Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζει το Ισραήλ - Στους 83 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 17 παιδιά

Χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζει το Ισραήλ - Στους 83 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 17 παιδιά
Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας της Χαμάς από την κυβέρνηση Netanyahu και τα αεροπορικά πλήγματα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 83 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατό στα σύνορα, την ώρα που συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας, σε αντίποινα για τον καταγισμό ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς προς το Τελ Αβίβ και άλλες πόλειες.
Όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, τα σχέδια για πιθανή χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας θα παρουσιαστούν για έγκριση στον Αρχηγό του Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγο Aviv Kohavi, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθούν για πολιτική έγκριση.
Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Benny Gantz, διέταξε «μαζική» ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων κατοίκων.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (...) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν, με επιθέσεις σε συναγωγές και οδομαχίες.
Με τη διεθνή ανησυχία να βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας ανεξέλεγκτης πολεμικής σύρραξης, οι ΗΠΑ στέλνουν απεσταλμένο στην περιοχή, ωστόσο οι προσπάθειες να τερματιστεί η σύγκρουση, έχου αποβεί άκαρπες, σημειώνει το Reuters.
Σήμερα, θα συνεδριάσει για τρίτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο μία κοινή δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την οποία «μπλοκάρουν» μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 83 Παλαιστίνιοι νεκροί

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου.
Συνολικά 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 487 τραυματίστηκαν, ανέφερε η Χαμάς έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμειες χτύπησαν μία εξαόροφη πολυκατοικία, η οποία εκτιμάται ότι ανήκει στη Χαμάς.

Στήριξη ΗΠΑ σε Ισραήλ – Blinken σε Abbas: Σταματήστε τις εκτοξεύσεις ρουκετών

Τη στήριξη τους στο Ισραήλ στις πρόσφατες συγκρούσεις και εχθροπραξίες με τους Παλαιστίνιους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Joe Biden να καταδικάζει την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινές πόλεις.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο Biden «καταδίκασε τις επιθέσεις της Hamas και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ρουκέτες εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ».
Ο Biden μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων» ενώ παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Σε δηλώσεις του ο Biden εξέφρασε την προσδοκία και την ελπίδα πως «η στρατιωτική κλιμάκωση θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Blinken σε Abbas: Σταματήστε τις εκτοξεύσεις ρουκετών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken, ο οποίος σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η εκτόξευση ρουκετών
«Μίλησα με τον πρόεδρο Abbas για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.
Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών.
Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.
Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία» ανέφερε με μήνυμα του στο twitter ο Blinken.
Εκτιμάται πως από την περασμένη Δευτέρα 10/5 έχουν εκτοξευτεί πάνω από 1.500 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς ισραηλινές πόλεις.
Η έξαρση βίας των τελευταίων ημερών, θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων επτά ετών καθώς μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους.

Aνησυχεί το Πεκίνο, καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει

Την έντονη ανησυχία της για τη στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα εξέφρασε η Κίνα και κάλεσε τον ΟΗΕ να επαναλάβει την υποστήριξή του σε μια λύση δύο κρατών.
Η Κίνα, η οποία ασκεί αυτό το μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη μια κοινή δήλωση με την οποία απευθύνεται έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις.
Όμως ορισμένες χώρες «παρεμποδίζουν» το κείμενο, υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Hua Chunying, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.
Σε δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης, κρίνοντάς την «αντιπαραγωγική» στο στάδιο αυτό, σύμφωνα με διπλωμάτες.
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους», δήλωσε η Hua Chunying, καλώντας τον ΟΗΕ να «λάβει μέτρα» για να βάλει τέλος στις συγκρούσεις.
Μια νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διεξαχθεί σήμερα.
Η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι ο ΟΗΕ πρέπει να επαναλάβει ότι «υποστηρίζει σταθερά» τη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Η λύση των δύο κρατών προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος.

Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν πτήσεις προς το Τελ Αβίβ

Εν τω μεταξύ, η British Airways, η Virgin Atlantic, η Iberia και η Lufthansa ακύρωσαν σήμερα τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ καθώς οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες ακολουθούν το παράδειγμα αερομεταφορέων των ΗΠΑ και αποφεύγουν τις πτήσεις στο Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.
«Η ασφάλεια των συναδέλφων και των πελατών μας είναι πάντα η βασική μας προτεραιότητα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ανέφερε η British Airways αφού ακύρωσε σήμερα τις πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ.
Η Virgin Atlantic που εδρεύει στη Βρετανία ακύρωσε πτήση της προς την περιοχή αργά χθες, Τετάρτη, και ανακοίνωσε ότι εξετάζει εάν θα πραγματοποιήσει την πτήση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.
Η ισπανική αεροπορική εταιρία Iberia επίσης ακύρωσε τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ σήμερα και αύριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρία θα λάβει αποφάσεις αναφορικά με τις μελλοντικές πτήσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
Η γερμανική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ έως αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου.
«Η Lufthansa παρακολουθεί στενά τη τρέχουσα κατάσταση στο Ισραήλ και συνεχίζει να είναι σε στενή επικοινωνία με τις αρχές, τους φορείς παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και το δικό μας προσωπικό εκεί», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση.
Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναμένει οι πτήσεις προς το Ισραήλ να επαναληφθούν το Σάββατο, 15 Μαΐου.
Η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines ματαίωσαν χθες τις πτήσεις τους μεταξύ ΗΠΑ και Τελ Αβίβ.
Η Virgin Atlantic ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι κρατήσεις για το Ισραήλ κατέγραψαν άλμα 250% σε εβδομαδιαία βάση ύστερα από την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι το Ισραήλ είναι στις χώρες της «πράσινης λίστας» σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής κατά την πανδημία της Covid-19.
Η βρετανική εταιρία easyJet ανακοίνωσε ότι δεν ακυρώνει ακόμα τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ. Η επόμενη πτήση της είναι από το Βερολίνο και δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη πριν από τις 16 Μαΐου, ενώ η πτήση από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου προς το Τελ Αβίβ είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου.
«Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της easyJet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης