Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από παγκόσμια ηγέτιδα σε «μαύρο πρόβατο» της αγοράς η Uber

tags :
Από παγκόσμια ηγέτιδα σε «μαύρο πρόβατο» της αγοράς η Uber
Πως η Uber μετατράπηκε από παγκόσμια ηγέτιδα των εταιρείων παροχής υπηρεσιών, σε «μαύρο πρόβατο» της Αγοράς
Η Uber, η μεγαλύτερη εταιρεία μίσθωσης ιδιωτών - κατόχων ΙΧ στον κόσμο, αναγκάσθηκε να δαπανήσει περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις σε οδηγούς της, οι οποίοι κατέφυγαν στα δικαστήρια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι υποχρεώνονται από τη διοίκηση να απασχολούνται ανασφάλιστοι, δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος, και χωρίς να πληρώνονται για τις υπερωρίες που πολλές φορές τους ζητείται να εργασθούν.

Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί οδηγοί της εταιρείας αποζημιώθηκαν

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» στα έσοδα της εταιρείας, που κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς κατέγραψαν απώλειες ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, σημειώθηκε στη Βρετανία, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέβαλε στην Uber την αναγνώριση των οδηγών της ως μισθωτών υπαλλήλων και την αναδρομική καταβολή των δεδουλευμένων τους, από την πρώτη ημέρα απασχόλησης τους στην εταιρεία.
Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας υποχρεώθηκε να πληρώσει στους καταγγέλλοντες οφειλές που εκκρεμούσαν από το 2016, συμπεριλαμβανόμενων επιδομάτων, ασφαλιστικών εισφορών και υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και επιπλέον αποζημιώσεις στην περίπτωση που κάποιος οδηγός της ήταν σε θέση να αποδείξει στο δικαστήριο πως έπεσε θύμα εργατικού ατυχήματος.

Από «blue chip» σε «καμένο χαρτί»

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην επενδυτική αγορά σε βάρος της εταιρείας, με την μετοχή της να σημειώνει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ το πρώτο τετράμηνο του 2021, η διοίκηση της Uber αναγκάστηκε να πουλήσει προς τρίτους ποσοστό των εμπορικών της δραστηριοτήτων σε τρίτους, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει μέρος των ζημιών που υπέστη από τις αποζημιώσεις που κατέβαλε στους οδηγούς της.
Η μετοχή της Uber την Τετάρτη έκλεισε με απώλειες, 4.8% στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το μέλλον της φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις «κύκλων» της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης