Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurostat: Η Ελλάδα 5η στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών κατά 20 δισ. το 2020

Eurostat: Η Ελλάδα 5η στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών κατά 20 δισ. το 2020
Η κύρια αιτία για την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν υψηλότερες αποταμιεύσεις δεν είναι άλλος από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών η οποία ανήλθε στο -7% συνολικά για την Ε.Ε. λόγων των lockdowns
Σχετικά Άρθρα

Στην πέμπτη θέση όσον αφορά το ρυθμό αύξησης στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ευρώπη κατετάγη η Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκα τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Καταναλωτικές δαπάνες

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν υψηλότερες αποταμιεύσεις δεν είναι άλλος από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών τη χρονιά των lockdowns, η οποία ανήλθε στο -7% συνολικά για την Ε.Ε.
Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ε.Ε. συνεχίστηκε με μεγάλη –σε ετήσια βάση- αύξηση και το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ανεβάζοντας συνολικά τον ρυθμό αποταμίευσης κατά 6,6%, σε σύγκριση με το 2019.

Οι επιδόσεις

Ειδικότερα, η υψηλότερη αύξηση καταγράφεται στη Σλοβενία (+20,8 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (+12,8), το Βέλγιο (+11,3), την Αυστρία (+10,9) και την Ελλάδα (+10,4).
Στον αντίποδα, οι αποταμίευσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν στη Δανία, κατά 2,7% σε ετήσια βάση.
Η αύξηση των αποταμιεύσεων -στην Ελλάδα οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ- θεωρείται ένας από τους βασικους μοχλούς ανάκαμψης  μετά την άρση της καραντίνας, με την προσδοκία να διοχετευθούν στην κατανάλωση.

Εισόδημα

Σημειωτέον, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν κατά 0,6% υψηλότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Σε ό,τι αφορά στη μείωση της κατανάλωσης, η υψηλότερη μείωση εντοπίζεται στη Σλοβενία (-15,4%) και στην Ισπανία (-11,2%).
Η Δανία ήταν η μόνη χώρα η οποία είδε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,2%.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα καταγράφεται η υψηλότερη μείωση -κατά 18,8%- του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος των μη χρηματοοικονομικών οντοτήτων σε ετήσια βάση, γεγονός που συνέβαλε αρνητικά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης