Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερίζει την Ινδία η covid, ανησυχία στη Μ. Βρετανία – Εμβολιάζονται οι 12 – 15 ετών στις ΗΠΑ

Θερίζει την Ινδία η covid, ανησυχία στη Μ. Βρετανία – Εμβολιάζονται οι 12 – 15 ετών στις ΗΠΑ
Φόβοι Βρετανών επιστημόνων ότι η ινδική παράλλαξη μπορεί να επηρεάσει το επικείμενο άνοιγμα στις 17/5
Σχετικά Άρθρα

Ένα ακόμα παγκόσμιο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, η οποία εξακολουθεί να δοκιμάζεται σφόδρα από το «χτύπημα» του β’ κύματος του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει κανείς για κορύφωση της επιδημίας.
Και ενώ έχει σημάνει συναγερμός για την εξάπλωση της επιδημίας στην αγροτική Ινδία, εκεί όπου υπάρχει παντελής έλλειψη μέσων, εξοπλισμού και προσωπικού για να αντιμετωπιστεί ο ιός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η ινδική παράλλαξη του ιού, την οποία ενέταξε στις παραλλάξεις που αποτελούν πηγή ανησυχίας, έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες, με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων να εντοπίζονται μετά την Ινδία, στη Μεγάλη Βρετανία.
Μάλιστα Βρετανοί επιστήμονες έσπευσαν να προειδοποιήσουν πως τα κρούσματα της ινδικής παράλλαξης απειλούν το επικείμενο άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας και κοινωνίας που είναι προγραμματισμένo για την ερχόμενη Δευτέρα 17/5, τη στιγμή που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τα εμβόλια προστατεύουν από την εν λόγω παράλλαξη.
Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές είναι έτοιμες να αρχίσουν από αύριο Πέμπτη 13/5 τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας των 12 – 15 ετών, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci υποστηρίζει πως η Ινδία αποτελεί μια «προειδοποίηση» για τι το μπορεί να συμβεί στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 159.784.683 και οι νεκροί 3.320.036
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.780.283 κρούσματα και 582.867 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 23.340.938 και τρίτη σε νεκρούς με 254.197
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 425.540 και τρίτη σε κρούσματα με 15.282.705
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.861.384
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.059.433 και έκτη η Ρωσία με 4.849.044
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.455.446 και όγδοη η Ιταλία με 4.123.230
• Ένατη η Ισπανία με 3.586.333 και δέκατη η Γερμανία με 3.557.287
dd_1.JPG
Στο κόκκινο η Ινδία – Στους 4.205 οι νεκροί σε 24 ώρες

Ένα ακόμα ημερήσιο ρεκόρ θανάτων ανέφερε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, η οποία ανακοίνωσε ότι 4.205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας.
Πλέον η Ινδία μετρά 254.197 νεκρούς.
Παράλληλα αναφέρθηκαν 348.421 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ξεπερνά πια το επίπεδο των 23 εκατομμυρίων.
Την ίδια στιγμή πάντως οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς εάν οι μολύνσεις και το β’ κύμα της επιδημίας έχει φτάσει στην κορύφωσή του.
Συγκεκριμένα, ο κορυφαίος Ινδός ιολόγος Shahid Jameel, υποστήριξε ότι μπορεί να φαίνονται κάποια πρώτα σημάδια για επιπεδοποίηση της καμπύλης, αλλά ο αριθμός των νέων μολύνσεων ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αργός, από τη στιγμή που αυτή η «επίπεδωση» της επιδημιολογικής καμπύλης καταγράφεται στα περίπου 400.000 κρούσματα την ημέρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ινδία καταγράφει πλέον το έναν στους τρεις θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως, τη στιγμή που το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει μια και καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο.
Χειρότερη θεωρείται η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, εκεί όπου οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για παντελή έλλειψη μέσων, εξοπλισμού και γιατρών για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

ΠΟΥ: Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική παράλλαξη της covid

Σε 44 χώρες έχει εντοπιστεί η ινδική παράλλαξη του κορωνοϊού, η οποία θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».
Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.
Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα».
Θεωρείται ένας από τους λόγους – πάντως όχι ο μόνος – που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα.
Είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.
Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.

Ανησυχία στη Μ. Βρετανία

Ανησυχία για την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων της ινδικής παράλλαξης στη βορειοδυτική Αγγλία εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα προειδοποιούν για το ενδεχόμενο, οι νέες αυτές μολύνσεις να επηρεάσουν το επικείμενο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας που είναι προγραμματισμένο για τις 17/5.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι εξίσου μεταδοτική όπως η βρετανική παράλλαξη ενώ είναι άγνωστο ακόμα, εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής.
Οι ανησυχίες αυτές διατυπώνονται τη στιγμή που η Αγγλία είναι έτοιμη από τις 17/5 να προχωρήσει σε μια ακόμα χαλάρωση των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, από τις 17/5 αναμένεται να επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.
534522525235235325235325.JPG

ΗΠΑ: Από αύριο 13/5 οι εμβολιασμοί με Pfizer στους 12 – 15 ετών

Από αύριο Πέμπτη 13/5 αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για την COVID-19 στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στις ΗΠΑ ύστερα και από την έγκριση που έδωσε ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA).
«Πρόκειται για σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού» έκρινε η υπηρεσιακή διευθύντρια του FDA, διαβεβαιώνοντας πως «η σημερινή ενέργειά μας επιτρέπει στον νεότερο πληθυσμό να προστατευθεί έναντι της COVID-19», καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα αρχίζει να επιβραδύνεται το τελευταίο διάστημα.
Μέχρι χθες, η επείγουσα χρήση του εμβολίου αυτού είχε εγκριθεί για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.
Θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους, οι οποίοι θα λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου με ίση ποσότητα του προϊόντος με αυτή για τους ενηλίκους.
«Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η υπηρεσία προχώρησε σε διεξοδική ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων» αναφέρει ο FDA.
Περίπου 20.000 φαρμακεία θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έφηβους από μεθαύριο Πέμπτη 12/5, ενώ δόσεις του προϊόντος θα διανεμηθούν επίσης σε παιδίατρους
Ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι κρίσιμο να εμβολιαστούν οι έφηβοι στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης.
Υπενθυμίζεται πως στις ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης άλλα δύο εμβόλια για την COVID-19, αυτό της Moderna και αυτό της Johnson & Johnson, αμφότερα για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 58% των ενηλίκων Αμερικάνων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.

Βραζιλία: Σταματά το εμβόλιο της AstraZeneca για τις έγκυες

Στη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στις έγκυες προχωρά η Βραζιλία ύστερα από τον θάνατο μιας γυναίκας που βρισκόταν στην 23η εβδομάδα της κύησης της.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το μέτρο αυτό θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εξιχνιαστούν τα αίτια του θανάτου της γυναίκας.
«Δεν είναι καθαρό ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε τη θρόμβωση.
Βρισκόμαστε στην ανάλυση των λεπτομερειών της όλης υπόθεσης για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα, για να διευκρινίσουμε τι συνέβη» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο σύμβουλος του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τη σύσταση που έχει δοθεί, όλες οι έγκυες που έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να αναβάλουν τη δεύτερη ωσότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες από το υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρεται, 22.295 έγκυες έχουν εμβολιαστεί στη Βραζιλία, εκ των οποίων το 67% με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται πως ο ρυθμιστικός φορέας της Βραζιλίας, ο ANVISA, συνέστησε «την άμεση αναστολή» της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στις έγκυες.
Εξήγησε ότι η χορήγησή του σε γυναίκες που κυοφορούν δεν συμπεριλαμβάνεται στις ενδείξεις του προϊόντος που έχει συντάξει η φαρμακευτική εταιρεία.

Τι λέει η AstraZeneca

Σε ανακοίνωση της η AstraZeneca ανέφερε ότι δεν έχει κάνει κλινική δοκιμή του εμβολίου της σε έγκυες, όμως μελέτες που έγιναν σε ζώα δεν έδωσαν «καμία ένδειξη» αρνητικών επιπτώσεων «στην κύηση ή στην ανάπτυξη του εμβρύου».
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα από τα τρία που αξιοποιούνται στη Βραζιλία το τρέχον διάστημα, με τα άλλα δύο να είναι το CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinovac και αυτό των Pfizer/BioNTech.
Το προϊόν της AstraZeneca έχει χορηγηθεί στο 26% των εμβολιασμών.
Εκτιμάται πως περίπου 32 εκατ. Βραζιλιάνοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση (το 15% του πληθυσμού) και 15 εκατ. με τη δεύτερη (το 7%).
987978978979797.JPG
Kυριακίδου (ΕΕ): Η AstraZeneca δεν τήρησε τις συμφωνίες γι'αυτό κινηθήκαμε νομικά

Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι' αυτό η Κομισιόν κινήθηκε νομικά τόνισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας με μικρό αριθμό ανταποκριτών. «Θέλουμε να έχουμε τα εμβόλια τα οποία έχουν δεσμευτεί το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει ότι δε θα ασκήσει το δικαίωμα για περισσότερες δόσεις με βάση την παρούσα συμφωνία, σημειώνοντας ότι για το μέλλον όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή ήταν πολύ ξεκάθαρη και ότι στηρίζει την επιστήμη και την επιστημονική θέση του ΕΜΑ για τo εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με την οποία τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για την εφαρμογή του πράσινο ψηφιακού πιστοποιητικού μέχρι τις αρχές Ιουνίου».
Τέλος, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι σχεδόν το 35% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και όσον φορά στη δεύτερη δόση, είμαστε κοντά στο 14%.

ΕΕ: Τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου το «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό»

To ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ και στην Ισλανδία, για να είναι τεχνικά λειτουργικό την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Johannes Barke.
«Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου.
Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.

Εμβολιασμένο το 34% των Ευρωπαίων

Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί καθώς με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.
Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κυρία Κυριακίδου, αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 16 δισ. δόσεις εμβολίων.
Αφού ανέφερε ότι ήδη το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ε.Ε έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, επισήμανε πως «η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο επόμενο διάστημα».
Η ίδια υπογράμμισε ότι η πανδημία έκανε πιο έντονες τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος.

Σταματά την AstraZeneca και ο Καναδάς

Την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσαν ότι σταματούν οι επαρχίες Alberta και Ontario του Καναδά.
Μάλιστα οι αρχές του Ontario επικαλούνται στοιχεία, βάσει των οποίων ο κίνδυνος να σχηματισθούν σπάνιοι θρόμβοι στο αίμα είναι κάπως μεγαλύτερος απ' ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως.
Η Alberta ανακοίνωσε ότι έλαβε το ίδιο μέτρο μόνον επειδή δεν ήταν ξεκάθαρος ο χρόνος παραλαβής νέων παρτίδων του εμβολίου και όχι εξαιτίας ανησυχίας για τις παρενέργειες.
Αξιωματούχοι στο Ontario δήλωσαν ότι περίπου ένας στους 60.000 ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο στην επαρχία, στο σύνολό τους οκτώ άνθρωποι, παρουσίασαν την επιπλοκή.
Ρυθμιστικές αρχές και ομάδες ειδικών στον Καναδά, στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, είχαν προηγούμενα εκτιμήσει ότι ο κίνδυνος ήταν από ένα περιστατικό στους 95.000 έως ένα στους 130.000 εμβολιασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης