Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη δική της παραγωγή microchips προσανατολίζεται η ΕΕ, έως το 2030

Στη δική της παραγωγή microchips προσανατολίζεται η ΕΕ, έως το 2030
Η ανισορροπία που καταγράφεται εδώ και χρόνια στην παγκόσμια αγορά, έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες
Σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση της από τους τεχνολογικούς «κολοσσούς» της Ασίας και των Η.Π.Α. και να αναπτύξει την δική της εφοδιαστική αλυσίδα, μέσα από την παραγωγή και πώληση προϊόντων τεχνολογίας μεταξύ των κρατών  - μέλων της Ένωσης -  όπως είναι τα microchips-  προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Απόλυτα εξαρτημένα από την ασιατική και την αμερικανική αγορά για την ομαλή λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας,  καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους με την ανάπτυξη της «επανάστασης» που προβλέπεται να φέρει στην πρόοδο της ανθρωπότητας η ανάπτυξη του δικτύου 5G, τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κάρτη έχουν καταστεί εδώ και χρόνια «όμηροι» των διαθέσεων και του μονοπωλίου τεχνολογικών κολοσσών όπως η Apple, η Samsung, η Huawei,  η Intel και η Qualcom.  
Αυτή η ανισορροπία που καταγράφεται εδώ και χρόνια στην παγκόσμια αγορά, έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές προϊόντων τεχνολογίας. 

Που στοχεύει η ΕΕ

Την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Thierry Bretton, δήλωσε κατά τη διάρκεια σχετική ενημέρωσης των δημοσιογράφων, πως οι Βρυξέλες σκοπεύουν να επιχορηγήσουν με δισεκατομμύρια ευρώ τις μεγάλες ευρωπαϊκές  επιχειρήσεις τεχνολογίας για την  ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία των δίκων τους αναλωσίμων, όπως η παραγωγή chips, προκειμένου να «σπάσει την διαρκή τακτική αθέμιτου ανταγωνισμού, που ακολουθούν πολλες αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες".  
Ο κ. Bretton επισήμανε ότι στόχος της ΕΕ είναι να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής chip στη Ευρώπη, έως το 2030. 
«Θέλουμε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο μερίδιο αγοράς της παραγωγής μας για τις ανάγκες της βιομηχανίας μας», δήλωσε ο Breton, ο πρώην στο παρελθόν διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού γίγαντα IT Atos SE και της France Telecom SA.   
Το μερίδιο της Ευρώπης στην κατασκευή ημιαγωγών έχει μειωθεί με την πάροδο των ετών επειδή η περιοχή ήταν «πολύ αφελής, πολύ ανοιχτή σε επιχειρήσεις τεχνολογίας τρίτων χωρών», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Εν αναμονή ανακοινώσεων

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια στρατηγική που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο για να διπλασιάσει την παραγωγή σε τουλάχιστον 20% των παγκόσμιων τσιπ μέχρι το 2030.  
«Η συμμαχία των Ευρωπαίων παικτών θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα ενισχύσει το σχεδιασμό και την παραγωγή τσιπ 20 νανομέτρων έως 10 νανομέτρων, τα οποία είναι μικρότερα και ισχυρότερα από τα περισσότερα που κατασκευάζονται σήμερα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Breton, δίχως πάντως να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  Τι είναι τα νανόμετρα και γιατί είναι «κρίσιμος» ο ρόλος τους στην τεχνολογική βιομηχανία. 
Οι εξελίξεις στην κατασκευή μετρώνται σε νανόμετρα, ή δισεκατομμυριοστά του μέτρου, με μικρότερα και μικρότερα τρανζίστορ γεμισμένα σε γκοφρέτες πυριτίου με κάθε νέα επανάληψη. Παράλληλα, η ΕΕ θα επεξεργαστεί σχέδια για την παραγωγή της επόμενης γενιάς μάρκες αιχμής έως το 2030. Οι αξιωματούχοι στοχεύουν την παραγωγή κάτω των 5 νανομέτρων έως τα 2 νανόμετρα, έναν φιλόδοξο στόχο που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί από τους ηγέτες της βιομηχανίας όπως είναι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και Samsung Electronics της Νότιας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης