Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί – Η Ρωσία έθεσε υπό κράτηση Ουκρανό διπλωμάτη, έντονες οι αντιδράσεις της Δύσης

Σε τεντωμένο σχοινί  – Η Ρωσία έθεσε υπό κράτηση Ουκρανό διπλωμάτη, έντονες οι αντιδράσεις της Δύσης
Νέα επεισόδια στον κύκλο της έντασης μεταξύ Μόσχας - Κιέβου και Δύσης
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB έθεσε προσωρινά υπό κράτηση έναν Ουκρανό διπλωμάτη στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως σύμφωνα με την FSB ο Oleksandr Sosoniuk τέθηκε υπό κράτηση όταν προσπάθησε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από ρωσικές βάσεις δεδομένων που αφορούν την επιβολή νόμου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ρώσο πολίτη.
«Αυτή η δραστηριότητα είναι ασύμβατη με το καθεστώς διπλωματικού υπαλλήλου και είναι εχθρική προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο ξένος διπλωμάτης θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η FSB σύμφωνα με το Interfax.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Sosoniuk παρέμεινε υπό κράτηση για πολλές ώρες, αλλά τώρα έχει επιστρέψει στο προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη.
«Η ουκρανική πλευρά σύντομα θα αποφασίσει πώς να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πρακτική», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υπόθεση του Sosoniuk.

Στον απόηχο των ρωσικών αντιποίνων

Να ρίξει τους τόνους με τη Ρωσία επιχειρεί το State Department το οποίο σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της Ρωσίας.
Εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «λυπηρή κλιμάκωση» της έντασης από πλευράς της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση των αντιποίνων της Μόσχας στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον, ιδίως της απέλασης δέκα αμερικανών διπλωματών, ισάριθμων με τους Ρώσους που διώχτηκαν από την αμερικανική επικράτεια.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σ’ έναν κύκλο κλιμάκωσης των εντάσεων, όμως επιφυλασσόμεθα του δικαιώματος να αντιδράσουμε σε όλα τα ρωσικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία απέλασε 10 Αμερικανούς διπλωμάτες

Είχε προηγηθεί η απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών προτίθεται να προβεί η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov.
Αυτή η απόφαση, αν μη τι άλλο, πάρθηκε αντί αντιποίνων στα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και σε σχέση με την εντάση που υπάρχει στην Ουκρανία.
Επίσης, σύμφωνα με τον Lavrov, θα υπάρξουν και οδυνηρά» μέτρα για αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ.
Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των Αμερικανών αξιωματούχων, που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Merrick Garland, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas, τον διευθυντή του FBI Christopher Wray και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Avril Heinz.
Επίσης, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Michael Carvajal, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Susan Rice, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton (επί προεδρίας του Donald Trump) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Robert James Woolsey (1993-95).

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, απέλαση 10 διπλωματών - Οργή στη Μόσχα: Θα το πληρώσουν

Υπενθυμίζεται ότι σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 15 Απριλίου, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Με οργή απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνόδου Biden - Putin παρόλο που Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «ζωτικής σημασίας» μια τέτοια συνάντηση.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις κυρώσεις, η Μόσχα απάντησε υπογραμμίζοντας ότι δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η απέλαση Ρώσων διπλωμάτων δυσκολεύει τον διάλογο με την αμερικανική πλευρά.
Καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για ενέργειες όπως αυτές οι οποίες επιδεινώνουν τις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει πως τέτοιες ενέργειες αποκλίνουν από τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, οι ΗΠΑ απελαύνουν 10 Ρώσους διπλωμάτες με το πρόσχημα πως λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.
«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε ο Peskov. “Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Peskov.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης