Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας – «Κόκκινες γραμμές» θέτει ο Macron, με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας –  «Κόκκινες γραμμές» θέτει  ο Macron, με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας - Σημαντική η στροφή της Γαλλίας και σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στη Μόσχα - Με αντίποινα προειδοποιεί την Τσεχία η Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν «σαφείς κόκκινες γραμμές» με τη Ρωσία και να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας αν τις περάσει, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Πρόκεται για μία σαφή αλλαγή στάσης του Παρισιού έναντι της Μόσχας, που σχηματοποιεί πλέον δύο με τρόπο ευκρινή δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: αυτό της Δύσης και εκείνο της Ρωσίας.
«Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία», είπε ο Macron, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης.
«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να είμαστε αξιόπιστοι.
Οι κυρώσεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους, αλλά οι κυρώσεις είναι μέρος του πακέτου», είπε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden που δήλωσε πρόθυμος για την έναρξη διαλόγου με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων.

Αλλαγή στάσης από τη Γαλλία

Τα σχόλια του Macron απέχουν από την προηγούμενη στάση της Γαλλίας απέναντι στη Ρωσία και η θέση του πλησιάζει περισσότερο προς τον σύμμαχό της χώρας του, τις ΗΠΑ.
Από το 2017 που εξελέγη, ο Γάλλος ηγέτης επιχείρησε να περιορίσει την δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ελπίζοντας να αποσπάσει την βοήθεια της Μόσχας για την επίλυση των πιο δισεπίλυτων διεθνών κρίσεων.
Τα σχόλια του Macron έρχονται σε μια περίοδο όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1989.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ευρείες κυρώσεις επί της Ρωσίας εξαιτίας της φερόμενης ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου χρόνου, της ρωσικής κυβερνοπειρατείας, της κατάστασης στην Ουκρανία και άλλων κακόβουλων ενεργειών.

Οι απελάσεις και η κρίση στην Ουκρανία

Επίσης η Ουάσινγκτον απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες.
Απαντώντας η Μόσχα κάλεσε την Παρασκευή (16/4) δέκα αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την χώρα και ζήτησε ο αμερικανός πρεσβευτής να επιστρέψει στη χώρα του για διαβουλεύσεις.
Στην Ευρώπη, η ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Κιέβου επίσης κλιμακώνεται εν μέσω της ανάπτυξης ρώσων στρατιωτών κατά μήκος του συνόρου με την Ουκρανία καθώς και των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αυτονομιστές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έκανε την Παρασκευή έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Μόσχα.

Η κρίση με την Τσεχία

Την ίδια ώρα σε ένα άλλο μέτωπο έντασης, η Τσεχία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υποψίες πως υπήρξε ρωσική ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 και θα συζητήσει το θέμα στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 19/4.
Η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες χθες και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με την έκρηξη, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.
Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Alexander Petrov και Rouslan Boshirov, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.
Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του Yulia, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι το 2018. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

Ρωσικά αντίποινα

Αβάσιμες και παράλογες χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κατηγορίες της Τσεχίας, πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 και δηλώνει πως θα προχωρήσει σε σκληρά αντίποινα κατά της Πράγας μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών.
Η Τσεχία έκανε γνωστό, πως ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την ύποπτη εμπλοκή της Ρωσίας στην έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα και το θέμα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.
Η Τσεχία απέλασε το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας το Σάββατο (17/4), λέγοντας ότι οι έρευνές συνδέουν τη Μόσχα με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών το 2014.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι θα απαντήσει με σκληρά αντίποινα, καθώς οι τσεχικές κατηγορίες είναι παράλογες, αφού η Πράγα είχε προηγουμένως κατηγορήσει για την έκρηξη τους ιδιοκτήτες των αποθηκών και η Μόσχα θα χτυπήσει σκληρά.
«Θα λάβουμε αντίποινα που θα αναγκάσουν τους συγγραφείς αυτής της πρόκλησης να κατανοήσουν πλήρως την ευθύνη τους για την καταστροφή των θεμελίων των δεσμών μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε δήλωση του ρωσικού υπουργείου.
«Αυτή η εχθρική κίνηση είναι η συνέχεια μιας σειράς αντιρωσικών δράσεων που ανέλαβε η Τσεχική Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.
Είναι δύσκολο να μην δούμε το αμερικανικό ίχνος (εδώ) », ανέφερε το ρωσικό υπουργείο κατηγορώντας την Πράγα ότι« προσπαθεί να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης