Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Μέτωπο 5 κρατών για προστασία της πατέντας των εμβολίων και την αύξηση της παραγωγής

EE: Μέτωπο 5 κρατών για προστασία της πατέντας των εμβολίων και την αύξηση της παραγωγής

Σε κοινή επιστολή τους προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ισπανία τονίζουν ότι «γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά» και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός ανταλλαγής εμβολίων

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για να νικήσει την COVID-19 ενισχύοντας την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού τονίζουν σε κοινή επιστολή τους ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexandre De Croo, η Δανή ομόλογός του Mette Frederiksen ο Σουηδός Stefan Löfven, ο Ισπανός Pedro Sanchez καθώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron ενόψει του ευρωπαϊκού συντονισμού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Στην επιστολή που απευθύνεται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von den Layen και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο πρωθυπουργός του Βελγίου και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του τονίζουν ότι η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής αντίδρασης σε αυτή την υγειονομική κρίση.

Συνεργασία

«Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη.
Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων.
Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά" αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή.

Μηχανισμός ανταλλαγής

Η επιστολή ζητεί επίσης «την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών».

Ασφάλεια

Επισημαίνει επίσης ότι ¨»τός από τον παγκόσμιο μηχανισμό κοινής χρήσης COVAX, πρέπει να αναπτυχθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν επίσης να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική.
Είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης.
Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύτως ασφαλής», κατέληγε η επιστολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης