Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πιστοποιητικό Covid-19

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πιστοποιητικό Covid-19
Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού Covid-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ
Σχετικά Άρθρα
Το «πράσινο φως» στο πολυαναμενόμενο πιστοποιητικό Covid-19 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως ανακοινώθηκε, το πιστοποιητικό EU Covid-19, είναι ένα έγγραφο, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, που επιβεβαιώνει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είχε πρόσφατα αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση και οι κάτοχοι αυτού θα πρέπει να απαλλάσσονται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός των κρατών μελών.
Η νομοθετική πρόταση που καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ αυτή που θα αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ωστόσο τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο τα εν λόγω πιστοποιητικά να είναι έτοιμα ακόμα και εντός του Ιουνίου.

Διάρκεια 12 μηνών για το «πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ»

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ» (EU COVID-19 certificate) - αντί του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.
Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού Covid-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ.
Ωστόσο, δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμφώνησε στην αυτόματη έγκριση εμβολίων που δεν έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το κινεζικό και το ρωσικό, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ευθύνη των κρατών – μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης