Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εάν η μετανάστευση συνεχιστεί έτσι, οι Σουηδοί θα γίνουν μειονότητα στη χώρα τους» προειδοποιεί καθηγητής

«Εάν η μετανάστευση συνεχιστεί έτσι, οι Σουηδοί θα γίνουν μειονότητα στη χώρα τους» προειδοποιεί καθηγητής
Εάν δεν αλλάξει κάτι στο μεταναστευτικό, θα έχει ως αποτέλεσμα οι αυτόχθονες Σουηδοί να είναι μειονότητα μέχρι το 2065 αναφέρει ο καθηγητής Tarvainen

Μέχρι σήμερα, περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των Σουηδών κατοίκων έχουν κάποια ξένη προέλευση και ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω της συνεχιζόμενης μετανάστευσης.
Εάν το τρέχον επίπεδο μετανάστευσης συνεχιστεί, οι Σουηδοί θα γίνουν μειονότητα στη χώρα τους μέσα σε 45 χρόνια, σύμφωνα με έναν Φιλανδό ερευνητή, τον Kyösti Tarvainen, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στην ανάλυση συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι.
Χρησιμοποιώντας την τυπική δημογραφική μέθοδο, τη λεγόμενη μέθοδο συνιστώσας κοόρτης, ο Tarvainen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στο μεταναστευτικό, θα έχει ως αποτέλεσμα οι αυτόχθονες Σουηδοί να είναι μειονότητα μέχρι το 2065.
Η δημογραφική αλλαγή θα επιφέρει επίσης μεγάλες κοινωνικές αλλαγές.
Σύμφωνα με το μοντέλο του Tarvainen, το 2100 θα υπάρχουν τόσοι μουσουλμάνοι όσο και οι αυτόχθονες Σουηδοί. «Το σουηδικό κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα το 1975 ότι η Σουηδία είναι μια πολυπολιτισμική χώρα. Εκείνη την εποχή, περισσότερο από το 40% των μεταναστών ήταν συμπατριώτες μου, Φιλανδοί. Η κατάσταση έχει αλλάξει: το 2019, το 88% των μεταναστών ήταν μη Δυτικοί και το 52% ήταν Μουσουλμάνοι.
Έτσι, σημειώθηκε μια τεράστια πολιτιστική αλλαγή στον πληθυσμό των μεταναστών, καθώς η μεγαλύτερη ομάδα του μεταναστευτικού κύματος άλλαξε Φιλανδούς
 σε Μουσουλμάνους ανέφερε ο Tarvainen στο άρθρο του στην εφημερίδα Folkbladet.
Σύμφωνα με τον Tarvainen, η αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι οι Φιλανδοί μετανάστες ενσωματώθηκαν γρήγορα στη σουηδική κοινωνία. Σήμερα, υποστήριξε, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των μεταναστών δεν ενσωματώνονται επιτυχώς.
Αντιθέτως, σχηματίζουν τις δικές τους περιοχές, που συνήθως χαρακτηρίζονται ως περιοχές αποκλεισμού, ευάλωτες περιοχές ή ζώνες απαγόρευσης, που είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι σαν παράλληλες κοινωνίες με διαφορετική νοοτροπία και τρόπο ζωής.
Αυτό, σύμφωνα με τον Tarvainen, οδηγεί σε μειωμένη εμπιστοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Εάν και όταν οι αυτόχθονες Σουηδοί γίνουν μειονότητα, ο ρυθμός των δημογραφικών αλλαγών πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω, επειδή η πλειοψηφία των ατόμων με ξένο υπόβαθρο θα διευκολύνει τη μετανάστευση ατόμων της ίδιας εθνικής προέλευσης, υποστήριξε ο Tarvainen.
«Διακεκριμένοι Σουηδοί μηχανικοί και επιχειρηματίες θα διασφαλίσουν ότι η σουηδική οικονομία δεν θα καταρρεύσει. Αλλά η σουηδική κοινωνία και o πολιτισμός θα χάσουν την ηγετική τους θέση. Αυτή η δημογραφική εξέλιξη μπορεί να σταματήσει, αλλά θα χρειαστούν ριζικές αλλαγές στην πολιτική μετανάστευσης. Βρισκόμαστε σε μια ιστορικά μοναδική κατάσταση, και εμείς οι Βόρειοι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για τη μετανάστευση και τη διατήρηση των εθνών-κρατών μας» κατέληξε ο Tarvainen.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης