Διεθνή

von der Leyen (ΕΕ): Θα συζητήσουμε με τον Biden για τις πατέντες – Οι ΗΠΑ να αυξήσουν άμεσα τις εξαγωγές εμβολίων

tags :
von der Leyen (ΕΕ): Θα συζητήσουμε με τον Biden για τις πατέντες – Οι ΗΠΑ να αυξήσουν άμεσα τις εξαγωγές εμβολίων

 Η επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες στην ΕΕ έχουν ήδη εξαγάγει τις μισές από τις δόσεις που έχουν παραγάγει και προέτρεψε τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα

Σχετικά Άρθρα
Ανοικτή στο να διεξάγει διάλογο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για το θέμα της άρσης της προστασίας στα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας όσον αφορά τα εμβόλια Covid-19 δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ενώ την ίδια ώρα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ σε αυτή τη φάση της πανδημίας οφείλουν να αυξήσουν δραστικά τον αριθμό των δόσεων που θα εξαγάγουν βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Blooomberg το Σάββατο 8 Μαΐου 2021.
Η von der Leyen επισήμανε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εξαγάγει περίπου το ήμισυ των εμβολίων που έχουν παραχθεί, περίπου 200 εκατομμύρια συνολικά, και κάλεσαν τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν ουσιάστικά.
«Προσκαλούμε όλους εκείνους που συμμετέχουν στη συζήτηση για την άρση της προστασίας από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, επίσης, να δεσμευτούν να εξαγάγουν μεγάλο μέρος των δόσεων των εμβολίων που παράγονται», δήλωσε ο von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου στο Πόρτο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή 8 Μαΐου 2021.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλες τις δόσεις των εμβολίων οι οποίες παράγονται στο έδαφός τους.
Έχουν αποστείλει 4,2 εκατομμύρια AstraZeneca - που δεν έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ - στο Μεξικό και τον Καναδά και δήλωσαν να στείλει άλλα 60 εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η Pfizer άρχισε επίσης να εκπληρώνει παραγγελίες εκτός ΗΠΑ, αλλά δεν έχει ανακοινώσει πόσες δόσεις έχει αποστείλει ή ποιες χώρες τις έχουν λάβει.

Εθνικισμός των εμβολίων

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη δημοκρατική περιοχή αυτού του κόσμου που εξάγει (σ.σ. δόσεις εμβολίων) σε ευρεία κλίμακα», δήλωσε η von der Leyen.
Η αυξανόμενη ευρωπαϊκή αντίθεση στην πρόταση Biden για τις πατέντες προκαλεί επίσης συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με τη στόχευση της άρσης της προστασίας στα πνευματικά δικαιώματα όσον αφορά τα εμβόλια, κάτι που θα απαιτούσε μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Επίσης επαναλαμβάνονται οι μομφές για τον εθνικισμό των εμβολίων κατά των ΗΠΑ, καθώς έχουν αφήσει την ΕΕ και άλλες χώρες να φέρουν το βάρος της ικανοποίησης της παγκόσμιας ζήτησης σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Διχασμός

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να υιοθετούν την πρόταση Biden, ενώ η Ισπανία τάχθηκε υπέρ.
Οι φαρμακοβιομηχανίες και δή αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην παραγωγη εμβολίων προειδοποίησαν ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας θα βλάψει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.’

Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εμεμψε τη στάση των ΗΠΑ και του Ηνωμένο Βασιλείου την Παρασκευή (7/5) όσον αφορά τον αποκλεισμό της εξαγωγής δόσεων εμβολίων και των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή τους.
«Σήμερα οι Αγγλοσάξωνες εμποδίζουν της διακίνηση πολλών από αυτά τα συστατικά (σ.σ. για να φτιάχνουν τα εμβόλια) και των ίδιων των εμβολίων», δήλωσε ο Macron.
«Σήμερα το 100% των εμβολίων που παράγονται στις ΗΠΑ πηγαίνουν στην αμερικανική αγορά.», σημείωσε με νόημα.
Υιοθετώντας το σκεπτικό που διατύπωσε το Βερολίνο την Πέμπτη (6/5), δήλωσε ότι το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι το πρωτεύον.
«Μπορείτε να δώσετε την πατέντα σε εργαστήρια τα οποία δεν ξέρουν πώς να το παράγουν (το εμβόλιο) και δεν θα το παράγουν αύριο», δήλωσε ο Macron.

Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απέρριψε την πρόταση.
Ο υπουργός υγείας της, Jens Spahn, δηλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά η παραγωγική ικανότητα και η διαθεσιμότητα.
«Θα ήμουν ευχαριστημένος εάν οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποδεσμεύσουν δόσεις που παράγονται στις ΗΠΑ για εξαγωγή», δήλωσε ο Spahn στο Βερολίνο.
«Η ΕΕ παράγει (εμβόλια) για την παγκόσμια κοινότητα, γνωρίζοντας ότι είμαστε ασφαλείς μόνο όταν όλοι στον κόσμο είναι ασφαλείς», κατάληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης