Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαπλώνεται η ινδική παράλλαξη της covid – Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο;

Εξαπλώνεται η ινδική παράλλαξη της covid – Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο;
Χωρίς μάσκες και τήρηση αποστάσεων οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στην πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού αναφέρθηκε με τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson.
Όπως υποστήριξε, η ινδική παράλλαξη, που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να εκτροχιάσει τη δημόσια υγεία, αλλά και την εν γένει κοινωνική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή, με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να υποστηρίζουν πως αν και έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την εκδήλωση της επιδημίας της covid, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν αποτελεί διαρροή από εργαστήριο, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση ανά τον κόσμο της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι όντως πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις καθώς και για τα κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια την καλύπτουν.
Και ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους, στην Ιαπωνία διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό τελικά να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 161.377.908 και οι νεκροί 3.348.818
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.854.645 κρούσματα και 584.510 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 24.046.809 και τρίτη σε νεκρούς με 262.317
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 430.417 και τρίτη σε κρούσματα με 15.433.989
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.909.368
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.0953.390 και έκτη η Ρωσία με 4.866.641
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.460.406 και όγδοη η Ιταλία με 4.146.722
• Ένατη η Ισπανία με 3.604.799 και δέκατη η Γερμανία με 3.587.809
Καταγραφή_37.JPG

Johnson (Μεγάλη Βρετανία): Πολύ μεταδοτική η ινδική παράλλαξη, μπορεί να επιστρέψουμε σε καθεστώς lockdown

Στην πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού αναφέρθηκε με τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson.
Όπως υποστήριξε, η ινδική παράλλαξη, που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να εκτροχιάσει τη δημόσια υγεία, αλλά και την εν γένει κοινωνική δραστηριότητα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, επ’ απειλή της νέας παράλλαξης, επιταχύνει, πλέον, τους εμβολιασμούς για τα άτομα άνω των 50, καθώς επίσης και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Σύμφωνα με τον Boris Johnson, η ινδική παράλλαξη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από άλλες, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές πόσο επικίνδυνη είναι.
Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Chris Whitty πρόσθεσε ότι είναι το «πιο μεταδοτικό» από τα στελέχη που κυκλοφορούν ήδη στη χώρα.
Ο Johnson πρόσθεσε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι στην παράλλαξη.


Άγνωστη η προέλευση της covid

Άγνωστη παραμένει η προέλευση του κορωνοϊού καθώς κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να πει κανείς με σιγουριά το εάν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.
«Εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιορισθεί η προέλευση της πανδημίας.
Θεωρίες περί τυχαίας απελευθέρωσης του ιού από εργαστήριο ή περί ιού που μεταδόθηκε στους ανθρώπους από ζώα παραμένουν αμφότερες βιώσιμες» αναφέρουν σε επιστολή τους προς το περιοδικό Science 18 κορυφαίοι επιστήμονες. 

Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες; 

Η έξαρση κρουσμάτων στην Ιαπωνία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις 19 από τις 47 νομαρχίες της χώρας όπου και ζει το 70% του πληθυσμού, εντείνει τον προβληματισμό σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι στα όριά του, ενώ με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εξελίσσεται και το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 3% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η αντίθεση της κοινής γνώμης στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, μετά την αναβολή τους πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 352.000 άνθρωποι που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων κατέθεσαν αίτηση με αίτημα την ακύρωσγ των Αγώνων, η οποία αίτηση εστάλη στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Διεθνή Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων, σε διεθνείς οργανισμούς, στην ιαπωνική κυβέρνηση σκαι την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% με 70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι. 

Ινδία: 4.000 νεκροί λόγω covid σε 24 ώρες – Εξαπλώνεται παντού η ινδική παράλλαξη

Mε αμείωτη ένταση χτυπά το β΄κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού την Ινδία, η οποία ανακοίνωσε άλλους 4.000 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλα 343.144 κρούσματα, με το σύνολό τους να ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια.
Συνολικά η Ινδία μετρά 262.317 νεκρούς, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με την πραγματικότητα.
Σημειώνεται πως είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κατά την οποία αναφέρονται 4.000 και περισσότεροι θάνατοι σε ημερήσια βάση, αν και τα κρούσματα κινούνται χαμηλότερα από το ρεκόρ των 414.188 μολύνσεων που είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, η ινδική παράλλαξη του ιού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με τον ΠΟΥ να αναφέρει πως κρούσματα της εν λόγω παράλλαξης έχουν βρεθεί ήδη σε οκτώ κράτη της αμερικανικής ηπείρου, ανάμεσα στα οποία ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, ο Παναμάς και η Αργεντινή.
Κρούσματα της ινδικής παράλλαξης έχουν εντοπιστεί επίσης στην Καραϊβική αλλά και σε πολλά ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη του ιού είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά όχι πιο θανατηφόρα τουλάχιστον σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παραλλάξεις.

  97897979797979797.JPG

Ευρύ φάσμα συμπτωμάτων εμφανίζουν τα μολυσμένα με covid παιδιά

Στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αλλά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων καταλήγει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, συνήθως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19.
Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν.
Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.
Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης.
Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους). 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης