Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» Κίνας - Αυστραλίας - Το Πεκίνο αναστέλλει τις οικονομικές συναλλαγές με την Ωκεανία

«Πόλεμος» Κίνας - Αυστραλίας - Το Πεκίνο αναστέλλει τις οικονομικές συναλλαγές με την Ωκεανία
Η γνωστοποίηση της απόφασης προκάλεσε σοκ στην χρηματιστηριακή κοινότητα της Αυστραλίας με το δολάριο να σημειώνει πτώση

Οι ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις Κίνας - Αυστραλίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω την Πέμπτη, μετά  την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να διακόψει «επ' αόριστον» καθε οικονομική δραστηριότητα στην Ωκεάνια, στο πλαίσιο της έναρξης ενός ευρύτερου στρατηγικού διαλόγου των δυο εταίρων, οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η γνωστοποίηση της απόφασης προκάλεσε σοκ στην χρηματιστηριακή κοινότητα της Αυστραλίας με το δολάριο να σημειώνει πτώση στη συναλλαγματική του αξία , με ισοτιμία αυστραλιανού - αμερικανικού δολαρίου να κυμαίνεται στα 0,7701.
Πρόσφατα, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας ξεκίνησαν μια σειρά μέτρων για να διαταράξουν τις κανονικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Αυστραλίας λόγω της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου και των ιδεολογικών διακρίσεων", δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) σχετικά με την απόφαση.

Τι πυροδότησε την ένταση

Ο αποκλεισμός της Huawei από το δικτυο 5G στην Αυστραλία, «πυροδότητσε» την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το CNBC, τα πρώτα «συννεφα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εμφανίστηκαν το 2018 όταν η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε δημόσια τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei από το δίκτυό της 5G - επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας για εταιρείες που «ενδέχεται να υπόκεινται σε εξωδικαστικές οδηγίες από μια ξένη κυβέρνηση».
Η κίνηση ακολούθησε παρόμοια δράση της κυβέρνησης Trump να προχωρήσει σε σοβαρες κυρώσεις σε βαρος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσου, κατηγορώντας οι λειτουργεί ως κατασκοπος του Κομμουιστικού Κομματος της Κίνας, σε βάρος των αμερικανών πολιτών.
Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, οι εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με υπηρεσίες πληροφοριών, όπως μεταδίδει το BBC.
H προέλευση του κορωνοϊού και τα δικαιώματα των Ουιγούρων, οδήγησε σε κορύφωση της έντασης μεταξύ Κίνας - Αυστραλίας.
Οι σχέσεις Αυστραλίας - Κίνας έφθασαν σε αδιέξοδο μέσα στο 2020, με την αυστραλιανή κυβερνηση να υϊοθετεί τα σενάρια σχετικά με τη θεωρία ότι ο ιοος του κορωνοϊου δημιουργήθηκε σε κάποιο ερευνητικο εργαστήριο της κίνας και δεν πέρασε από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο.
Επιπλέον πολλοί Αυστραλοί αξιωματούχοι άσκησαν δριμεία κριτική στην κινεζική κυβέρνηση για τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων (Κινέζοι μουσουλμάνοι οι οποίο τα τελευταία χρόνια διώκονται συστηματικά από τους Κινέζους, για θρησκευτικούς λόγους).
Πιο πρόσφατα, η Κίνα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι με δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν , κατά διαστήματα, πολλοί αξιωματούχοι της χώρας, ουσιαστικά προβάλουν τις απόψεις κα τα αιτήματα μιας «μικρής ομάδας τρομοκρατών (σ.σ. όπως χαρακτηρίζει του Ουιγούρους) σε βάρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κινας».
«Τύμπανα πολέμου» χαρακτήρισε την επιβολή οικονομικού αποκλεισμού της Κίνας στη χώρα του, ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών.
«Σε έναν κόσμο διαρκούς έντασης και τρόμου, τα τύμπανα του πολέμου κτυπούν - μερικές φορές αχνά και μακρινά, και άλλες φορές πιο δυνατά και όλο και πιο κοντά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Mike Pezzullo σε σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης