Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Σε θετικό δρόμο οι διαβουλεύσεις για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

tags :
Ιράν: Σε θετικό δρόμο οι διαβουλεύσεις για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Τεχεράνη και Ουάσιγκτον συνεχίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Βιέννη οι οποίες περιγράφονται ως «διεξοδικές» - Παράθυρο για ενδιάμεση συμφωνία ώστε να εξεταστουν σε απώτερο χρόνο περίπλοκα τεχνικά ζητήματα

Σχετικά Άρθρα

Οι συνομιλίες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία στη Βιέννη κατέγραψαν θετικότερα βήματα τη Δευτέρα 19 Απριλίου, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, καθώς Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον συνεχίζουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με την ελπίδα να αναβιώσουν τη πυρηνική συμφωνία του 2015 με την οποία ήρθησαν οι κυρώσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τρίτη 20 Απριλίου 2021.
«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

Ενδιάμεση συμφωνία

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος, αλλά περιέγραψαν τις έμμεσες συζητήσεις ως «διεξοδικές» και «ουσιαστικές».
Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχει το ενδεχόμενο διπλωμάτες ακόμη και να συντάξουν μια ενδιάμεση συμφωνία η οποία θα παρείχε σε όλες τις πλευρές περισσότερο χρόνο για την επίλυση ορισμένων από τα πιο περίπλοκα τεχνικά ζητήματα.

Παραβιάσεις

Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν να επιταχύνουν, ακόμη και όταν το Ιράν ανακοινώνει περαιτέρω παραβιάσεις της συμφωνίας - κυρίως τη δέσμευσή του την περασμένη εβδομάδα να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο με 60% καθαρότητα, κάτι που θα φέρει το σχάσιμο υλικό πιο κοντά στα επίπεδα που απαιτούνται για τη δημιουργία βόμβας.
Ο εμπλουτισμός ουρανίου πρέπει να είναι στο 90% ώστε να κατασκευαστεί βόμβα - το όριο βάσει της συμφωνίας του 2015 ήταν 3,67%.

Όπλο

Τις «παραβιάσεις το Ιράν προσπαθεί τις μετατρέψει σε μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη», δήλωσε στο CNBC ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών.
Παρόλο που αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην ενίσχυση τις διαπραγματευτικής ισχύος της Τεχεράνης, θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει εναντίον της, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Λεπτές ισορροπίες

Επιπλέον, όλα τα μέρη συνεχίζουν να επιδιώκουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία που εγκατέλειψε η πρώην κυβέρνηση Trump το 2018, μετά την οποία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.
Οι ΗΠΑ επιθυμουν επίσης να δουν το Ιράν να επιστρέφει σε πλήρη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της συμφωνίας προτού άρει τις κυρώσεις, κάτι που δυσχεραίνεται με κάθε νέα αναβάθμιση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη.

Σκληρή στάση

Καθ 'όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Ιρανοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν ουσιαστικά μια σκληρή προσέγγιση - θέλουν η Ουάσιγκτον να άρει όλες τις κυρώσεις πριν επιστρέψει στη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της συμφωνίας.
Η ομάδα του Biden εξέφρασε την προθυμία να άρει όλες τις κυρώσεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία, αλλά δεν έχει εξηγήσει ακριβώς τι σημαίνει αυτό ακόμη.
Αξιωματούχοι από όλες τις πλευρές έχουν περιγράψει την αμοιβαία επιθυμία να κινηθούν προς ταυτόχρονα και διαδοχικά βήματα για να ξεπεράσουν αυτήν τη συμφωνία.
Αλλά σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα.

Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency) ξεκίνησε χωριστές συνομιλίες με το Ιράν για τα ίχνη ουρανίου που εντόπισε ο οργανισμός σε αδήλωτες τοποθεσίες στη χώρα.
Ο οργανισμός θέλει να εντοπίσει από πού προέρχονται τα ίχνη και να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν κρύβει το υλικό για να κατασκευάσει πυρηνικό ολποστάσιο, το οποίο θα σηματοδοτούσε ένα μεγάλο πλήγμα στην προφανή πρόοδο των συνομιλιών μέχρι στιγμής.
Το Ιράν αρνείται αυτό το ενδεχόμενο.

ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, «Νομίζω ότι και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται πραγματικά να καταλήξουν σε συμφωνία και έχουν μετακινηθεί από γενικά σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία είναι σαφώς, από τη μία πλευρά, άρση κυρώσεων και από την άλλη θέματα εφαρμογής της πηρυνικής συμφωνίας".
«Οι ΗΠΑ επανέρχονται στη συμφωνία και η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή της θα καθιστούσε τον κόσμο πολύ ασφαλέστερο», δήλωσε ο Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης