Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Συνολικά 168 περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca - Γαλλία: Άρση του lockdοwn από αρχές Μαΐου

Βρετανία: Συνολικά 168 περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca - Γαλλία: Άρση του lockdοwn από αρχές Μαΐου
Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 168 σοβαρές θρομβοεμβολές
Σχετικά Άρθρα

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 168 σοβαρές θρομβοεμβολές μετά τη χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, κάτι που αντιστοιχεί σε 7,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων μια αύξηση της παρενέργειας αυτής σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, «Η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται πίσω μας», με «μια ουσιαστική μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις τελευταίες δέκα ημέρες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 3 Μαΐου και την πιθανή επανέναρξη των μη απαραίτητων επιχειρήσεων από τα μέσα Μαΐου.

Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 144.222.274 και οι νεκροί 3.064.487
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.906.202 κρούσματα και 570.006 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.930.774
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 381.475 και τρίτη σε κρούσματα με 14.122.795
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 213.597 και τέταρτη η Ινδία με 184.657
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.469.629
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.682.573 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.413.832
• Έβδομη η Τουρκία με 4.501.382 και όγδοη η Ιταλία με 3.920.945
• Ένατη η Ισπανία με 3.456.886 και δέκατη η Γερμανία με 3.238.127
gfsdgdfgsf_1.JPG

AstraZeneca: Συνολικά 168 περιπτώσεις θρομβοεμβολών έχουν καταγραφεί στη Βρετανία

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 168 σοβαρές θρομβοεμβολές μετά τη χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, κάτι που αντιστοιχεί σε 7,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων μια αύξηση της παρενέργειας αυτής σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 100 τέτοια κρούσματα, δηλαδή 4,9 ανά εκατομμύριο δόσεις.
Ο Adam Fin, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εξήγησε ότι η αύξηση των καταγραφόμενων περιστατικών ήταν αναμενόμενη.
«Τα περιστατικά καταγράφονται αξιόπιστα και γρήγορα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που σημειώθηκαν προηγουμένως και αναγνωρίζονται τώρα και αναφέρονται επίσης.
Αναμένω ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών ανά εκατομμύριο δόσεις θα ξεκαθαριστεί πολύ σύντομα, καθώς σταθεροποιούνται αυτές οι αναφορές, όμως είναι ήδη σαφές ότι θα παραμείνουν ένα πολύ σπάνιο γεγονός», σημείωσε.
Συνολικά έχουν χορηγηθεί 21,2 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου στη Βρετανία και όλες οι περιπτώσεις θρομβοεμβολών, εκτός από μία, αναφέρθηκαν μετά την πρώτη δόση. Δεν ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός των δεύτερων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.
Οι θάνατοι από θρομβοεμβολή φτάνουν τους 32, από 22 την περασμένη εβδομάδα, όμως το ποσοστό θνησιμότητας έπεσε από το 22% στο 19%.
Η Βρετανία προτείνει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 30 ετών κάποιο άλλο εμβόλιο, αφού ο MHRA διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση εκείνου της AstraZeneca/Οξφόρδης με την εμφάνιση σπάνιων θρόμβων με παράλληλα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 55 ετών.
Ο MHRA επανέλαβε σήμερα ότι «με βάση τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση» του εμβολίου, τα οφέλη του υπερτερούν του κινδύνου «για την πλειοψηφία των ανθρώπων».

Γαλλία: Ξεκινά σταδιακή άρση του lockdοwn από τις αρχές Μαΐου

"Η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να βρίσκεται πίσω μας", με "μια ουσιαστική μείωση της κυκλοφορίας του ιού τις τελευταίες δέκα ημέρες", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, παρουσιάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 3 Μαΐου και την πιθανή επανέναρξη των μη απαραίτητων επιχειρήσεων από τα μέσα Μαΐου.
Όπως είπε ο Castex καταγράφεται μια βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, τρεις εβδομάδες μετά την είσοδο της χώρας στο τρίτο lockdown για τον έλεγχο εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Γαλλία έφτασε επίσης "στην κορύφωση του κύματος νοσηλειών και μπορούμε να ελπίζουμε για την έναρξη μιας μείωσης αυτών μέσα σε λίγες μέρες", πρόσθεσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός.
"Από τις 3 Μαΐου θα μπορέσουμε να άρουμε τους περιορισμούς μετακίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας και να εξετάσουμε, με την επιφύλαξη της εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης, μια επιπλέον χαλάρωση από περίπου τα μέσα Μαΐου, με το πιθανό άνοιγμα καταστημάτων, ορισμένων πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε πτωτική τάση στη Γαλλία, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη, με 30.954 ασθενείς να νοσηλεύονται με Covid-19, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Ο τελευταίος αριθμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μέσα στο 2021.
Τα ταξίδια μεταξύ νομών απαγορεύονται επί της παρούσης, με τις μετακινήσεις να περιορίζονται σε απόσταση 10 χλμ κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 19:00 το απόγευμα και 6:00 το πρωί.
Η άρση των περιορισμών αναμένεται με ανυπομονησία και με ανησυχία από εμπόρους και ιδιοκτήτες εστιατορίων, με τους τελευταίους να μετρούν αθροιστικά περίπου οκτώ μήνες αναστολής λειτουργίας από την έναρξη της πανδημίας περισσότερο από ένα χρόνο πριν.
Τις τελευταίες 24 ώρες η Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατέγραψε 34.318 κρούσματα του κορωνοϊού και 283 θανάτους εξαιτίας της Covid-19.

Ιταλία: Στις 16.232 τα κρούσματα, με 360 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.232 περιστατικά κορωνοϊού και 360 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 364.804 διαγνωστικά τεστ, το 4,4% από τα οποία προέκυψαν θετικά.
Χθες τα κρούσματα ήταν 13.844, με 364 θανάτους.
Σε σχέση με το περασμένο εικοσιτετράωρο, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 55 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 690 λιγότεροι.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση του Mario Draghi, οι ιταλικές περιφέρειες ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Κύριο αίτημά τους, είναι να μειωθεί το ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών και να μπορεί, η κάθε περιοχή της χώρας, να αποφασίζει αυτόνομα το ποσοστό μαθητών που μπορεί, στην φάση αυτή, να επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες.

Έως τα μέσα Μαΐου παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού η Σουηδία

Η Σουηδία θα αναβάλει το αρχικό σχέδιό της να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς κατά της Covid-19, εξαιτίας του υψηλού αριθμού νέων μολύνσεων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Η Σουηδία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή άνοιξη.
«Όταν η πίεση στο σύστημα υγείας αμβλυνθεί και η διασπορά των μολύνσεων μειωθεί, μονάχα τότε η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την άρση των περιορισμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Stefan Leven, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Όμως, δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί».
Οι περιορισμοί θα παραταθούν έως τα μέσα Μαΐου και βάσει αυτών τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν στις 20.30 τοπική ώρα και τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό πελατών.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι δημόσιες πισίνες θα παραμείνουν κλειστές στους επισκέπτες.
Ο Leven απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν υπομονή λίγο ακόμη, όμως τόνισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού σημαίνει πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.
«Βλέπουμε, πιθανόν, την αρχή του τέλους», υπογράμμισε.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια, ή σχεδόν το ένα τέταρτο, όλων των ενήλικων Σουηδών έχουν λάβει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 7.736 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 19 νέους θανάτους, με το σύνολο των νεκρών από Covid-19 να ανέρχεται σε 13.882.
Η Αρχή Υγείας ανέφερε πως οι μολύνσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως είναι πάρα πολύ νωρίς να πει κανείς εάν η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

«Όχι» από την ΕΕ στις 100 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων της AstraZeneca - Τα επόμενα βήματα

Νέες εξελίξεις σημειώνεται στο «μέτωπο» των εμβολιασμών κατά της Covid 19 καθώς η E.E. δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, διεμήνυσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε, η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης επιλογής έχει ήδη παρέλθει και οι Βρυξέλλες δεν σκέφτονταν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ενωσης και της AstraZeneca, συνολικά στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ήταν οι προαιρετικές, τις οποίες η Ε.Ε. επιλέγει τελικά να μην λάβει.
Να προσφύγει νομικά κατά της AstraZeneca για την μη έγκαιρη παράδοση των εμβολίων της ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico επικαλούμενο πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική συνεδρίαση χθες Τετάρτη 21/4.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή αναφέρθηκε ότι η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ θα στήριζε μια προσφυγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ.
Στόχος της προσφυγής είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με την ΕΕ.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις σχετικά με παραγγελίες περισσότερων εμβολίων.
Και το εν λόγω σκεύασμα, όπως και εκείνο της AstraZeneca, τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του EMA μετά τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που κατεγράφησαν έπειτα από τη χορήγησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης