Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΗΠΑ: Ζήτημα εθνικής ασφάλειας η έλλειψη ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία

Το δίλημμα της κυβέρνησης Biden και η κρίσιμη κατάσταση στις αλυσίδες εφοδιασμού

Σχετικά Άρθρα

Θα ήταν δυνατό να υποστούν σημαντικές ζημίες ορισμένες κρίσιμες βιομηχανίες εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενεργοποιήσει τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας προκειμένου να ανακατευθύνει τους σπάνιους ημιαγωγούς από την παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης στο Reuters, την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021.
Ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε να επιλέξει να απορρίψει τις εκκλήσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και μία διακομματική ομάδα Γερουστών για επίκληση του νόμου για την παραγωγή αμυντικού υλικού - Defense Production Act.

Προβλήματα

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα λόγω έλλειψης ημιαγωγών και κάλεσαν τον Λευκό Οίκο να κάνει χρήση του νόμου του 1950 που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναγκάσει τις εταιρείες να παραγάγουν συγκεκριμένα υλικά για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο κίνδυνος

Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας δήλωσαν ιδιωτικά ότι δεν πιστεύουν ότι η επίκληση της σχετικής νομοθετικής πράξης θα ήταν εφικτή ή πιθανή.
Ερωτηθείς εάν η χρήση του νόμου ήταν πιθανή, ο αξιωματούχος της διοίκησης είπε ότι «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δημιουργούν αυτό το προκλητικό δίλημμα».
Η ανακατανομή των ημιαγωγών σε αυτοκινητοβιομηχανίες «θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερούς ημιαγωγούς για άλλους», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου για το θέμα.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως φορητοίς υπολογιστές και ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εφοδιαστική αλυσίδα

«Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης αν είσαι διαχειριστής της εφοδιαστικής αλυσίδας», είπε κάποιος άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.
Συμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, η κυβέρνηση πιέζει τους χρήστες ημιαγωγών και τους παραγωγούς να αυξήσουν τη διαφάνεια στη λειτουργίας τους βελτιώνοντας την ικανότητα πρόβλεψης της ζήτησης και παράγοντας καλύτερες πληροφορίες σχετικά με το πώς πραγματοποιείται η διακίνηση των ημιαγωγών μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού έως τους τελικούς χρήστες.

Έρευνα

Η διοίκηση σκοπεύει να εκδώσει σχετικές συστάσεις μόλις ολοκληρώσει μια έρευνα βάσει της εκτελεστικής εντολής του Φεβρουαρίου του 2021 που εκδόθηκε από τον Biden, συμπεριλαμβανομένων «κινήτρων και ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής και την αύξηση της ικανότητας», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στην έρευνα εξετάζονται οι αλυσίδες εφοδιασμού για τους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, κρίσιμα ορυκτά και φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες για την παραγωγηή φαρμακευτικών προϊόντων.
Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον νόμο της εποχής του Πολέμου της Κορέας για να ενισχύσει την παραγωγή εμβολίων και τις προμήθειες κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.
Η έλλειψη ημιαγωγών πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας πολιτείες όπως το Τέξας και το Μίσιγκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης