Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Παραμένουν τα μηδενικά επιτόκια, παρά την υπερθέρμανση της οικονομίας - Powell: Εκτός συζήτησης η μείωση του QE

Fed: Παραμένουν τα μηδενικά επιτόκια, παρά την υπερθέρμανση της οικονομίας - Powell: Εκτός συζήτησης η μείωση του QE
Στο 0% τα επιτόκια από τη Fed, παρά τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας
Σχετικά Άρθρα

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια αναφοράς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed).
Παράλληλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν την επιθυμία να αφήσουν αμετάβλητο το μείγμα πολιτικής μεσοπρόθεσμα, παρότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σαφή σημάδια υπερθέρμανσης.
Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) άφησε το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο εύρος 0% έως 0,25% ενώ παράλληλα διατήρησε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα.  
«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τους εμβολιασμούς και ισχυρή υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενίσχυσαν τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, δίνοντας ώθηση στην απασχόληση.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, αντικατοπτρίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, εποχικούς παράγοντες» αναφέρει η Fed. 
Σημειώνεται πως πριν από την απόφαση που ελήφθη, ελάχιστοι «έβλεπαν» πως η Fed θα μπορούσε να αλλάξει ρότα.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, είχε δηλώσει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2022. 
Ο Jerome Powell επανέλαβε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν έως ότου η οικονομία πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.
Ως προϋποθέσεις εννοεί την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, αφού πρώτα τα ξεπεράσει.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις αγορές παραμένουν σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο μιας απροσδόκητης αλλαγής στην πολιτική της Fed.
Τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται.
Τα δεκαετή «breakakevens», βασικό μέτρο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό την επόμενη δεκαετία, έφτασαν το 2,4% την Τρίτη, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013.
Ο δείκτης PCE, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, ήταν στο 1,6% τον Φεβρουάριο. 
Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού μετά το άνοιγμα θα είναι βραχύβια ή παροδική.

Powell (Fed): Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την οικονομία των ΗΠΑ – Εκτός συζήτησης η μείωση του QE


Δεν έχει έρθει η ώρα ακόμη να συζητήσουμε οποιαδήποτε μείωση σε ό,τι αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της Fed, υποστήριξε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Jay Powell.
Δήλωσε δε πως η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η αμερικανική οικονομία να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Powell επανέλαβε ότι η Fed θα περιμένει μέχρις ότου ο πληθωρισμός υπερβεί μετρίως τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα», προτού προχωρήσει σε σύσφιξη της επεκτατικής νομισματικής της πολιτικής.
Υποστήριξε επίσης ότι η οικονομία απέχει πολύ από τον στόχο της Fed - ένα σημάδι που ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για το άμεσο μέλλον.
«Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος», είπε ο Powell και πρόσθεσε:
«Θα διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει για την απασχόληση και τον πληθωρισμό». 
«Όσον αφορά τα επιτόκια, θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να διατηρηθεί το τρέχον εύρος, από 0% έως 0,25%, έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα μέγιστης απασχόλησης και ο πληθωρισμός στο 2%.
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουμε το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης