Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Σχέδιο για απεξάρτηση από τις εισαγωγές σε σημαντικές πρώτες ύλες και κίνητρα για συνεργασίες

Κομισιόν: Σχέδιο για απεξάρτηση από τις εισαγωγές σε σημαντικές πρώτες ύλες και κίνητρα για συνεργασίες

Στην ανανεωμένη Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ εννοείται η συνεργασία μεταξύ των εταιρειών για να επιτευχθεί ευρωπαϊκή παραγωγή με κρατική χρηματοδότηση

Σχετικά Άρθρα
 Δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπήτην Τετάρτη 5 Μαΐου σχέδιο περιορισμού της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κινεζικές και άλλες εισαγωγές σε τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες, τα συστατικά φαρμακευτικών σκευασμάτων, η ζήτηση για τα οποία αυξήθηκε και επισημάνθηκαν ελλείψεις εξαιτίας της πτώσης της παραγωγής που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Έτσι οι Βρυξέλλες, στο σχέδιο που έχουν καταρτίσει, ευνοούν τη συνεργασία ευρωπαϊκών εταιριών και με κρατική χρηματοδότηση, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά της μικρές χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα.

Κινεζικές εισαγωγές

Η Κομισιόν υπογράμμισε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ στην Κίνα για περίπου τα μισά από τα 137 προϊόντα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων της Ένωσης για την «πράσινη» μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών.
Η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager έκανε λόγο για μια ανανεωμένη Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ, που μεταξύ άλλων θα βοηθήσει και την έξοδο των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κρίση της πανδημίας.

Ελλείψεις

Η Επιτροπή διαπίστωσε προβλήματα στη διανομή και διάθεση των προϊόντων και των πρώτων υλών, περιλαμβανομένων μπαταριών, υδρογόνου, καθώς και τεχνολογιών αιχμής.
Τα μέτρα της ΕΕ αποσκοπούν στη διαφοροποίηση της προέλευσης των απαραίτητων προμηθειών και στην ευρύτερη δυνατή συνεργασία με πολλές εταιρίες.

Συνεργασίες

Για να περιορίσει αυτή την εξάρτηση από τρίτες χώρες, η Επιτροπή ευνοεί τη συνεργασία των χωρών-μελών της ΕΕ και των εταιριών τους.
Προτείνεται η επιλογή κάποιων Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing), το υδρογόνο, η βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η φαρμακοβιομηχανία, με συνεργασία ευρωπαϊκών εταιρειών και κρατική χρηματοδότηση, χωρίς τα συνήθη εμπόδια των αρχών ανταγωνισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης