Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει ο Scholz για το Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκαίρως το «πράσινο φως» από την Bundestag

Καθησυχάζει ο Scholz για το Ταμείο Ανάκαμψης: Εγκαίρως το «πράσινο φως» από την Bundestag
Χωρίς την επικύρωση από όλες τις χώρες, το πρόγραμμα της ΕΕ δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή
Σχετικά Άρθρα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz σχετικά με το Ταμείο Ανάσκαμψης, καθώς εκτίμησε ότι σύντομα η κυβέρνησή του θα λάβει το «πράσινο φως» από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση της ΕΕ για έκτακτη αναπτυξιακή βοήθεια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις συνταγματικές προσφυγές. Η εμπειρία με συγκρίσιμες προσφυγές με κάνει πολύ σίγουρο ότι η επικύρωση της απόφασης θα ολοκληρωθεί εγκαίρως», δήλωσε ο κ. Scholz στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η προσφυγή αφορά την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα κράτη - μέλη, με στόχο την ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορΩνοϊού.
Η απαραίτητη επικύρωση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έχει αναβληθεί μέχρις ότου εξεταστεί η συνταγματική αγωγή που κατατέθηκε από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Οργάνωση «Συμμαχία της Βούλησης των Πολιτών» τον περασμένο Μάρτιο.
Χωρίς την επικύρωση από όλες τις χώρες, το πρόγραμμα της ΕΕ δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Στα 215 δισ. ευρώ η στήριξη στις επιχειρήσεις


Ο Scholz ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δαπανήσει 215 δισ.  ευρώ σε βοήθεια για επιχειρήσεις και φορολογική στήριξη, καθώς και 30 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα «περιορισμένων ωρών εργασίας». «Το μπαζούκα λειτουργεί, τα χρήματα φτάνουν σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους, αλλά η Γερμανία πηγαίνει καλά, όταν και η Ευρώπη πηγαίνει καλά». Περιέγραψε μάλιστα το ταμείο ανάκαμψης ως «ιστορική ευκαιρία να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ισχυρή».

Το ψηφιακό ευρώ

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα της σημερινής ατζέντας του Συμβουλίου, την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει σε αυτό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» και να δράσει ενεργά για τη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου πληρωμών. «Μια κυρίαρχη Ευρώπη χρειάζεται καινοτόμες και ανταγωνιστικές λύσεις πληρωμών (…) Δεν επιτρέπεται να μείνουμε θεατές», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει το καλοκαίρι εάν θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ και, σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που διεξήχθη για λογαριασμό της, οι πολίτες αναμένουν από ένα ψηφιακό νόμισμα «διαφύλαξη του απορρήτου» σε ποσοστό 43%, ασφάλεια (18%), δυνατότητα πληρωμών στο πλαίσιο της ευρωζώνης (11%), απουσία επιπλέον χρεώσεων (9%) και δυνατότητα πληρωμών και εκτός διαδικτύου (8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης