Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sanchez (Ισπανία): Στηρίζουμε κατηγορηματικά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Sanchez (Ισπανία): Στηρίζουμε κατηγορηματικά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας
Χωρίς Μεσόγειο δυνατή και ενωμένη, δεν υπάρχει Ευρώπη, υποστηρίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της Κυριακής
Σχετικά Άρθρα

Η Μαδρίτη στηρίζει κατηγορηματικά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και παράλληλα θεωρεί θεμελιώδες να ξαναρχίσει ο διάλογος σε υψηλό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» της Κυριακής, όπου μιλάει εφ'όλης της ύλης λίγο πριν τον ερχομό του στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης στην προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, υποστηρίζει την προώθηση της ευρωπαϊκής προσέγγισης στην προμήθεια των εμβολίων, την  αναγκαιότητα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, στηρίζοντας αντίστοιχα την ελληνική πρωτοβουλία όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά και για να υπάρξει ξανά κινητικότητα εντός της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν.
Επίσης, υποστηρίζει θερμά την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην μεταπανδημική εποχή, την πλήρη αμοιβαιοποίηση του χρέους, εκτιμώτας πως οι συνταγές λιτότητας των προηγούμενων ετών ζημίωσαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Πιστεύει επίσης, ότι αν η ΕΕ θέλει να σταθεί στον νέο πολυπολικό κόσμο, πρέπει να σκεφθεί τόσο γεωπολιτικά όσο και με όρους στρατηγικής αυτονομίας.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

«Τώρα βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας»

Η Ισπανία βρίσκεται μεταξύ των χωρών της ΕΕ που επλήγησαν βαριά και με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.
Οι εμβολιασμοί γίνονται με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς καθημερινά.
Όσον αφορά στην διαχείριση της προμήθειας των εμβολίων ο Ισπανός πρωθυπουργός δηλώνει πως στην Ευρώπη «σταθήκαμε κάπως αφελείς και πρέπει να είμαστε αυστηρότεροι στην απαίτηση και στη διασφάλιση του ρυθμού παράδοσης και προμήθειας εμβολίων στο μέλλον», ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ της συνεργασίας του συντονισμού και της κοινής δράσης.

«Πολύ αρνητικός ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ισπανική οικονομία»

Η πανδημία είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ισπανική οικονομία, τόνισε ο κ. Sanchez, όμως τα στοιχεία ανάκαμψης είναι ελπιδοφόρα, στο μέτρο που βελτιώνονται τα υγειονομικά αρχεία.
Η Ισπανία υπερασπίστηκε πάντα ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού και στήριξε την ελληνική πρωτοβουλία όχι μόνο για ιατρικούς λόγους αλλά και για να υπάρξει ξανά κινητικότητα στην Ευρώπη, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαψης» - «Ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη»

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ο Ισπανός ηγέτης τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική ευκαιρία που η Ισπανία θα εκμεταλλευτεί για να οικοδομήσει μια Ισπανία «πράσινη» σε 4 άξονες: οικολογιή μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, ισότητα φύλων, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Η Ισπανία υπερασπίζεται την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, για μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον οικονομικό τομέα, καθώς οι συνταγές λιτότητας ζημίωσαν τις οικονομίες και αυτό ήταν το λάθος μετά την κρίση του 2008. 
Η ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού Ταμείου και η πλήρης αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι σημαντικά ζητήματα για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον της ΕΕ.

«Η μεταναστευτική κρίση θα οξυνθεί μετά την πανδημία, η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη»

Όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ο κ. Sanchez υποστηρίζει πως έχει δημιουργήσει ένα σκηνικό περίπλοκο και δραματικό που χρειάζεται ολιστική απάντηση, ανάλογη με την πρόκληση.
Η μεταναστευτική κρίση θα οθυνθεί μετά την πανδημία, πιστεύει ο Ισπανός πρωθυπουργός, και υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη.
Η Ισπανία υηποστηρίζει μια οπτική λογική και κατάλληλη για το πρόβλημα, δηλαδή, κοινή συντονισμένη και αλληλέγγυα δράση, εφόσον πρόκειται για ένα πρόβλημα όλων, διάλογος και συνεργασία με τρίτες χώρες για να προωθηθεί η ανάπτυξή τους, η ικανότητα διαχείρισης των συνόρων τους και ο επαναπατρισμός των παράτυπων μεταναστών τους. Υπεράσπιση της ειρήνης και του πολυμερισμού, πάλη ενάντια στις μαφίες και στο οργανωμένο έγκλημα.

«Χωρίς Μεσόγειο δυνατή και ενωμένη, δεν υπάρχει Ευρώπη»

Η Ισπανία θεωρεί θεμελιώδη την επανέναρξη του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο ΕΕ - Τουρκίας για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες τόνισε ο κ. Sanchez, ενώ όσον αφορά στην στάση της Ισπανίας απέναντι στο θερμό καλοκαίρι του 2020, από τη στάση της Τουρκίας, διευκρίνισε πως, «έχω γν ώση ότι υπήρξαν δυστυχώς αμφιβολίες ή παρεξηγήσεις για την πραγματική ισπανική θέση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: η αλληλεγγύη μας και η ισπανική στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας είναι κατηγορηματικές».
Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε πως, σε σχεδόν όλες τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η οικολογική και δίκαιη μετάβαση ή η ψηφιοποίηση, οι χώρες του Νότου της ΕΕ, παίζουν προφανή κεντρικό ρόλο. Η Ισπανία και η Ελλάδα μπορούμ και οφείλουμε να εργαστούμε μαζί για να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της αλλαγής.
Έχουμε κι άλλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε από κοινού, όπως η έξοδος από την πανδημία, η αποκατάσταση της κινητικότητας καιτ ο κοινός μας μέτωπο στην μεταναστευτική διαχείριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης