Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεκτονικές αλλαγές στην ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή – Ποιοι είναι οι σύμμαχοι, ποιοι οι εχθροί

Τεκτονικές αλλαγές στην ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή – Ποιοι είναι οι σύμμαχοι, ποιοι οι εχθροί

Ο ανταγωνισμός μεταξύ συγκρουόμενων συμφερόντων και παρεμβάσεων από εξωτερικές δυνάμεις θα παραμείνει, σύμφωνα με την Daily Sabah

Ένας άνεμος ομαλοποίησης φυσάει στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Όλα ξεκίνησαν όταν τα κράτη του Κόλπου τερμάτισαν τον αποκλεισμό τους στο Κατάρ.
Η τάση συνεχίστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κινούνται για να αποκαταστήσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.
Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών συνεχίζεται στη Βιέννη, σε μια ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι αμοιβαίες παραχωρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία και η Αίγυπτος προσπάθησαν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
Η τουρκική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε, όταν επέστρεψε από το Κάιρο, ότι συμμετείχε σε ολοκληρωμένες και ειλικρινείς συζητήσεις.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan πρόσθεσε ότι η διαδικασία θα «διευρυνθεί», υπενθυμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού.
Δεν είναι μυστικό ότι η εξομάλυνση με το Κάιρο είναι συμβατή με το αμοιβαία επιθυμητό ξεκίνημα μεταξύ Άγκυρας και Αμπού Ντάμπι.
Και πάλι, μετά το τηλεφώνημα του Erdoğan με τον Βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu πρόκειται να επισκεφθεί το Ριάντ.

Η κίνηση της Τεχεράνης

Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman (MBS) εξέφρασε την επιθυμία να οικοδομήσει «διακεκριμένες» σχέσεις με το Ιράν - την οποία χαιρέτισε η Τεχεράνη.
Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, ήταν ο τελευταίος πολιτικός που σχολίασε αυτές τις εξελίξεις.
Υποστήριξε ότι το Ιράν, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την περιοχή εάν επρόκειτο να ενεργήσουν από κοινού.
Ο Mahmoud Ahmadinejad πρόσθεσε ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ αυτών των τριών χωρών ξεπερνούν αναμφισβήτητα τις διαφωνίες τους.
Η πρότασή του θύμισε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές επιχείρημα μετά τις αραβικές εξεγέρσεις: «Οι περιφερειακές δυνάμεις μπορούν να αποτρέψουν τις επεμβάσεις των ξένων με τη δημιουργία μιας τάξης στη Μέση Ανατολή μέσω της συνεργασίας».
Αυτή η ευκαιρία σπαταλήθηκε λόγω της καταστολής του Κόλπου στις δημοκρατικές απαιτήσεις και την πόλωση των αραβικών λαών μεταξύ του Ιράν, από τη μία πλευρά, και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) από την άλλη.
Η Τεχεράνη είναι υπεύθυνη για το χάος και τον πόλεμο στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, όπου χρησιμοποίησε σιιτικές πολιτοφυλακές.
Φυσικά, ο Mahmoud Ahmadinejad δεν καλεί άμεσα περιφερειακές δυνάμεις να δημιουργήσουν μια νέα τάξη.
Ωστόσο, η ουσία αυτής της ιδέας είναι ότι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους - ή μια εκδοχή αυτής της έννοιας που αποκλείει το Ισραήλ.

Παραμένουν τα προβλήματα

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει τρία διαφορετικά εμπόδια.
Πρώτον, η εξομάλυνση και η στενότερη συνεργασία μεταξύ αυτών των τριών κυβερνήσεων θα ενοχλήσουν σοβαρά το Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ, το οποίο σημείωσε σημαντική πρόοδο προς την εξομάλυνση με τα αραβικά κράτη χάρη στις Συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords), θα κάνει οτιδήποτε για να εμποδίσει τον Κόλπο να πλησιάσει πιο κοντά στο Ιράν.
Σε τελική ανάλυση, εκτιμά ότι το Ιράν θα γίνει πυρηνική δύναμη έως το 2030 - το οποίο θεωρεί ως σενάριο εφιάλτη.
Δεύτερον, είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τεχεράνη να καθησυχάσει άλλες περιφερειακές δυνάμεις.
Όλοι ήδη υποθέτουν ότι το Ιράν θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα συνεπάγεται η εξομάλυνση με την Ουάσιγκτον
Τέλος, η διαχείριση της επιρροής και των συμφερόντων των εξωτερικών δυνάμεων είναι μια κρίσιμη πρόκληση.
Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποχωρούν από την περιοχή, ούτε η Ρωσία και η Κίνα, που σκοπεύουν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο, θα χαιρέτιζαν την ενότητα μεταξύ αυτών των τριών πρωτευουσών.
Ως εκ τούτου, ο Ahmadinejad προσπαθεί πραγματικά να σταματήσει την ομαλοποίηση μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον από το να ενθαρρύνει τις υπόλοιπες περιφερειακές δυνάμεις να συνεργαστούν στενότερα.
Εάν οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης δεν έχουν σοβαρά αποτελέσματα, είναι πιθανό η Σαουδική Αραβία να συνεχίσει τη βαθύτερη δέσμευσή της με την Άγκυρα και το Τελ Αβίβ.

Η αλλαγή της Μέσης Ανατολής

Ασφαλώς, είναι καλά νέα ότι οι περιφερειακές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν κουραστεί από τον έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος μαίνεται εδώ και μια δεκαετία, από τις αραβικές εξεγέρσεις, και ότι σκοπεύουν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους.
Αυτήν τη στιγμή, όλα τα μέρη παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις του άλλου.
Το Ριάντ, που αναλώνεται από τον πόλεμο στην Υεμένη, θέλει να επικεντρωθεί στο όραμά του 2030.
Η Τεχεράνη επιδιώκει να μετατρέψει την εξομάλυνση με την Ουάσιγκτον.
Φοβάται επίσης τη γέννηση ενός νέου αντι-Ιράν μπλοκ.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα επιδιώκει να παγιώσει αυτό που κέρδισε τα τελευταία πέντε χρόνια επιδιώκοντας την εξομάλυνση.
Τέλος, το Τελ Αβίβ θέλει να προστατεύσει τα κέρδη του από την τελευταία δεκαετία και εξακολουθεί να ανησυχεί για την πιθανότητα το Ιράν να γίνει ισχυρότερο.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε αυτό το κύμα ομαλοποίησης, που φυσά στη Μέση Ανατολή, να επιφέρει μια ταχέως περιφερειακή συνεργασία.
Και ο ανταγωνισμός μεταξύ συγκρουόμενων συμφερόντων και παρεμβάσεων από εξωτερικές δυνάμεις θα παραμείνει.
Η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική από ό, τι φαίνεται, καταλήγει η Daily Sabah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης