Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΜΑ για το εμβόλιο της J&J: Πιθανή η σύνδεση με θρομβώσεις - Pfizer, Moderna θέλει η ΕΕ

ΕΜΑ για το εμβόλιο της J&J: Πιθανή η σύνδεση με θρομβώσεις - Pfizer, Moderna θέλει η ΕΕ
Η ΕΕ φαίνεται να γυρνά την πλάτη στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson
Σχετικά Άρθρα

Πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το Reuters.
Στο μεταξύ, η ΕΕ φαίνεται να γυρνά την πλάτη στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson και να στρέφεται σε αυτά της Pfizer και της Moderna.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΕΕ έδωσε εντολή για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων της Pfizer, από την οποία θα παραλάβει συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις εντός του 2021.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πιθανή η σύνδεση με «πολύ σπάνιες» θρομβώσεις, λέει ο ΕΜΑ

Πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με το Reuters.
Ειδικότερα, στη σημερινή της συνάντηση, η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού (PRAC) συμπέρανε ότι πρέπει να προστεθεί μία προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια στις πληροφορίες για το σκεύασμα και ότι πρέπει τα περιστατικά αυτά να κατηγοριοποιηθούν ως εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.
Ωστόσο, ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.
Η επιτροπή, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έλαβε υπ’ όψη της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των 8 σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων στις ΗΠΑ μεταξύ περισσότερων από 7 εκατομμυρίων εμβολιασμένων.
Όλα τα κρούσματα σημειώθηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν στον EMA να μιλήσει για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Τα ασυνήθιστα περιστατικά, όπως αναφέρεται, είναι παρεμφερή με αυτά που καταγράφηκαν σε μικρό αριθμό εμβολιασμένων με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφαση των αμερικανικών αρχών να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson επέδρασε αρνητικά στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης: το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρεί το εμβόλιο ασφαλές μειώθηκε κατά 15 μονάδες μετά την ανακοίνωση, ενώ το ποσοστό όσων το θεωρούν ανασφαλές αυξήθηκε κατά 13 μονάδες.

Συστάσεις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνει στους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα - όπως ξαφνικός και σοβαρός πονοκέφαλος, πόνος στην πλάτη, νευρολογικά συμπτώματα, σοβαρό πόνο στο στομάχι, δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια, εξανθήματα, κα – μετά την χορήγηση του εμβολίου, να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για το εμβόλιο της J&J την ερχόμενη Παρασκευή 23/4.

Κυριακίδου (Eπίτροπος Υγείας): Tα κράτη μέλη EE να ακολουθήσουν γνώμη ειδικών για εμβόλιο Johnson & Johnson

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, καλώντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών.
Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει:
«O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών.
Καλώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας.
Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».

Εντολή ΕΕ για ακόμα 100 εκατ. νέες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε μια επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά της Covid-19 – μια ποσότητα που είχε ήδη καταχωρηθεί στο πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από τις Βρυξέλλες.
«Συνολικά, 600 εκατομμύρια δόσεις (των BioNTech/Pfizer) θα παραδοθούν μέσα στο 2021 σε χώρες της ΕΕ”, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτηση στο Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 εξ ονόματος των 27, είχε υπογράψει ένα πρώτο συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2020 με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 100 εκατομμυρίων - που ενεργοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες συνήψαν ένα δεύτερο συμβόλαιο στις 8 Ιανουαρίου, με νέα παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις και τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων - μια επιλογή που μόλις ενεργοποιήθηκε.
Η ΕΕ βασίζεται τώρα ανοιχτά στα εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA (mRNA), που χρησιμοποιούν οι BioNTech/Pfizer και η αμερικανική φαρμακευτική Moderna, τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών του ιού που εντοπίστηκαν στην Νότια Αφρική και στη Βραζιλία.
Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή τεχνολογία το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς και ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς ή αναστολές της χρήσης του από πολυάριθμες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν δυνατή η ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων της σύμβασης που υπέγραψε η ΕΕ με την AstraZeneca, ούτε η σύμβαση ανανεώθηκε:
«Είμαστε ρεαλιστές.
Η προτεραιότητά μου είναι εκείνοι με τους οποίους συνάπτουμε ένα συμβόλαιο να παραδίδουν ακριβώς στην ώρα τους», είπε χθες Κυριακή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.
24242545675464634636363.jpg

Ιταλία: 390 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Από τις 26 του μηνός βαθμιαία επιστροφή στην καθημερινότητα

Στην Ιταλία καταγράφηκαν 12.074 κρούσματα κορωνοϊού και 390 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 294.045 διαγνωστικά τεστ, το 4,1% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες οι θάνατοι ήταν 316, με 8.864 περιστατικά.
Στις ΜΕΘ της χώρας, σε σχέση με χθες οι ασθενείς με Covid-19 είναι 93 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 487 λιγότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση σήμερα βρίσκεται η Καμπανία (1.750) με κύρια πόλη τη Νάπολη και ακολουθούν η Λομβαρδία (1.670) και η Απουλία (1.180) με πρωτεύουσα το Μπάρι.
Η κυβέρνηση του Mario Draghi επιβεβαίωσε ότι από τις 26 του μηνός η χώρα θα χωριστεί σε κόκκινες, πορτοκαλί, αλλά και κίτρινες περιοχές, με βαθμιαίο άνοιγμα της εστίασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων.
Οι Ιταλοί θα μπορούν να μεταβαίνουν στις κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές, με «εσωτερικό πράσινο πάσο», το οποίο θα χορηγείται σε όποιον έχει εμβολιαστεί, ιαθεί από τον κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο ή έχει μόλις κάνει διαγνωστικό τεστ που είναι αρνητικό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης