Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen (Κομισιόν): Διερευνητική συνάντηση με Orban για αποφυγή τριβών με το Ταμείο Ανάκαμψης

tags :
Von der Leyen (Κομισιόν): Διερευνητική συνάντηση με Orban για αποφυγή τριβών με το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινό δανεισμό της ΕΕ με στόχο τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ εκκρεμούν εναντίον της καταγγελίες για παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου

Το εθνικό σχέδιο της Βουδαπέστης για την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων που θα λάβει η Ουγγαρία από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συζητήσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.
Η Ουγγαρία περιλαμβάνεται στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το σχέδιο για τον κοινό δανεισμό ύψους 750 δισ. ευρώ και στη συνέχεια οι πόροι αυτοί να χρηματοδοτήσουν την ανάταξη των οικονομιών και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Κράτος δικαίου

Ο Orban, ο οποίος έχει από καιρό διαφωνήσει με την ΕΕ ότι επιβουλεύεται την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της απονομής δικαιοσύνης και των ΜΚΟ, καθώς και την προσέγγισή του στο ζήτημα της μετανάστευσης, έχει θέσει προς έγκριση το ευρωπαϊκό σχέδιο στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, τα κράτη πρέπει να υποβάλουν προς έγκριση από την Επιτροπή και άλλα κράτη μέλη τα προγράμματά τους για το πώς θα δαπανήσουν τους ευυρωπαικούς πόρους, εκ των οποίων περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην Ουγγαρία.

Κριτική

Η αντιπολίτευση έχει ασκήσει κριτική στον Orban ότι μεγάλο μέλος των δαπανών θα κατευθυνθεί σε συμμάχους του ολιγάρχες  για να αυξλησει την πολιτική του ισχύ, αντί να επιταχύνει την επίτευξη των πολιτικών που προωθεί η ΕΕ για πράσινες επενδύσεις και για ψηφιακή μετάβαση.
Η Ουγγαρία πρόκειται να πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές το επόμενο έτος.
«Επιδιώκω οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων να αποδεχτούν μόνο ένα σχέδιο που εξυπηρετεί το μέλλον της ουγγρικής κοινωνίας, όχι σχέδια του Orban και των ολογαρχών που ελέγχει», δήλωσε ο Istvan Ujhelyi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ομάδα των σοσιαλιατών.

Δημόσιες συμβάσεις

Η Επιτροπή ζητάει η Ουγγαρία να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων για τη βελτίωση της διαφάνειας, του ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων και της λογοδοσίας, για τον περιορισμό των «συστημικών παρατυπιών», της υπερτιμολόγησης και της αποφυγής εσφαλμένων δαπανών από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης την εθνική κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Σε ομηρία

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Gergely Karacsony, ο οποίος είναι ευρέως πρόθυμος να αμφισβητήσει τον Orban στις εκλογές του 2022, δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαβουλευτεί με τους δήμους.
Χωρίς το πράσινο φως από τη Βουδαπέστη για το σχέδιο του κοινού δανεισμού, ο Orban θα μπορούσε να κρατήσει όμηρο ολόκληρο το σχέδιο της ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Βουδαπέστη προσέφερε τον προηγούμενο μήνα στις Βρυξέλλες κλάδο ελαίας, προτείνοντας την κατάργηση ενός αμφισβητούμενου νόμου ηια τις ΜΚΟ και την τροποποίηση των κανονισμών για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης.
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ είχε αποφανθεί ότι και οι δύο νόμοι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.
Ο Orban απορρίπτει κριτική από την ΕΕ ότι δεν προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και απαντά ότι η Ουγγαρία δεν είναι πιο διεφθαρμένη από άλλες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης