Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed Νέας Υόρκης): Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

Williams (Fed Νέας Υόρκης): Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής

Στην αγορά εργασίας χάθηκαν περίπου 8,5 εκατομμύρια θέσεις, και θα χρειαστεί ισχυρή ανάπτυξη για να επιστέψουμε σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, επισήμανε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams

Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες, καθώς ανακάμπτει από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά οι συνθήκες εξακολουθούν να μην δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη ώστε η αμερικανική Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποστήριξή της μέσω της νομισματικής πολιτικής, επισήμανε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams, τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.

Ανάπτυξη 7%

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 7% φέτος,  χωρίς τον πληθωρισμό, φέρνοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, δήλωσε ο Williams.
Αλλά αυτή η «έκρηξη» μπορεί να μην είναι αρκετή για να επιτευχθεί τη διπλή εντολή της Fed όσον αφορά τον πληθωρισμό και το καθεστώς πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο Williams.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην οικονομία και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί, δήλωσε ο Williams,
«Αλλά επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τα δεδομένα και οι συνθήκες που βλέπουμε τώρα δεν είναι ικανά ώστε να αλλάξει η νομισματική πολιτική».
Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και να συνεχίσουν να αγοράζουν ομόλογα με ρυθμό 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα έως ότου υπάρξει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» ως προς τους στόχους της Fed στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Επιτόκια

Τα χαμηλά επιτόκια υποστηρίζουν την οικονομία ενισχύοντας τη ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατοικίες, δήλωσε ο Williams.
Οι εμβολιασμοί και η δημοσιονομική υποστήριξη συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη.

Απασχόληση

Ωστόσο, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να υπολείπεται περιπου 8,5 εκατομμύρια θέσεις σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ένα έλλειμμα παρόμοιο με το χειρότερο σημείο μετά τη Μεγάλη Ύφεση, δήλωσε ο Williams.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας έπληξαν περισσότερο τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών και στους έγχρωμους και ισπανόφωνους, σημείωσε.
"Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε μεγάλους αριθμούς νέων θέσεων εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα για να επιστρέψουμε σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης», δήλωσε ο Williams.

Πληθωρισμός

Και ενώ ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα καθώς οι τιμές επιστρέφουν από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκαν την περασμένη άνοιξη, είναι πιθανό να διαμορφωθεί στο 2% περίπου το επόμενο έτος, δήλωσε ο Williams.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης