη κατέγραψε 1.370 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που είναι ο υψηλότερος στον κόσμο την περίοδο υπό εξέταση.
Η έξαρση αυτή αποδίδεται στην επικράτηση της βραζιλιάνικης παράλλαξης του ιού.
Η κυβέρνηση ουδέποτε επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας ή αυστηρά περιοριστικά μέτρα, παρά τις εκκλήσεις ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας και της αντιπολίτευσης.
Μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά.
Σχολεία, χώροι θεαμάτων, δημόσιες υπηρεσίες η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη έχουν αντιθέτως κλείσει.
Η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δεν σταματά να αυξάνεται.
Ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ έφθασε τη Δευτέρα το 77%.
Η Ουρουγουάη ήταν η τελευταία χώρα της Νότιας Αμερικής που άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης, τον Μάρτιο.
Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι το 25,73% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και το 6% και τη δεύτερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης