Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Σολομώντεια λύση για τον πόλεμο της πατέντας των εμβολίων

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Σολομώντεια λύση για τον πόλεμο της πατέντας των εμβολίων
Μια σολομώντεια λύση για τη λήξη της πατέντας των εμβολίων απεργάζεται ο ΠΟΕ
Σχετικά Άρθρα

Μια σολομώντεια λύση για τη λήξη της πατέντας των εμβολίων, που ξέσπασε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε πρόταση άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμακευτικών εταιρειών την Τετάρτη 5 Μαΐου, επεξεργάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Πιο συγκεκριμένα, η εύρεση μιας κοινής συνισταμένης ώστε να υπάρξει ευρύτερη διανομή των εμβολίων και να αρθούν οι όποιες ανισότητες υπάρχουν μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΠΟΕ, ενός οργανισμού όμως που «φημίζεται» για την αδυναμία του σε ό,τι αφορά την επίτευξη και την κατοχύρωση διεθνών συμφωνιών.

Ο τρίτος δρόμος 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, που προΐσταται του Οργανισμού, προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση, έναν επονομαζόμενο τρίτο δρόμο:
Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συνάψουν συμφωνίες με τα κράτη, με σκοπό να μοιραστούν μερικές και όλες τις γνώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Στο κάτω κάτω, το αίτημα των φτωχότερων εθνών είναι απλό:
Διαθέτοντας μικρή επενδυτική δύναμη και ελάχιστους πόρους για την ανάπτυξη εμβολίων, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν τους πολίτες τους, χωρίς να έχουν τον φόβο τιμωρητικών εμπορικών αντιποίνων. 
Η λύση που προτείνει ο ΠΟΕ αναγνωρίζει αφενός ότι ορισμένες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ την κατάργηση την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ αφετέρου ενθαρρύνει τις μεγάλες φαρμακευτικές να δώσουν περισσότερα εμβόλια στα φτωχότερα έθνη - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να θυσιάσουν κάποια από κέρδη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης