Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν - Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος στον ανταγωνισμό για το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή

Κομισιόν - Ταμείο Ανάκαμψης: Τέλος στον ανταγωνισμό για το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος των πολυεθνικών εταιρειών αναδείχθηκε σε μείζον πεδίο αντιπαράθεσης στις συζητήσεις της Κομισιόν με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Σχετικά Άρθρα

Οι Βρυξέλλες ασκούν πιέσεις προς ορισμένα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν να εγκαταλείψουν τον ανταγωνισμό ως προς τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, καθώς οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ολοκληρώνουν τα εθνικά τους σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοίευμα των Finincial Times τη Δευτέρα 16 Απριλίου.

Προθεσμία

Η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη - μέλη καθώς πλησιάζει η 30ή Απριλίου, η προθεσμία-στόχος για την υποβολή των εθνικών σχεδίων προς έγκριση στην Κομισιόν.
Μεταξύ των σημείων στα οποία διαφωνεί η Κομισιόν είναι το φορολογικό καθεστώς κάποιων χωρών, όπως Κύπρος, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ολλανδία.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν ότι το ζήτημα του φορολογικού καθεστώτος των πολυεθνικών εταιρειών αναδείχθηκε σε σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης στις συζητήσεις της Κομισιόν με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η πρόταση των ΗΠΑ

Η φοροαποφυγή από πολυεθνικές και ιδιώτες υψηλούν πλούτου εντάχθηκε στο διάλογο εντός της ΕΕ καθώς τα κράτη μέλη έχουν σωρρεύσει τεράστια χρέη για να αντεπεξέλθουν στην ύφεση εξαιτίας του Covid-19
Η Janet Yellen, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, προσπάθησε να επικαιροποιήσει μια παγκόσμια συμφωνία για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή εταιρειών,εντός του πλάισίου του ΟΟΣΑ  καθώς ορισμένες χώρες θέτουν την καταστολή της φοροαποφυγής στο επίκεντρο της οικονομικής ατζέντας τους.

Επιθετικός σχεδιασμός

Ο Paolo Gentiloni, επίτροπος οικονομίας της ΕΕ, δήλωσε πέρυσι ότι θα απαιτούσε τα εθνικά σχέδια που υποβλήθηκαν στην επιτροπή στο πλαίσιο του ταμείου ανάκτησης να αντιμετωπίζουν εθνικά μέτρα που θεωρούνται ότι «διευκολύνουν τον επιθετικό σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής».
Ορισμένα κράτη - μέλη καλούνται επίσης να δεσμευτούν για αυστηρότερους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις συνομιλίες με την επιτροπή.

Ιρλανδία

Μεταξύ των κρατών που βρίσκονται υπό πίεση να μεταρρυθμίσουν τους φορολογικούς τους κανόνες είναι η Ιρλανδία.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας στο Δουβλίνο δήλωσε ότι η ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα σχέδια ανάκαμψης είχε αποδειχθεί ότι είναι «ένα σημαντικό οριζόντιο ζήτημα» για όλα τα κράτη μέλη.
"Η Ιρλανδία θα επιδιώξει να ανταποκριθεί θετικά στις συγκεκριμένες συστάσεις της χώρας στο εθνικό της σχέδιο», ανέφερε το υπουργείο.
"Φυσικά, όλα τα στοιχεία του σχεδίου της Ιρλανδίας θα είναι σύμφωνα με την υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική."


Μεταρρυθμίσεις

Οι φορολογικές αλλαγές είναι μόνο ένα παράδειγμα ενός ευρέος φάσματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ζητά η Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις της μετα κράτη - μέλη. 
Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν κληθεί να προχωρήσουν σε μία σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των σχεδίων τους για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αλλαγές στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, στις αγορές εργασίας, στη δικαιοσύνη, στα φορολογικά συστήματα και στις διαδικασίες για τις δημόσιες συμβάσεις.

Δημόσιες συμβάσεις

Ειδικά στο τελευταίο ζήτημα, τις προμήθειες του δημοσίου, η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κοινοτικό χρήμα θα απορροφάται με αποτελεσματικό τρόπο.
Κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα και στα εργασιακά, ενώ η Ιταλία δεσμεύθηκε να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Επιπλέον, σε κάποιες χώρες ζητήθηκε να θεσμοθετήσουν πιο αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος.

Ορόσημο

Το περίπλοκο των διαπραγματεύσεων επάγεται ότι πολλές χώρες είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο στόχο της 30ής Απριλίου για να υποβάλουν τα εθνικά τους σχέδια.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από επενδυτικές προτάσεις οι οποίες απαιτούν ένα 37% να δαπανηθεί σε πράσινους στόχους – μία απαίτηση που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη για ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Επίσης, ένα 20% των δαπανών θα πρέπει να προορίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών.

Προειδοποιήσεις

Ενα βασικό ερώτημα όταν θα αρχίσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εντός του τρέχοντος έτους είναι πόσο αυστηρή θα είναι η Κομισιόν ως προς την έλεγχο της συμμόρφωσης των χωρών μελών με βασικά ορόσημα και στόχους που έχουν θέσει στα εθνικά τους σχέδια.
Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να παγώσει τις πληρωμές εάν μία χώρα μέλος δεν ανταποκριθεί σε σημαντικές προθεσμίες για την υλοποίηση του σχεδίου της.
«Παραβίαση ενός σημαντικού ορόσημου σημαίνει και μη καταβολή δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης